Sarnecki fel person som motpol

Jerzy Sarnecki, Sveriges kanske mest vänstervridna kriminolog, går idag ut och sågar SD:s ihopkok av en forskningsrapport. Det är i och för sig bra att någon påpekar att partiet inte nödvändigtvis består av de vassaste redskapen i redskapsboden, men det vet redan de 97% av folket som ej röstar på dem. Vänta, jag tar tillbaka det där. Rättelse: Det vet redan de 50% som är smarta nog att rösta borgerligt och undvika den rödgröna röran också.

Problemet här är att Jerzy Sarnecki står för en förlegad, motbevisad kvasivetenskaplig gren av kriminologin som är känd som Socialskyddsrörelsen. Den tror och vill, kort och gott, bota all brottslighet med hjälp av socialistisk storebrorspolitik. Fler socialtanter och kuratorer, mer socialbidrag och hyresbidrag, fler fritidsgårdar och basketplaner, kortare straff och mer permissioner, mer vård och högre ålder innan man får påföljder. Idag kan en fjortonåring våldta eller mörda utan konsekvens, och en 20-årig mördare får 3 års ungdomsvård. I bästa fall.

Jerzy Sarneckis politik, för det är inte vetenskap, har lett till katastrofala följder för landet. Enligt statistisk från BRÅ så anmäldes 1975 exakt 755 612 brott till polisen. År 1985 hade den siffran stigit till 1 018 366 anmälda brott, och fram till år 1995 hade det skett ytterligare en ökning till 1 144 153. 2003 års siffror visar på en fortsatt ökning och att det sammanlagda antalet anmälda brott då var uppe i 1 255 335. Det är en ökning med cirka 66 procent på lite mindre än trettio år. Även om detta i sig är ett misslyckande för den svenska kriminalpolitiken är det betydligt lindrigare som ”helhet” än inom kategorin våldsbrott. År 1975 skedde 27 210 våldsbrott. År 1985 var siffran uppe i 40 386 och 1995 ökade antalet igen till 66 311. Enligt statistik från 2003 var antalet anmälda våldsbrott uppe i 83 782. Det är en ökning med över 100 procent på 28 år.

Och detta från en myndighet vars jobb är, mer eller mindre, att på heltid förklara för Svenska folket “oroa er inte, allt är kanonbra!” Då kan man tänka sig hur illa det egentligen står till.

Margaret Thatcher sa en mycket bra sak angående ämnet rädsla om våld och kulturkrockar. “We are not in politics to ignore peoples’ worries: we are in politics to deal with them.” Svenska politiker har mycket att lära sig här. Svenska folket är, tror jag, trötta på opinionsbildning, uppläxning, och besserwissrar som minsann ska informera om varför man är ute och cyklar, och varför man bara ska byta perspektiv så allt blir bra. Men det finns två obestridliga faktum:

1. Brottsligheten har ökat och fortsätter öka.

2. Folk är oroliga och känner sig otrygga.

Politiker och så kallade experter ska då agera kraftfullt, inte säga att folk är korkade och att allt är bra som det är. Annars kommer SD in i riksdagen. Och än värre, annars kommer brottsligheten fortsätta öka samtidigt som staten fortsätter breda ut sig i den falska trygghetens namn.

Ett litet sista sidospår: Jerzy Sarnecki säger att SD:s uppsats hade fått underkänt hos honom. Låt gå. Men jag hade verkligen, verkligen velat se uppsatsen som han gett toppbetyg på som förespråkat hårdare straff och färre socialistiska ingrepp. Ska vi räkna med att det inte finns en enda?

Advertisements

~ by Escaping Perdition on August 26, 2010.

14 Responses to “Sarnecki fel person som motpol”

 1. >År 1975 skedde 27 210 våldsbrott.
  >Enligt statistik från 2003 var antalet anmälda våldsbrott uppe i >83 782. Det är en ökning med över 100 procent på 28 år.

  Visst, det är över 100 procent. Det är t o m över 300 procent!

 2. Väl skrivet. Instämmer i allt. Läser Thomas Sowell’s The vision of the anointed för närvarande, där han sågar just denna vänstervridna kriminalpolitik som Sarnecki och andra står för.

  http://www.amazon.com/Vision-Anointed-Self-Congratulation-Social-Policy/dp/046508995X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1282812804&sr=8-1

 3. Hear, hear!

 4. Tror du verkligen att Sarnecki enväldigt har styrt kriminalpolitiken de senaste decennierna 🙂 Dessutom har du helt fel om vad han förespråkar för åtgärder, du gör honom till en symbol för den svenska kriminologin i stort, men Sarnecki råkar vara en av de som inte tycker att alla straff är av ondo. Dessutom är han knappast så vänster som du påstår eftersom han har flytt från kommunister. Gå på några föreläsningar med honom så får du veta lite mer i stället för att bara utgå från SD-rykten.

 5. Skulle vara intressant att höra JERZY SARNECKI kommentera etniciteten på ledarna av Sveriges tyngsta ligor:

  Naser Dzeljilji – Naserligan
  Mehdi Seyyed – Bandidos
  Denho Acar – Original Gangsters
  Milan Sevo – Jugoslaviska nätverket
  Süyar Gürbüz – Asir
  Ali Reza Dashti Pour – Tigrarna
  Shahin Amani – Black Cobra
  Semi Oeslati – Black Scoropion

 6. BRA och Jerzy i synnerhet ar ett skamt och har inget med verkligheten att gora.

  Man behover ju inte ha for mycket forstand for att forsta att nagot ar fel nar BRA och Jerzy menar
  att resultatet ar “troligen” pga av si och sa, ie ursakter.
  Att man inte kan jamfora med andra europeiska lander, ar svenska forskare och statistik sa mycket battre?
  Vidare talas det ju tyst om att man i sverige faktiskt inte far registrera harkomst – hur far dessa forskare da korrekta siffror??

  Jag litar nog MER pa siffror fran typ Tyskland, Danmark och UK dar forskarna sysslar med oppna siffror och inte kommer med undanflykter och daliga “troligen” – troligen har inget att gora inom forskning och ar en fingervisning om att de inte VET.

  Diktaturen Sverige har gatt for langt i sitt mal att den politiskt korrekta bilden ar den enda sanna och alla medel ar tillatna for att patvinga denna logn.

  Jag ar sa glad att jag lamnat diktaturen Sverige och idag bor i ett europeiskt land dar man fritt kan diskutera dessa saker utan att bli brannmarkt som rasist.

 7. Sätt våldsbrottens absoluta tal i relation till befolkningens antal och i relation till hur många som är i åldern 16-50 år. Då blir även dina jämförelser bättre.

 8. Perdition, läs vad Sarnecki skriver, igen. Det handlar främst om ökad anmälningsbenägenhet och utvidgade brottsdefinitioner. Att brott i Sverige ökat är definitivt inget obestridligt faktum.

  Självklart krävs det åtgärder för att beivra (helst förhindra) brott, och det är nog till och med så att brottsligheten i absoluta tal kan ha ökat något de senaste decennierna. Hur mycket har befolkningen ökat på samma tid?

  Att skruva “motståndarens” argument till att vara något de inte är, och/eller att tillskriva dem en speciell politisk uppfattning, är att fara med osanning, och det är inget bra sätt att komma åt brottsligheten, Perdition.

  PS. Vad Thatcher någonsin lärde sig om kriminologi är troligen mindre än vad Sarnecki någonsin glömt. Hon är inte direkt en bra role model för politiker som vill ta itu med brottslighet.

  • P.P.S. Thatcher är en fantastisk förebild politiskt i så gott som alla avseenden.

   Och i Sverige som England är vänstern ute och svammlar om att folk egentligen borde känna sig trygga och glada, trots att våldet ökar.

   Var god läs här.

   • Jodå, piska en hel befokning till åtlydnad var hon bra på. Fascinerande hur många som tror att det var det enda sättet man kunde få Storbritannien ur gruvkrisen. Självklart en akademisk fråga, men hennes stora fel var framförallt att hon aldrig accepterade att hon möjligen kunde ha fel. Nä, respekt för den politikern är jag långt ifrån.

    Hennes arv kommer bli det sjuka Falklandskriget. Well, hon ville ju också ha ett krig, liksom sina kända företrädare. Så hon tog …Falklandsöarna. Tokig kärring, helt enkelt.

    // Tack för den kommentaren, Niklas. Det är alltid kul när någon kommer in och verkar vilja vara objektiv. “Thatcher är inte bra på att ta itu med kriminalitet.” Sedan kommer det blodröda vänsterhatet fram. Massa skitsnack om att hon “tvingade” ett folk, när britterna i själva verket jublade när hon stoppade kommunisterna i fackföreningarna från att ruinera hela landet. Och kriget på Falklandöarna hade enormt stöd hemma, likaså. Bra att hon inte böjde sig för en diktatur från tredje världen.

    Nä du, Niklas. Dåligt påläst vänstersvammel biter inte här. Du och Sarnecki kan ta och krypa tillbaka till Svensson, Jinge, Röda Malmö, eller vilken obildad röd propagandablogg du nu kallar ‘hemma’. //

 9. Tänkte påpeka en sak. Ett eventuellt faktum att Sarnecki har intresse av att SD’s statistik inte stämmer, motbevisar knappast att hans undersökning i fallet inte är faktamässig eller inte kommer till rätt slutsats. Detta vore ett argumentationsfel, “Guilt By Association”. Det är lätt att tro detta, men i specifika fall har sanningshalten hos ett påstående aldrig att göra med vem som säger det, utan snarare Vad som sägs. Det jag försöker komma fram till är följande frågeställning: Hur relevant är egentligen frågan om han har ett slags ideologiskt intresse av att SD gör fel bedömning, om han själv har rätt i just det han säger?

  mvh
  /hannes

 10. Vad ovanligt. Leif GW Persson menar motsatsen av det som Sarnecki skrev. Vem har rätt och vem har fel? Hur ser statistiken ut i Norge? Sverige – värlsmästare på misshandel och VM-tvåa i våldtäkt. Är svenskar mer benägna att anmäla?

  Vad säger Sarnecki om dessa länkar? Vad ska han skylla på?

  http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/crimedata.html
  http://stoppavaldtakterna.nu/statistik%20Norge.html

 11. Att fråga Jerzy, vilken media har gullat med alldeles för länge, är som att fråga en fänglad om han är oskyldig. Jerzy är de kriminellas skyddshelgon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s