Sida är charter för vänstern

Nyligen fick jag träffa en barndomsvän till min äkta hälft. Hon skulle för andra eller tredje gången resa ner till Afrika med hjälp av Sida, och hon var på väg att ha gått klart någon mer eller mindre flummig utbildning i internationella relationer, vad det nu än är för något. Utöver att vara tvungen att genomlida diverse stereotypt vänstersvammel under middagen, så kom det fram hur ‘fint’ det var där nere men att de behövde vår hjälp. Jaha. Så jag frågade henne helt enkelt “Vad kommer du göra där nere för att konkret hjälpa dem, då?”. Det blev helt tyst. Knäpptyst. Hon harklade sig lite, tittade runt efter hjälp, och sa sedan “Ja, vi ska hjälpa dem bygga hus.” Tystnad igen. “Men, du vet ju inte hur man bygger hus. Är det inte bättre att vi skickar ner byggarbetare om det är det som ska göras?” frågade jag henne. Ännu mer tystnad, och hon bytte snabbt ämne. Semester på våra pengar, kort och gott, med en utbildning utan mening eller värde.

Detta är ingen isolerad historia. Sida har blivit charter för vänstern. De får en mer eller mindre gratis resa ner till något varmt, soligt ställe där de kan leva lyx eftersom allt är så billigt. Samtidigt får de lite kurser i lokal kultur och kan träffa människor, samtidigt som de mår fint i själen eftersom de känner att de hjälper människor. Men egentligen har ju dessa flummare inga kunskaper av värde, inga erfarenheter att bistå med. Det är väl inte förvånande att Afrika trots flera gånger Marshallhjälpen i miljarder kronors bistånd fortfarande är utfattigt och sjukligt. Och det kräver en idiot för att inte förstå varför:

1. Om en diktator får mer pengar ju värre det står till i hans land, så kommer han naturligtvis köra det så hårt i botten han kan för att få mer pengar att fly landet med.

2. Grunden till varje nations industrialisering är jordbruk och textilindustrier, då dessa kräver mycket billig arbetskraft och har varor som kan exporteras. Oändliga ton gratis mat och kläder har slagit ut Afrikas inhemska produktion. Bistånd mördar entreprenörer.

3. Västvärlden har sponsrat socialism som en lösning på Afrikas problem. Det går aldrig bra.

För att göra saken ännu värre? En vän till en vän läste statsvetenskap och åkte ner till Sydamerika för att studera Sida. Hon kom fram till att systemet var korrupt och inte fungerade. När hon kom hem sa hennes professor till henne att hon kort och gott inte fick skriva så. Om hon inte var positiv mot Sida skulle de ej acceptera att låta henne gå upp för examination.

Bidragsindustrin omsätter miljarder av DINA pengar. Den fungerar genom propaganda, opinionsbildning, och att de som deltar håller varandra om ryggen. Som Margaret Gärding, biståndsforskare vid Stockholms universitet, klockrent och oavsiktligt erkänner:

Om det inte finns ordning på ekonomin kan man ifrågasätta varför svenska staten ska satsa skattepengar på bistånd och det är en diskussion som jag inte vill se.

Nej, tro fan att hon inte vill se det. Då skulle hon vara tvungen att skaffa sig ett riktigt jobb. Inte förvånande att hon gnäller, dock. Gärding är känd som en blodröd socialist som tar varje tillfälle i akt att fult och lögnaktigt anklaga moderater för rasism.

Än värre? Den rödgröna röran har med sina allierade tyckare och ‘tänkare’ drivit igenom ett enprocentsmål. Dvs att en procent av BNP ska skickas iväg till diktaturer, aktivister, och korrupta regimer. Henrik Brors skriver, skrämmande:

Under de år då biståndet ökats i snabb takt för att komma upp till en procent av bruttonationalinkomsten har det ju kommit rapporter om att Sida har haft svårt att hitta projekt att skicka in alla pengar till.

Målet, det vill säga, är inte att bättra på saker smart. Målet är att bara suga in så mycket pengar som möjligt, utan anledning eller vett.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on May 27, 2010.

4 Responses to “Sida är charter för vänstern”

 1. Håller med i det mesta du skrivit. SIDA har jag länge ansett vara en organisation för diktaturkramande.

  Dock är jag nyfiken på incidenten om din bekanta som inte fick skriva en negativ tes om SIDA. Har du någon ytterligare källa eller info att ge om detta?

  • Jag kan kolla upp och se om det är OK om jag delar med mig av hennes namn och hennes handledare till thesis-en. Är ganska säker på att svaret blir nej, då att gå ut med högerpolitiska åsikter är karriärmässigt självmord i Sverige. Återkommer!

 2. ÄNTLIGEN! Ja, jag utbrister i detta men anser att det borde ha gjorts för mycket länge sedan. Gunilla Carlsson säger i ett uttalande att man ej kan lägga någon skuld på den tidigare socialdemokratiska regeringen. Hon menar att det är SIDA:s lednings fel att pengar har runnit ut ur Sverige och in i fickorna på diktatorer och andra ledare.
  Där kan jag inte hålla med henne , hon försöker att blidka socialdemokraters kritik av hennes fögderi.
  Socialdemokratin har under mer än fyrtio år haft en fluminställning till andra länders styre. Vem minns inte det förödande stödet till Fidel Castros Cuba! Pengar vilka möjliggjorde att Cuba höll 40.000 soldater i Angola.Stridande soldater vilka spred död och förintelse .

  Oficiellt hette det från Olof Palme att pengarna gick till skolor och sjukhus. Hur blind får man vara?

  Under många år har man pytsat in miljarder till länder som Zimbabve med odemokratiska ledare vilka själv lever i lyx medan folket plågas av fattigdom.
  Det är ju VÅRA skattepengar de försnillar. Här sker indragningar på allt från barnomsorg till sjukvård och dessa pengar hade bättre behövts här hemma.
  SIDA verkar att vara en “apparat” viken lever sitt eget liv men riksrevisionen har i flera år haft anmärkningar på hur ledningen har skött verksamheten.
  NÅ, hur ska de rödgröna nu agera? Ska bli intressant att se om de kommer att backa upp sina gamla polare i SIDA eller ej?

  • Ja, jag instämmer. En sak som konstant förvånar mig är hur sossarna stöttat riktiga skurkregimer under sin historia. Hemma har man ju värnat om andra värderingar än de man visat upp utomlands. Kuba och Zimbabwe är bra exempel, och det finns långt fler exempel.

   Rumäniens diktator fick Serafimerorden ur konungens hand på uppdrag av regeringen, Pol Pot fick bistånd av Sverige och åt middag med Jan Myrdal mitt i folkmorden. Sverige var först i världen med att överge Taiwan och erkänna Maos Kina, och Idi Amin var riktigt populär ett tag.

   Lite vänstervinklat, men ändå mycket läsvärt är DET HÄR.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s