Orsaken Kent Persson ogillar personfokus

1. Demokrati fungerar inte om “the best and the brightest” vägrar engagera sig.

2. I ett samhälle genompräglat av konformism och socialdemokratiska maktstrukturer så ser “the best and the brightest” till att hålla tyst och jobba inom det privata näringslivet istället för att engagera sig.

3. Demokrati i Sverige blir en lekplats för diverse outbildade, okunniga, klåfingriga töntar som debatterar med varandra om vad deras kollektiv, dvs partier, ska göra av andras pengar. Läs: blodiglar på marknaden och oss skattebetalare.

4. Resultatet ser vi.

Varav detta, nu då?

PJ Anders Linder kommenterar att en moderat politiker bloggat argt om Göran Skyttes utmärkta sågning av Maria Wetterstrands så kallade meriter. Såväl Linder som Skytte har helt rätt: en politiker är inte bara en samling lösa åsikter, utan måste också stå för dem med egna handlingar. Därför vore det absurt med en justitieminister som begått brott, en finansminister som sitter med ekonomiska problem, eller i detta fallet, en politiker som säger till folk hur de ska bli entreprenörer utan att själv gjort annat än suttit i partistyrelser hela sitt liv. Har hon ens sommarjobbat inom industrin som ung, för den delen? Det hela är ju lika absurt som när Gustav Fridolin utan vett eller utbildning tog sig in i riksdagen med enda merit att han var stor i käften och trogen partiet. Och just det ja, Fridolin var också så modig att han gick ut med en åsikt nästan alla oss övriga nio miljoner svenskar håller med om: att rasism är dåligt. Originellt tänkt där, unge man! Visionärt!

Problemet är kort och gott så här: Sverige är ett land där konformism och kollektiv är viktigt, där Jante styr. De som når högt i sina partier gör det genom att niga, bocka, och hålla med. De håller inne med alternativa åsikter, och ska gärna framstå som så trista som möjligt för att undvika “skandal” i Aftonbladet eller Expressen. Samma kvalitéer som skapar i bästa fall ointresse och i värsta fall förakt hos väljare. Samtidigt vet alla vi som satsar på en framgångsrik karriär i landet, me included, att om du går ut med starkt konservativa eller högerliberala åsikter så kan du förlora kunder, facket kan jävlas med dig, och stora staten kommer på ett eller annat sätt se till att du råkar illa ut, för att inte tala om hur valfri vänsterjournalist kommer slänga ihop ett angrepp på dig och ditt företag. Dålig PR, sämre försäljning, och där rök dina möjligheter. Detta leder, kort och gott, till att de flesta smarta människor kniper käft om sina politiska åsikter och vägrar engagera sig partipolitiskt. De som öppnar munnen är antingen journalister, varav de flesta med undantag för ledarskribenter är ute på vänsterkanten och flummar (nej, en socialliberal är INTE höger!), eller så är de högljudda sossar aktiva i facket som du måste handskas med på jobbet på grund av ålderdomlig, kvasi-socialistisk arbetsmarknadslagstiftning. Och ju mer högljudda de är, ju mer stöd får de. Rättvist?

Och tro inte det bara är så i Sverige. Vänsterns dogmatiska likriktning och svartlistning sprider ut sig överallt. När ett storföretag vill att Atlas Shrugged ska läsas som en del av stora donationer till universitet anklagas de för att vara nazister av kvasikommunistiska professor. I USA. Är man för dum för att se skillnad på högerliberal och nazist så är man väl det, men då har man inget att göra som anställd vid ett lärosäte. Å andra sidan skulle väl akademikernas åsikter vara populära här hemma, då det kommer vara en kall dag i helvetet innan en svensk kulturskribent hyllar boken trots att var och varannan framgångsrik människa i västvärlden har den som sin bibel. De övriga, för övrigt, har bibeln som sin bibel, ej heller det OK i Sverige. Förutom om man tar Jonas Gardells kastrerade, omklippta och censurerade variant, givetvis.

Men jag svamlar. Tillbaka till ämnet. För att svara på min egna fråga: Orsaken att Kent Persson ogillar personfokus är för att det finns en överväldigande risk att väljare då ser att kejsaren är naken. Att rikspolitiker, oavsett parti, alltför ofta är andrasorteringen. Att de är i bästa fall mediokra talanger utan andra framtidsutsikter som ser en möjlighet att få lite extra makt och status. Att ge order till oss övriga. På kommunnivå kan det ofta vara ännu värre, med tröga stenblock i vägen medan de genuint engagerade och framgångsrika människor som vill engagera sig hålls tillbaka av partistrukturen.

Herregud, det är ju bara att titta på Kent Persson själv. Han skriver stolt på sin blogg

Kent Persson heter jag. Är oppositionsråd för Moderaterna i Örebro läns landsting. Jag är också förbundsordförande för Moderaterna i Örebro län.

Det var ju förbannat ointressant, rent ut sagt. Vad jobbar du med? Vad har du för arbetslivserfarenhet? Jag menar, jag är ju anonym för att skydda mig själv och min karriär, men till och med jag har delat med mig av betydligt mer om min kompetens och erfarenhet till trogna läsare än vad den här tomten gör om sina yrkesmeriter.

Än värre, efter att han hoppat på Skytte slänger han ur sig att han gillar delar av MP:s politik. Ska vi anta att det är den delen med ökad jobbsäkerhet, större offentlig sektor, och höjd a-kassa?

Men visst, där har vi svaret likväl: har man inget att komma med ur ens egen karriär utanför den politiska broilern så är personfokus mycket otrevligt. Rational choice, Kent, rational choice! Logiskt! Men inte är det godkänt för det.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on May 23, 2010.

2 Responses to “Orsaken Kent Persson ogillar personfokus”

  1. […] Mitt i steget, Escaping, […]

  2. Klockrent!

    Har själv ofrivilligt fått insikt i offentligverksamhet hand on pga. krisen. Lallande politiker och handlingsförlamade tjänstemän är bara förnamnet.

    Detta med ett gäng dårar till fritidspolitiker som skall sitta och tycka till om dittan och dattan är het förödande.

    Gillar din sågning av MP stollarna på riksplanet ovan, tycker just dessa två är extremt irriterande just för att de uttalar sig vitt och brett men inte kan ett skit om något.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s