Abraham Lincoln var ej liberal

Ett gäng CUF:are bråkar och ett gäng SSU:are bråkar tillbaka, allt om facken och en ganska plump kampanj mot dem. Att facken har för mycket makt och att deras politik har skapat stora problem på arbetsmarknaden är ett faktum, men det är för ett annat inlägg. Individuellt finns det trots allt många goda människor aktiva, även om pamparnas agenda knappast  gynnar snittmedborgaren. Jag har tidigare skrivit om deras politik att aktivt driva bort svenskt ägande av företag för att på så sätt minska den svenska överklassen. Men tror någon att det blir bättre för ett företags anställda om kineser istället för Wallenbergare äger det?

Men men, orsaken att jag skriver var för att sossarna i sitt svar vill få in en liten dask mot både McDonald’s och CUF:arna genom att hänvisa till slaveri. Där skriver de att Abraham Lincoln var en liberal. Det är mer eller mindre helt fel. Lincoln var till viss del ekonomiskt klassiskt liberal, det vill säga ansåg att staten ska inte lägga sig i näringslivet om det inte är helt nödvändigt. Å andra sidan var han den starkaste förespråkaren av den “Amerikanska skolan” av ekonomi, som var emot både Smiths frihandel och Keynes myndighetsintrång. Steg två så var han djupt troende på en gudomlig mening, något som gradvis växte fram med ålder och svårigheter. Ingen behöver Gud när solen skiner. Och för det tredje var han en så gott som fullständig patriot, hängiven till USA:s historia, enighet, och dess grundare. Han var, kort och gott, konservativ. Det är ingen slump att han betraktas som grundaren av det republikanska partiet.

Så nej, CUF har inte mycket att hämta hos Lincoln. Det har inte SSU heller. Men ni får mer än gärna överge era partier och följa Lincoln. Rekommenderas!

Advertisements

~ by Escaping Perdition on May 21, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s