– Min klient mår inte alls bra, säger Fredrik Lindberg

Min klient mår inte alls bra, säger Fredrik Lindberg. Han berättade det här med stor vånda.

Nä, men han mår nog fan så mycket bättre än människorna han dödade, eller hur? Ärligt talat, är det inte dags att sluta dalta med alla dessa mördare? Det är väl bara en tidsfråga innan de rödgröna och dess allierade inom “samhällsvetare” och journalister driver igenom samma lyxfängelse i Sverige som i Norge.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on May 12, 2010.

13 Responses to “– Min klient mår inte alls bra, säger Fredrik Lindberg”

 1. Ja, mår han bra efter det där så är ju någonting VÄLDIGT fel.

 2. Frågan är väl vad det blir av honom när han gått igenom sitt fängelsestraff på 12 år eller vad det nu brukar bli, antar livstid om det nu inte blir psykvård.

  Utifrån ditt inlägg verkar du inriktad på hämndtänkande snarare än på att man ska försöka göra honom till en fungerande samhällsmedborgare. Är det dödsstraff du förordar eller bara längre fängelsestraff? Jag känner också hämndlust när jag läser om sådana här mord men jag tycker ändå inte att det är rimligt att sådana känslor ska styra hur man utformar kriminalvården.

 3. Klart en mördare inte mår bra efteråt, om han nu inte är helt känslokall dvs. Men det som verkar vara gemensamt bland dessa unga mördrare är att antingen har de grova psykiska problem, eller problem med ilska. Båda saker som samhället borde kunna hjälpa dem med INNAN de går och gör något dumt. Men psykvård mm är helt borta i sverige idag. Pengarna går till annat. Kommer säkert visa sig att han sökt vårde innan på psyket men inte fått någon som vanligt.

 4. Det vore väl bra om vi tog efter Norge. Deras statistik över antalet återfall är ju dubbelt så bra som vår, alltså gör dom något som fungerar bättre. Det primära är att få ut bästa möjliga resultat av den åtgärd som vidtas och om nu andra metoder än våra visar sig överlägsna vore det dumt att inte se, lära och ta efter.

  • Nej, det vore inte bra. För det första är det ett hån mot brottsoffren och deras anhöriga att ge individer som medvetet utfört grova och potentiellt oföränderliga kränkningar en tillvaro i lyx och överflöd.

   Det borde nämnas att systemet i sig är betydligt mindre effektivt än verklig livstid bakom lås och bom, då i detta fall är återfallsfrekvensen genuint noll. Om man nu vill, som du hävdar, ha “bästa möjliga resultat” så är det intellektuellt ohederligt att inte förespråka livstids inlåsning utan möjlighet till benådning för mördare och många grova återfallsbrottslingar.

   Som vi båda vet, dock, så handlar ju frågan inte om effektivitet eller siffror, dock. Snarare så handlar det om att socialister inte ser individer som skyldiga till sina egna handlingar, utan som offer för en imperfekt samhälle. Därför anser man att det är samhället, inte brottslingen, som borde straffas och förändras. Detta samhällelliga straff, å andra sidan, förklarar väl de rödgrönas politik, konstaterar jag lite torrt.

 5. Nu har vi ju tidsbegränsade straff och får agera i enlighet med det och då konstaterar jag att Norge lyckas dubbelt så bra med återanpassningen. Sedan måste man ställa kostnaden i relation till resultatet också. En ökning av strafftiderna i Sverige med två veckor ställer omedelbart krav på 200 nya platser. Sen kan man räkna på olika alternativ utifrån det. “Lyx och överflöd”, tja, kallar man ett materiellt skapligt boende för det så må det väl vara hänt. Det som är viktigare är att fylla den tid den intagne ska avtjäna med vettiga aktiviteter för är det något alla som har gjort tid är ense om så är det frihetsberövandet i sig som utgör det absolut tyngsta straffet.

  • Jag anser inte att man skall lägga någon som helst vikt vid vad grova förbrytare anser “betungande”. Jag tycker existerande och framtida offer är de viktiga att ta hänsyn till.

   Likaså, klätteranläggning, platt-TV i varje rum, musikstudio, och apelsinsorbet, med mera, är kort och gott lyx. Inte ett “materiellt skapligt boende”.

   Sedan noterar jag att du försöker slingra dig. Du backar om “effektivitet” när jag påpekar att det enda säkra är livstids fängelse. Nu pratar du istället om att vi måste ha återanpassning eftersom… ja.. för att vi har det? Men för mig och många, många andra är vi fullständigt ointresserade av att snabbt slussa ut mördare till fina liv i villaförorter. Snarare behövs det att tänka om, och ta tillbaka de radikaliseringar av påföljdssystemet som skedde på 60-talet med kraftig brottsökning som följd.

   Vi ska inte tävla i att vara så daltande som möjligt. Det finns ingen guldpokal till den som har kortast straff eller minst personer i fängelse. Det är inget egenmål. Det är klart att om man ger potentiella brottslingar prostituterade, lyxlägenhet i centrum, samt ett kontokort med 30 000 i månaden, så blir återfallsfrekvensen säkert nära noll. Men utanför vissa udda ideologier är det nog ingen som förespråkar det. Så varför ens gå halva vägen?

 6. Det är till att okritiskt köpa den massmediala bilden. Du tror väl inte att Aftonbladet använder rubriken LYXFÄNGELSE för att få så lite läsare som möjligt? De materiella ting du beskriver har uppenbarligen haft en god effekt. Att det numera är platt-TV beror förmodligen på att dessa helt enkelt både finns tillgängliga och är billigast. Du skulle för övrigt kunna vara inlåst på Karibiens flottaste kryssningsfartyg vilket säkert skulle vara nytt och trevligt för alla de första två veckorna. Men efter det, när månader och år går och du fortfarande är inlåst på samma ställe, så skulle du se saken på ett fullständigt annorlunda sätt. Det är förlusten av frihet som är det egentliga straffet. Jämför t.ex forna Östtyskland med ändå för den tiden hyfsade förhållanden och goda karriärsmöjligheter för den som bekände sig till den rätta läran. Där offrade folk till slut sina liv för frihet. Samma sak hos djur som fångas och placeras på vad som måste betecknas som högklassiga anläggningar men som ändå gör allt för att återvinna friheten. Den som aldrig har förlorat den vet heller inte hur det är att leva utan den.

  Jag backar inte utan konstaterar helt enkelt att vi inte har livstidsstraff för bokföringsbrott, stöld plus en mängd andra brott. Fast du kanske menar att alla som brutit mot lagen ska ha livstid? Det kommer så småningom att bli väldigt tyst och öde på många platser i så fall.

  Att begränsa kriminalvårdsdebatten till mördare verkar rätt meningslöst. Vi har under en lång följd av år haft ca.100 mord per år i Sverige och bland dessa är det enstaka mord som förövats av någon tidigare morddömd för vad gäller den gruppen så är återfallen mycket få och då oftast begränsade till att vara just det typiska svenska mordet. Män samlas, män dricker sprit, män blir fulla och i fyllan och villan mördar någon den andre. Det nästan lika vanliga är mord i nära relation och lusten att döda helt fokuserad på motparten. Vad gäller just mord har nyligen en ändring i straffskalorna gjorts så man får väl se vad utfallet blir av det. Verklig livstid kan jag tänka mig för två kategorier. De som vägrar att under tiden i anstalt deltaga i någon programverksamhet och helt enkelt vägrar att samarbeta på något sätt och dels de som är så psykiskt sjuka att de oavsett vad utgör en fara både för sig själva och för andra.

  • Att trivialisera Östtysklands problem till “lite frihet men god standard” är inkorrekt, men den här diskussionen handlar ej om att diskutera socialismens många misstag. Det har jag en hel blogg till! Back on track: Jag är av den distinkta uppfattningen att ett fängelse ska kännas som ett straff, och en “gilded cage” är inte gott nog. Igen, det handlar om vilket mål man har: ska man vara brottslingars bästa vän och hoppas de blir snälla, eller ska man lära dem att de har gjort fel?

   Det handlar om människosyn. Den ena är att brottslingar är stackare som begått sina brott för att de inte vet bättre och behöver en hjälpande hand. Det tror inte jag på. Kriminologin har sedan länge bevisat att det inte är fattigdom som skapar brottslighet. Det är brottslingar som med sina fria val gör det. Titta på ett ghetto som Rosengård med usla förutsättningar för de allra flesta innevånare. Trots detta hävdar polisen att det är en kärna på c:a 15 personer som ligger bakom majoriteten av eländet. Ta bort 15 av 22 576 människor och de övriga människornas liv blir otroligt mycket bättre. Denna lilla kärna av obotliga kriminella är som en cancer som sprider droger, våld, och osäkerhet över mycket stora arealer, och konstant daltande gör ingen skillnad. Än värre, den kan göra det lättare för dessa individer att propagera sin livsstil till unga som ej vet bättre!

   Förr i tiden i Sverige fanns det mer eller mindre permanent vård för dessa obotliga individer.

   Missförstå mig inte. Jag har inget emot god vård, rehabilitering, och andra chanser för unga förbrytare eller engångsbrottslingar, speciellt för exempelvis stöld eller misshandel. Att få möta offer och prata är också en god idé, via medling. Men vi behöver en konsensus i landet om att permanent låsa in den hårda kärna som ligger bakom en stor del av eländet, samt de som bevisligen har svårt att återanpassa sig. Vi kan inte offra oskyldiga för att ge brottslingar chans, på chans, på chans.

 7. Extremt korta straff för brott här i Sverige har inte tillkommit av en olyckshändelse – det finns de som aktivt har arbetat för det under lång tid av, som de säger, “humanitära” skäl …
  Skillnaden mellan dem o brottslingarna de försvarar/avgudar är inte stor – blindheten för det lidande o den skada kriminalitet ställer till med delar de bägge två.

  • Precis. Det är ganska skrämmande när man först förstår att det finns en “femte kolonn” inom landet som aktivt, medvetet arbetar för rättigheter och förmåner åt de värsta av de värsta.

 8. Se där, den nyanseringen har jag saknat. Att det är en liten kärna som du kallar det är oomtvistat så det köper jag. Tror dock, lika lite som jag tror på att slå barn eller att piska hundar till lydnad, att den s.k hårda vägen är rätt väg att gå här heller. Förmodligen så har många av dessa individer en så svår personlighetsstörning eller psykisk sjukdom att de istället för fängelse borde få psykiatrisk vård och då med,som det heter, särskild utskrivningsprövning. Med det i ryggen är det faktiskt fullt möjligt och så sker också idag, att hålla någon inlåst fram till hans död. Det finns även bland fängelsedömda exempel på de som aldrig fick nåd utan istället har fått dö i anstalt. Mest känd är väl bombmannen Tingström men även Lasse Berntner dog på Hall.

  Problemet med teorin är bara att den brister i praktiken. Så snart några ur den här kärnan försvinner så står någon ny på tur. Det skulle fungera om det handlade om en homogen och statisk grupp människor men så är ju inte fallet. Så länge miljoner svenskar köper smuggelsprit, hembränt, narkotika, sex, vapen, stulna varor och satsar på spel hos bookmakers och i spelklubbar så kommer det också att finnas dom som tillhandahåller det som efterfrågas. En liberalisering av lagar som styr detta vore absolut ett dråpslag mot kriminalitet.

  Sture: Extremt korta straff, vad baserar du det uttalandet på? Jag vet att kriminologer inte står högt i kurs men riksåklagarens bedömning kanske kan duga? Så här sammanfattade Anders Perklev då han i december 2008 presenterade straffnivåutredningens förslag angående skärpta straff för grova våldsbrott. Han konstaterade *

  att den kraftiga ökningen av antalet anmälda våldsbrott inte tycks bero på att den faktiska våldsbrottsligheten totalt sett har ökat i någon större omfattning,

  att det inte finns något belägg för att våldet generellt sett har blivit grövre eller råare,

  att en höjd straffnivå inte kan förväntas leda till mindre våldsbrottslighet i Sverige,

  att övriga nordiska länder samt ytterligare tre stora EU-länder i stort sett inte tycks ha en annorlunda straffnivå än Sverige.

  Som du kan se så skiljer sig straffnivåerna inte mycket mellan Sverige och motsvarande länder i Europa.

  Ett av de största lidanden som brottsoffer får gå igenom har inte brottslingen någon del i. Det handlar om Brottsofferfondens hantering av brottsoffren vilken är rent ut sagt för jävlig i vissa fall. Klockan är mycket och jag orkar inte nu ge exempel men det finns åtskilliga jag kan återkomma med imorgon om någon inte tror mig. Även på detta område är Norge långt före oss.

  • Den här diskussionen verkar inte gå någonstans, men jag gör ett sista försök. Smält det eller ignorera det, det är upp till dig.

   1. Sverige har världens kortaste straff. Ett vanligt mord gav tills nyligen exakt 6.7 års praktisk tid i fängelse. En yngre mördare får 2-3 års vård. Att våra lika socialdemokratiska grannländer har liknande daltande innebär inte att vi inte har extremt korta straff, bara att ett fåtal länder till har det också. Fakta.

   2. Jag finner det absurt att du jämför brottslingar med barn eller hundar. Principen borde vara, om inte annat särskilt kan bevisas, att om man är gammal nog att begå handlingen är man gammal nog att ta fullt ansvar för konsekvenserna. Att jämföra hårda straff med att slå barn sänker diskussionen till en pinsamt låg nivå, och distraherar genom “straw man” retorik.

   3. Vem säger att en ny kärna per automatik tar platsen? Det är ren spekulation från din sida. Det är, kort och kort, samma usla ursäkt som används för att urskulda att vi efter nära 50 år av radikal straffliberal politik ändå mötts av ökande våld, och ökande brottslighet. När ska ni straffliberaler ta ansvar för att ni efter ett halvt sekel ej minskat brottsligheten? När är det nog?

   4. Du skriver: “Ett av de största lidanden som brottsoffer får gå igenom har inte brottslingen någon del i. Det handlar om Brottsofferfondens hantering av brottsoffren vilken är rent ut sagt för jävlig.” Kort och gott, detta är vad jag påpekat redan i tidigare svar till dig. Straffliberaler vill ursäkta brottslingar genom att peka på samhället som på ett eller annat sätt ansvarigt. Enkel fakta är att utan brottslingen, inget problem med brottsofferfonden. Sen att vi kan göra mer för offren är en självklarhet, men det är totalt fel att tro att det ska ursäkta eller mildra behovet av riktigt hårda påföljder mot brottslingar.

   5. Det är gulligt att riksåklagaren uttalar sig. Visste du att han inte får gå emot praxis, och att han dessutom inte borde lägga sig i enskilda fall? Personligen har jag inget emot kriminologer, bara de gamla svenska syndarna som övervintrat sen 1968 års galenskap. Titta gärna utomlands. Jock Young om du vill ha en vänstersympatisör. Stenson, Cowell, m.fl, m.fl påpekar vad som kallas för “the aetiological crisis”, det vill säga att välfärd inte minskar brott. Kärnfamilj, samhällsmoral, och hårt arbete minskar brott, i kombination med hårda straff. För en grundnivå på det hela, läs den barnsäkra Freakonomics.

   6. Nu kommer du givetvis ignorera det här och skaka på huvudet. Det är så människan fungerar. Information, fakta som går emot ens världsbild ignoreras, medan det som stöder samlas på hög. Men obestridligt fakta är att brott i Sverige ökat, och gjort det i nästan hela västvärlden. De områden där brottsligheten tryckts tillbaka ner är platser med hårda straff. Sen kan man välja exempel att leka med. Ja, Sverige som har låga straff har färre mord än USA som har dödsstraff (fast fler våldtäkter och stölder), fast å andra sidan har Japan med dödsstraff hälften så många mord som oss, medan Sydafrika utan dödsstraff har 42 gånger fler mord.

   Men hur man än vrider och vänder på det så har radikaliseringen av svensk kriminalpolitik under 1960-talet och framåt ej lett till en minskning av brott. Tvärtom. Från mitten av 70-talet till idag har våldsbrotten ökat med mer än 100% (!). Personuppklaringen är nere under 15% av anmälda brott.

   Du kan slänga upp hur många dåliga liknelser med att piska hundar du än vill, men obestridligt faktum är att man misslyckats. Det är dags för er straffliberaler att ta konsekvenserna av detta. Be om ursäkt för era bokstavliga synder, och låt oss konservativa rensa upp i träsket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s