Släpp taget om Grekland

Det klagas från vänstern över att man i Grekland tvingats till vad de flesta vanliga människor anser vara sunda reformer. Offentligt anställda får nu 12 månaders lön för 12 månaders arbete, istället för 14 som förr. Man måste nu pensioneras samtidigt som övriga Européer, istället för i 50-års-åldern som skett hittills. Dessutom är det stopp på konstanta ökningar av löner till offentliganställda i ett land där man knappt ens kan få en bädd på sjukhuset utan mutor.

Alla dessa sunda reformer som anpassar Grekland till övriga Europa anses brutala och fel av vänsterns röda stämmor. Därför tycker jag det är synd att man inte lät bli att tvinga Grekland till något alls. Man borde fortsatt låta grekerna göra precis vad de ville, och låta landet kompensera “stagflation” med större offentlig sektor. Man borde låtit landet lyda varje krav från arga fackförbund och ideologiskt högljudda studentföreningar. Kort och gott, världen borde låtit Grekland göra exakt vad vänstern alltid velat, steg för steg, reform efter reform. Som Johan Javéus säger:

“Protesterna från folket är massiva. Och krismedvetenheten är inte riktigt där.”

Så lyd vänsterns krav. Sedan hade landet kollapsat a la Zimbabwe, med en flykt av alla driftiga och välutbildade.

Hårt, brutalt, trist. Men då hade man i alla fall än en gång fått bevisat för sig att vänsterns politik är som blodiglar. Visst, marknadsekonomin är stark nog att överleva en massa blodiglar samtidigt, men tillräckligt många och landet dör. Grekland hade varit ytterligare ett exempel vi hade kunnat peka på för att vända den röda sjukdomens spridning i världen.

När jag tänker över det en gång till, dock, så förstår jag varför bankerna gick in för att stötta den grekiska pråmen. Delvis är det ju medlidande. Men främst är det för att inga exempel på vänsterns vanskötsel har någonsin lett en socialist att erkänna eller fatta att deras krav på så kallade ekonomiska “rättigheter” driver länder i fördärvet. Inte Sovjet, inte Kuba, inte Venezuela, inte Nordkorea, inte Zimbabwe, inte Maos Kina, inte Haiti eller valfri annan kleptokrati. Inte heller kan en socialist erkänna att länder med strama statsfinanser och välmående privata företag levererar ojämförligt välstånd till sina medborgare, trots exempel från Japan, USA, Kanada, Hong Kong, Singapore och Västeuropa, eller att kapitalism drar fattiga u-länder upp och gör dem till tigrar, som Sydkorea, Taiwan, Kina, och så vidare. Eller Sverige, för den delen, en gång i tiden!

Nä, därför är det enda möjliga att reformera Grekland till en konkurrenskraftig marknadsekonomi. Socialister är kort och gott för dumma för att förstå sig på det som ett exempel om vi låter landet kollapsa, så då kan vi lika gärna vara snälla.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on May 3, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s