Journalistisk integritet?

Man läser snabbt tidningen på nätet innan utgång för kvällen, och givetvis träffas man av en så kallad “sucker punch“. Vad är då detta, kanske ni undrar? Det är vad amerikaner kallar det när man konsumerar en någorlunda normal eller neutral bok, film, eller artikel, och helt ur det blå kommer en hård ideologisk käftsmäll från vänster. Pang!

Senaste exemplet är i SvD som tydligen ska vara borgerlig. I en artikel om oljekatastrofen utanför USA bestämmer sig Sofia Ström för att citera en nisse som börjar lite oskyldigt med att hävda att det var “tur” att USA drabbades, eftersom det har “råd”. Nåväl, sure. Sedan mot slutet kommer käftsmällen från vänster, the leftist sucker punch:

“USA är väldigt beroende av ett lågt oljepris och stora mängder olja. Underförstått iscensatte de ju Irakkriget eftersom de behövde säkra sina oljekällor.”

Vad i helv… verkligen? Var det så? Socialismen slår till igen, helt ut ur det blå, och utan någon kritisk granskning.

Å andra sidan borde man inte bli förvånad. En snabb googling på Sofia Ström så får man fram en hel del mindre trevliga saker, som att hon skrivit för sosseblaskan Aftonbladet, där hon slängt ur sig saker som att “– Jag tror jag spyr. Det måste bli slut på gubbväldet, säger en förbannad tittare.” Ström kan ursäkta sig med att det i båda fallen var källor som sa det hon ville spy ur sig, men i slutändan är det journalistens ansvar vilka källor man väljer släppa igenom, och vilket urval man har.

Kanske borde Ström antingen skärpa sig, eller stanna på en mer ideologiskt passande tidning. Som Aftonbladet. Eller Flamman.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on April 30, 2010.

One Response to “Journalistisk integritet?”

  1. […] som kanske mest påverkats av Active Measures, Sverige, så är det fullt normalt att hävda som fakta i tidningen att USA går till krig för olja, när man kunnat köpa det till en bråkdel av priset för kriget. Dubbelstandarden, och den […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s