Vad är fascinationen med legitimation?

Alliansen har slängt alla tankar på att vara ett icke-socialistiskt parti på sophögen, och satsar nu järnet inför valet på expansion efter expansion av offentlig sektor.

De senaste är ett beslut om att införa yrkeslegitimation för läkare och lärare, vilket kommer kosta en kvarts miljard kronor PER ÅR (!). Helt fel. För det första finns det ingen garanti att en läkare med en påhittad legitimation är bättre än en utan. Det skapar bara en massa byråkrati i en process som redan är extremt utdragen och noggrann. Tio resor värre är när processen ska införas med lärare, då jag tror varenda svensk vet att det dravel som lärs ut som pedagogik på våra lärarutbildningar snarare gör folk dummare än duktigare.

De flesta problem inom skola och vård kan trots allt spåras till att okunniga och partiska politiker styr och ställer utan ansvar eller utbildning. Regler och planer, utredningar och dekret. LAS gör det inte bättre, då det är näst intill omöjligt att bli kvitt usla medarbetare och ersätta dem med duktiga. Problemet är värre i skolan, då läkare har i alla fall en lång väg att gå och brutala intagningsregler redan nu, men lärare? Så gott som vem som helt kan ta sig in och plugga lite flummig pedagogik. Det hade inte varit ett problem om det funnits genuin konkurrens, men en usel lärare tjänar lika bra som en bra, och chansen att sparka ut en som levererar dåliga resultat är obefintliga.

Genom att slänga in en så kallad yrkeslegitimation gör man det bara än svårare att ta in färskt blod med riktig erfarenhet. Ofta är ett par år ute i riktiga världen som tjänsteman eller revisor eller vad det nu än är man gjort nyttigare än ytterligare år inne i skolans verklighetsfrämmande bubbla.

Men jag tror vi alla vet vad det egentligen handlar om: makt och kontroll. Trots allt, detta dyra, meningslösa förslag drivs igenom av samma teknokrater som tror att politiska partimedlemmar är bättre än medborgarna som valde dem att bedöma rätt och fel. Se bara på det kollapsande nämndemannasystemet.

Bättre än oss? Verkligen, Schlingmann?

//edit// Äntligen lite medhåll i debatten, även om det krävs att man går till SvD:s ledarblogg för att finna tankar som ej är röda eller rosa. Tack för det, PJ Anders Linder.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on April 12, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s