Facket skälet till undermåliga lärare

Det klagas på lärarkåren dag in, dag ut. I mångt och mycket är kritiken orättvis då de flesta lärare sliter hårt för att ge hormongalna ungar kunskap de för tillfället anser vara av mindre vikt. Vem bryr sig om utbildning när man desperat försöker bli av med oskulden? Givetvis finns det saker värda att kritisera: mobbning, slapphet, stök, okunskap. Det som är överlägset värst, däremot, är hur goda lärare motarbetas och dåliga lärare stöttas.

Lärarfacket har som övergripande mål att standardisera allt, samt ge sina medlemmar så många förmåner som möjligt. Detta har lett till en mängd problem. Det första och mest uppenbara är att lärare har samma lön oavsett kompetens. Om du är en riktigt skicklig lärare som läser på om ditt ämne utanför skoltid, engagerar dig för dina elever, och jobbar hårt för att hjälpa dem prestera, så tjänar du fortfarande inte ett öre mer än en lärare som står längst där framme och snarkar sig igenom samma gamla trötta presentation hon haft de senaste 15 åren, och som är mer sugen på att dagdrömma om en lång semester på landet än att inspirera unga. Facket har mördat länken mellan prestation och belöning, och då är det väl inte konstigt att många ambitiösa skyr läraryrket eller att duktiga lärare tappar suget. För den delen, är det inte konstigt att elever ska lära sig via prestation och belöning när inte deras lärare gör det?

Det tragiska är att lärarfacket lyckats driva igenom alla sina krav utom just att lärare ska tjäna bra. Slapphet, skydd för usla lärare, få timmar, långa semestrar, men knappt lön nog att skaffa sig en ny bil.

Givetvis finns det flera andra problem. Som att lärarfacket lyckats avskaffa kvarsittning och alla andra disciplinära åtgärder, för det är “jobbigt” att behöva sitta där och hålla ett öga på bråkstakar när man kan åka hem istället. Och hur facket brutalt motarbetar kompetens från arbetslivet för att de saknar flummiga kurser i pedagogik. Tror någon seriöst att en person som efter trettio år som revisor eller jurist eller statlig tjänsteman vill dela med sig av sina kunskaper till unga i samhällsvetenskap inte kan göra det lika bra eller bättre än en person som gått ett par extra kurser i pedagogik för lika länge sedan? Att en ingenjör från Ericsson eller Volvo inte kan lära ut matte eller fysik? Det hela påminner om medeltida gillen och deras desperata försök till egennyttigt monopol. Därtill motarbetar facken initiativ till extra engagemang på eller i samband med skoltid där fördjupade kunskaper erbjuds, som exempelvis en matteklubb, retorikklubb, eller historiaförening. Varför? För att extra engagement ses som “obetalt arbete”! Fy skam!

Lärarfacket ser till att usla lärare gynnas lika bra eller bättre än goda lärare via ett osunt, kollektivistiskt monopol där individuell prestation är en synd. Det enda riktiga är att motarbeta, och eventuellt avskaffa, detta medeltida gille. Vi har arbetat hårt och länge med att avskaffa orättvisa fördelar till adeln och prästerskapet. Är det inte dags att ta kamp mot lärarnas rättsvidriga burskap?

För inspiration rekommenderar jag att ni läser om Jaime Escalante, som nyligen gick bort. En god lärare kan förändra och förbättra hundratals liv. Han gjorde det. 26% av alla hundratusentals amerikaner med mexikansk bakgrund som klarade av USAs svåraste matteprov gjorde det på en enda skola, trots fattigdom och brottslighet: hans skola, tack vare hans extrakurser i matte. Facket sparkade till slut ut honom.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on April 7, 2010.

4 Responses to “Facket skälet till undermåliga lärare”

  1. Jag skriver korkade saker och blir därför kinkig. Sedan kompenserar jag genom att fortsätta skrika arga saker. Usch vad jag är grinig nu. Mona, kom hit och ta hand om mig! Mooooonaaaa!

    • Tack för den, Nils. Vi får hoppas Mona hinner ta hand om dig efter valnederlaget i höst.

  2. Det är inte facket som håller dåliga lärare under armarna. Det är LAS.

  3. […] Mer att läsa; Escaping Perdition – Facket skälet till undermåliga lärare. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s