Ayn Rand i Playboy

Som trogna läsare vet så velar jag, beroende på humör och ämne, mellan högerliberalism a la objektivism, och anglosaxisk konservatism. Ibland motstridigt, men i alla fall för mig intressant. Ett återkommande tema i varje tro och filosofi är att människan trots allt är en varelse fylld av inre konflikter.

En av mina främsta inspirationskällor är Ayn Rand. Jag hittade nyligen bland mina bokmärken en länk till en gammal intervju hon gjorde i Playboy (!) för 46 år sedan. Otroligt bra läsning, och en bra grund till hennes idéer. Det finns vissa riktigt vassa repliker där, som exempelvis när hon sågar moderna författare och konstnärer.

Det bästa, dock, var en sak jag nästan helt glömt bort. Det var när hon sa att hon förespråkar en separering av stat och ekonomi. Det är givetvis någonting som ligger långt in i framtiden, men det är grundmålet. Om man tar ett ögonblick och tänker över det, så låter det ju i första hand galet, och extremt radikalt. Men om man tänker tillbaka på vår egna historia så var tanken att dela på stat och kyrka extremt radikal likaså. Det var otänkbart för hundra år sedan, och i många länder i världen idag är det fortfarande så att stat och religion är en och samma sak.

Kommer människor titta tillbaka på oss om ett par hundra år och tycka att vi var primitiva för att vår stat och vår ekonomi var sammanlänkade vi höften? Eller kommer utvecklingen gå bakåt, med stat och religion igen i samma båt, och vi som det konstiga undantaget i århundraden av mörker? Det får mig att tänka på Ronald Reagan, hur han i sitt berömda tal 1964 till förmån för presidentkandidaten Barry Goldwater pratade om USA som “the last best hope of mankind”, och hur ytterst nära det var att vänsterns krafter drev det bort från dess gudagivna syfte och mot tusen år av mörker. När Förenta Staterna grundades var stat separerad från kyrka, och till en ganska stor del också från ekonomi. För varje år som gått i detta århundrade har religiösa krafter och socialistiska krafter tävlat om att bryta ner detta system. Det måste erkännas att vänstern lyckats otroligt mycket bättre.

Och på tal om socialismens ekonomiska kollaps: Nu är det dags för middag med goda vänner på en grekisk taverna.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on April 4, 2010.

2 Responses to “Ayn Rand i Playboy”

  1. Mycket bra och intressant läsning! Ayn Rand är sannerligen en tänkare som fler svenskar borde läsa och ta till sig av. Om du, som du självklart är, även intresseras av kritik av denne så kan Oskoreis artikel vara intressant: http://oskorei.motpol.nu/?p=604

    • Tyvärr verkar sidan vara nere. Jag har försökt gå in på den lite då och då de senaste dagarna, utan framgång.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s