Vi är många som förespråkar dödsstraff

Media och politiker i Sverige vill få det att framstå som om debatten om brott och straff är slut. Man vill försöka presentera en enad front där hela Sverige står bakom kriminalvård istället för fängelse, rehabilitering istället för rättvisa. Vi ser vad det leder till i form av Bjästa, en ort där en våldtäktsman ska rehabiliteras och gullas med, få dela ut blommor, och våldta på nytt när han egentligen borde fördömts och suttit bakom lås och bom.

Än värre än detta är hur dödsstraff behandlas här i Sverige. Plötsligt så ska alla sluta upp bakom åsikten att det är fel. Men varför är det fel? De flesta argument är ju rent ut sagt skrattretande ologiska, som att “staten ska inte mörda”. Näha. Ska staten inte kidnappa (fängelse) eller stjäla (böter) då heller? Än värre de som tror att man ska avrätta snattare, eller att plötsligt blir rättssäkerheten mindre. Tvärtom, inget kräver lika hög grad av rättssäkerhet som dödsstraff, och inget minskar brottsligheten lika mycket som att ta bort de värsta av de värsta. Titta på Japan. De har hälften (!) så många mord som Sverige, medan Sydafrika som stenhårt bannlyst dödsstraff har 40 gånger så många mord som vi. Det enda hållbara argumentet mot dödsstraff är att man moraliskt tycker det är fel.

Men faktum är att lika mycket som de mest rabiata anhängarna för mördares rättigheter anser att dödsstraff är moraliskt fel, lika omoraliska tycker vi som förespråkar dödsstraff att ni som är emot är. För mig och cirka en tredjedel av Sveriges befolkning (samt i flera Europeiska länder en majoritet, för att inte tala om Japan eller USA) så är folk som är emot dödsstraff individer som saknar empati, eller i alla fall människor som bara är villiga att hälla empati över folk som inte förtjänar det. Faktum är att vi tycker ni är avskyvärda när ni anser att strax över 5 års kriminalvård är rättvist för att ha strypt ihjäl en kvinna.

Dödsstraff handlar om två saker. Det första är säkerhet. Vi ser i Sverige att över 80% av brotten begås av samma lilla, lilla grupp förbrytare. Hur många ska behöva misshandlas, rånas, våldtas och mördas innan det är slut på chanser? I Sverige finns ingen maxgräns. Man får oändligt med chanser. För det andra, rättvisa. När du tar en persons liv släcker du allt den personen är och kan bli. Alla framtida barn, uppfinningar, uppoffringar, och handlingar raderas för evigt. Inte nog med det, ett mord sliter sönder familjer och samhällen. Det enda rättvisa är att ta bort mördaren också.

Jag vet att vi i Sverige inte kommer införa något dödsstraff under överskådlig framtid. Ett bra mål att jobba mot är däremot att livstid verkligen blir livstid, istället för de 7 år en svensk mördare idag sitter i snitt. Att vi tar bort straffrabatter som gör att man automatiskt släpps efter 2/3 av tiden, samt att du bara kan dömas för ett brott i taget, även om du begick 15 stölder och 10 våldtäkter. Och ett sista bra steg är att erkänna att bara för att ni som älskar brottslingar är några fler, innebär knappast att ni har rätt, eller att vi som är emot tänker hålla med, eller hålla tyst.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on March 30, 2010.

7 Responses to “Vi är många som förespråkar dödsstraff”

 1. Enligt mig finns det definitivt som förtjänar att dö. Men det det ger inte mig i automatiskt rätt att döda dem. Nu är jag egentligen inte en religiös person men jag måste säga att jag har mycket svårt att se att en människa skulle kunna sitta och säga att du får leva och du får dö.

  • Det är en av de mest splittrande politiska frågorna. I regel är alla ämnen som har att göra med döden och där främst den personliga moralen snarare än siffror visar vägen kontroversiella.

   Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, har skrivit en bra bok på ämnet som heter “Du skall understundom dräpa!” där han tar upp bland annat dödsstraff, dödshjälp och abort ur flera filosofiska perspektiv. Tyvärr är mannen utilitarist (fy) och boken är givetvis något vinklad, men bra läsning ändå.

 2. Självklart kan en människa bestämma att en annan människa ska dö! Det är exakt det som en mördare har gjort, ändat en annan persons liv.
  Att då av missriktad humanism dalta med mördaren är fel.

 3. Det absolut avgörande argumentet mot dödsstraff är att vi människor inte är perfekta. Misstag begås ständigt och det har visat sig att ny teknik, som DNA-bevisning, friat flera dödsdömda i USA och även i efterhand och för sent har det med DNA-teknik kunnat bevisas att redan avrättade varit oskyldiga. Man brukar i den juridiska världen tala om att 97-98% av de domar som fälls är riktiga. Det skulle omvandlat betyda att 2-3 personer av 100 som avrättas är felaktigt dömda. Överfört till amerikanska förhållanden där just nu ca. 3300 fångar sitter och väntar på att deras dödsstraff ska verkställas, så innebär det att mellan 66 och 99 oskyldiga kommer att dödas. Det är både orimligt och oacceptabelt. Slutligen måste jag fråga dig varifrån du fått att en mördare i genomsnitt avtjänar sju års fängelse?

  • Det är inget argument alls. Oavsett handling så finns det alltid konsekvenser som är ett resultat av imperfekt kunskap, intressant exempelvis i rational choice teori. Att vägra implementera handlingar på grund av detta argument är ologiskt, då så vitt jag vet finns det ingen knapp som kan snurra tillbaka tiden. Tekniskt sett finns det inget beslut som kan göras ogjort, vilket innebär att man snarare borde ha en extremt hög grad av rättssäkerhet oavsett påföljd snarare än att ta ämnen från bordet. Dödsstraff är ett gott alternativ som garanterar noll återfall, som ger rättvisa åt offer och samhälle, och som dessutom avskräcker andra mördare.

   För att hoppa direkt från ett ämne till ett annat borde det nämnas att vänstern som vanligt är hycklande och inkonsekventa inom detta område. Man hävdar, exempelvis, att det är för “viktigt” att motverka den rent ut sagt spekulativa forskningen kring global uppvärming/global nedkylning/klimatförändring/vad man än döper om det till nästa år/etc. för att vara 100% säker. Därför är man villiga att implementera gigantiska skatter, regleringar, och böter för att omstrukturera hela samhällen och potentiellt ruinera företag och liv för att “risken” är för stor. Det känns konstigt att förespråkare för denna typ av hejdlösa, ovetenskapliga extremism samtidigt talar om vikten av att inte agera om man inte är hundra procent säker.

   Hyckleri eller okunskap? Pick your poison.

 4. Så du menar att det är rätt att avrätta upp mot 100 oskyldiga vilket blir konsekvensen av 97% riktiga domar? (jag är för övrigt relativt säker på att man i USA inte når upp till 97% heller.) Jag betvivlar att din uppfattning varit densamma om det varit du som hade suttit och väntat på verkställighet av ett straff för ett brott du vet att du är oskyldig till. Vad kallas det när man dödar oskyldiga och hur menar du att staten ska sona detta?

  Vad vänstern har för uppfattning i miljöfrågan är jag bara insatt i som allmänväljare och har inte kunskap nog för att uttala mig om så frågan borde ställas till någon som definitionsmässigt är vänster.

  • Du hävdar alltså att det är rätt att slänga tiotusentals oskydliga i fängelse? Att ge hundratusentals oskyldiga böter? Eller?

   Om kravet på att få göra någonting är hundra procent, så kan du be ditt hjärta sluta slå. Trots allt finns det en mindre risk att det går fel och du får en hjärtattack. Fängelser kan vi stänga ner, likaså all annan verksamhet i samhället. Trots allt, det kan gå fel! Och hur ska staten sona att man slängt en man i fängelse 15 år, som tappat jobb, år, familj, vänner, framtid? Slutresonemanget om man drar ditt argument till sin logiska spets är att vi inte borde ha straff, eller i alla fall så milda straff som möjligt, för att då blir fel konsekvenser så milda som möjligt. Att sedan försöka få till en krumelur om att det staten gör är “mord” på oskyldiga är likaså felaktigt, på samma sätt som fängelse ej är kidnappning.

   Man kan bara nå dessa slutsatser om man jämställer stat med brottsling och brottsling med offer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s