Visst har Sverige råd med massiva skattesäkningar

Det är bara att titta tillbaka på Sveriges historia för att se att vår ekonomi var mer välmående och vårt folk sundare när skatterna var låga. De som säger att Sverige aldrig haft, eller aldrig kan ha, låga skatter är såväl historielösa som obildade.

I andra halvan av 1800-talet bestämde sig Johan August Gripenstedt, då Sveriges finansminister, för att driva igenom massiva reformer. Staten investerade i infrastruktur, främst järnväg. Tullar avskaffades och frihandel infördes gradvis. Folk fick tillåtelse att skapa företag, och vips växte ekonomin som aldrig förr. Ett av Europas fattigaste länder började bli rikt. Per Gudmundson skrev för ett tag sedan om detta, och nämnde följande företag och år. Känner du igen några av dem, må tro?

Sandvik kom 1862, Nobel 1863, Atlas Copco 1873, SCA 1874, LM Ericsson 1875, Alfa Laval 1878, Munksjö 1883, Facit Halda 1887, Bahco 1892, AGA 1904, samt ASEA och SKF 1907. Och därur kom sånt som Volvo, som grundades som dotterbolag till SKF 1926.SvD

Det var grunden till 100 år av tillväxt, från 1870 till 1970. I början på 1900-talet var det totala skattetrycket 10%. 1950 var skattetrycket 18%. Men något hände. Socialdemokratin hade rensat bort det gamla ståndssamhället, bra, och gick vidare med att radikalt förändra det svenska samhället enligt socialistiska principer. Mindre bra. Skattetrycket sköt i höjden för att finansiera ett förstatligande av halva landet. Järnväg, logistisk, apotek, alkohol, el, telefoni, television, radio, universitet, sjukvård, äldrevård, dagis, och massvis mer var nu under direkt statlig kontroll. Fram till den ekonomiska kollapsen på 1970-talet ökade skattetrycket snabbt till 55% av nationens inkomst, ofattbart utanför en diktatur.

Vi gick från världens fjärde rikaste land 1973 till fjortonde 2008. Enda anledningen att vi ej sjunkit fortare är för att övriga välfärdsstater också stagnerar. Eller är galna. Framstegen vi ser nu är av ren teknisk karaktär från privat sektor, i form av datorer och mobiler, trådlöst internet och Playstations, nya mediciner och säkrare bilar. Brottsbekämpning, statlig service, vård, pensioner, skola, osv. … ja, de visar alla på negativ utveckling.

Än värre, mycket av Sveriges senare tillväxt hade delvis varit finansierad genom att bygga ut den offentliga sektorn, lite på samma sätt som Bush stimulerade USA:s ekonomi genom krig. Massiva statliga satsningar utan ett öre tillbaka. Oundvikligen kraschar sådant, oundvikligen behövdes lån och mer skatt. Och oundvikligen försvann entreprenörerna. Titta på Sveriges största företag. Ingen av dem är unga. IKEA 1943. H&M grundades 1947. Hur många storföretag tror du att den högljudda, rabiata 68-vänstern grundade? Hur många människor anställer de? Inga, istället blir de utsålda till kineser och amerikaner.

Faktum är att Sverige blivit ett land där det är dyrt att leva, men du får inte mycket för pengarna. En vanlig knegare måste slita mer än en hel arbetsdag för att ha råd att ta familjen till McDonalds och därefter gå på bio. Bil och körkort har blivit en lyx allt färre har råd med. Mycket utbildning är näst intill värdelös, då du tjänar kanske 20 spänn mer i timmen efter 3 års utbildning än om du traskat rakt in på monteringslinan. Svenskars tandhälsa går stadigt utför eftersom man inte har råd att gå dit. Det enda som blivit billigare är konsumentvaror, tack vare massproduktion och tekniska uppfinningar i privat sektor, samt prispress från utlandet. Och i offentlig sektor är det inte bättre. Det är kö för dagis, kö för tandvård, kö för äldrevård, och kö för sjukvård. 3 månader är “maxtiden” för att få träffa en specialist. Testa att sök efter ordet “vårdkö” på engelska. Det finns inte! Men garanterat på ryska. Vi har världens högsta skattetryck efter Danmark, och ändå skriker offentlig sektor efter mer, mer, mer! Hur många kronor är nog? När är man nöjd?

Som Reagan sa: “Myndigheter är som en liten baby. En näringskanal med en stor aptit i ena ändan och inget ansvar i den andra.”.

Sverige har bland världens absolut högsta grad av sysselsättning, för övrigt. Hur många hemmafruar känner du? Trots detta går vi på knäna, för pengarna går inte från lönekonto direkt till dagis, hushållskassa, och sjukförsäkring, utan till tiotusen andra saker också. Som könsbyten, slöjdmyndigheter, och opinionsbildning, samt Afrikabistånd där okunniga medelklasstjejer med stora hjärtan och små hjärnor reser till Nigeria för att bygga hus de inte vet hur de ska bygga, och bli solbrända. Socialistisk charter! Och givetvis till miljontals människor som vägrar jobba, men som ändå ska ha TV, bredband, Nintendo, färdtjänst, kurator, personlig guide, läkare, psykolog, mobil, dator och rätt att åka på charter över sommaren. Vi har blivit ett folk med hundratusentals påhittade “rättigheter” som någon annan ska betala för, men inga skyldigheter tillbaka.

Sverige mådde fantastiskt bra av låga skatter. Det skulle Sverige och dess befolkning göra igen. Vi kan gå ner till samma skattetryck som vi hade på 1950-talet. Visst, vi kommer tvinga skära drastiskt i den offentliga sektorn. Birger kommer ej längre kunna få bli Birgitta med statliga pengar. Rengbåge ute i Bergsjön får sluta spela Warcraft på socialbidrag och skaffa sig ett jobb. Och vi kommer förmodligen vara tvugna att lägga ner myndigheter såsom Presstödsnämnden, Nordiska afrikainstitutet, Rymdstyrelsen, Sametinget, Statens biografbyrå, Statens institut för kommunikationsanalys, Svenska Esf-rådet, Sveriges författarfond, Tillväxtverket, och Verket för innovationssystem. Men det kommer vara nyttigt, och Sverige kommer växa så det knakar.

Och med lite tur, så kommer folk äntligen börja säga “jag fixar det här” istället för “det är orättvist, fixa det åt mig, staten!” Det, tror jag, kommer vara nyttigast av allt.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on March 28, 2010.

5 Responses to “Visst har Sverige råd med massiva skattesäkningar”

 1. Underbar tillbakablick som gör det tydligt vilken väg vi måste gå. Alliansen har tagit många tuffa beslut för att täta den läckande båt som heter Sverige. Låt dem nu få en chans i en högkonjunktur och visa vilka möjligheter som finns.

 2. Hamnade här av en ren slump, men jag måste säga att jag nog aldrig har hållit med mer om något i hela mitt liv. Skönt att se att det faktiskt finns svenskar som på riktigt strävar efter något! 🙂

 3. “Och givetvis till miljontals människor som vägrar jobba, men som ändå ska ha TV, bredband, Nintendo, färdtjänst, kurator, personlig guide, läkare, psykolog, mobil, dator och rätt att åka på charter över sommaren. Vi har blivit ett folk med hundratusentals påhittade “rättigheter” som någon annan ska betala för, men inga skyldigheter tillbaka” – Vilket land snackar du om här egentligen?? Är du så väck från verkilgheten att du inbillar dig att det är på detta viset i Sverige??

  Kan som jmf nämna Norge där arbetslösa har betald semester precis som alla andra. Och det är inte så dumt då det för 99% av de arbetslösa är avsevärt mycket tyngre dagar än för de som har ett arbete att gå till.

  • Lilla vän, det är du som lever i en fantasivärld. Man måste vara en särskilt framavlad art av idiot om man genuint tycker att folk som inte jobbar förtjänar semester mer än de som jobbar.

   Egentligen släpper jag aldrig igenom kommentarer från dumvänstern, men du lyckas så vackert illustrera all den snyltande galenskap jag argumenterar mot att jag var tvungen. Jag hade inte kunnat HITTA PÅ ett bättre exempel än det du spyr ur dig.

 4. MP – Alliansen tog över ett överskott på 70 miljarder sin din brände till underskott INNAN krisen slog till. 4 år till med dessa dagisbarn och vi får börja äta varandra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s