Inga mer pengar till bankerna

Bankerna i västvärlden lever i sin egen lilla värld, skyddade från handling och konsekvens. När det går bra för dem drar de in oändliga miljarder som de tjänat på vanliga företag och medborgare, och när de går dåligt för dem drar de in oändliga miljarder de fått via stat -> skatt på vanliga företag och medborgare. Det är dags att vi slutar ställa upp för denna välfärdspolitiken. Inget företag, ingen bank är “too big to fail”, och en ganska bra början är att återställa ansvaret för folks pengar till bankirerna. Spekulerar de bort pengar så gör man som med vanliga småföretagare: man kräver in varje öre (inklusive villan med egen båtplats), och om det visat sig vara fult spel, så ger man näringsförbud inom finansbranschen.

Island försöker nu leva efter samma princip. Först bygger man upp en finansbubbla genom spekulation och lever gott. Allt kollapsar, givetvis. Därefter vägrar man nu att betala tillbaka sina skulder med följande motivering:

“Det är inte rimligt att utländska nationer ska tjäna pengar på de här garantierna.”

Verkligen. Varför inte? Varför är det inte rimligt att vi ska tjäna pengar på lån? Hyckleriet är ju påfallande idiotiskt, då islänningarna själva tänkte tjäna pengar på banklån. Det måste kännas bittert när man själv får smaka på samma policy man själv hade mot andra. Själv tycker jag det är MYCKET rimligt att vi får god ränta på våra lån till Island, precis som deras banker tog god ränta av icke-isländska kunder.

Faktum är att vi i västvärlden måste återgå till personligt ansvar, hårt arbete, uppfinningar, avancerad teknologi, och produktion. Vi kan inte fortsätta leka runt med påhittade siffror, extrema risker, och fractional-reserve banking där man istället för en guldstandard a la Ayn Rand istället bara kräver att en tiondel av alla pengar finns på riktigt. Låtsaspengar, det vill säga, men låtsaspengar som ruinerar hela länder trots att länderna producerar historiskt oöverträffat välstånd.

Socialbidrag till överklassen och socialbidrag till underklassen, medan alla i mitten jobbar och sliter via kapitalismen som livnär snyltarna.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on March 11, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s