Vänstern ute och plundrar i Chile

I Sverige finns det en person som är värre än alla envåldshärskare. Denne individ är en chilenare vid namn Augusto Pinochet. Pinochet tog makten i Chile 1973 efter att den kommunistiske extremisten Salvador Allende förstatligat skolor, sjukhus och företag, börjat beväpna en egen vänstermilis (a la Hitlers SA stormtrupper), samt fullständigt ignorerat lagar och grundlagar till den grad att landets högsta domstol vädjade om hjälp. Såväl landets högsta domstol som dess riksdag bad militären ingripa mot vad som var en brutal början på en kommunistisk diktatur.

Pinochet höll makten fram till 1990, då han fredligt omvandlade landet till en demokrati. Under sin tid vid makten moderniserade han landets ekonomi, bekämpade fattigdom, och investerade stora summor i modern infrastruktur, skolor, och sjukhus. Det kallas för “det chilenska miraklet“. Pinochets regim var inte bara solljus och honung, dock. Cirka 1500 människor dog, främst i början av militärjuntans etablering. Fruktansvärt, men ungefär lika många som Stalin dödade på en halvtimma. En mer rättvis jämförelse är Kuba, som var Salvador Allendes allierade och förebild. Där avrättade kommunisterna 4074 personer via arkebusering. Sammanlagda dödsfall i strid var en bit över 16 000, och totalt inklusive civila över 80 000. Trots allt detta är dessutom Kuba fortfarande en ekonomiskt ödelagd diktatur, men i Sverige är Castro ofta hyllad medan Pinochet är ansedd som djävulen förkroppsligad.

I och med kommunisternas fall i Chile så flydde många från den extrema vänstern i landet till Sverige, som var mycket välkomnande mot vad man inom den tidens blodröda socialdemokrati ansåg vara åsiktsfränder. Sedan dess har chilenare i Sverige varit ett pålitligt röstblock för vänstern.

Nu har tyvärr en tragedi drabbat landet, en massiv jordbävning. Tyvärr ger denna jordbävning en möjlighet för allehanda vänsterpack att än en gång visa vad de egentligen vill: att ta andras egendom. Affärer plundras inte bara på vatten och konserver, utan på mikrovågsugnar, kläder, tv-apparater, och toapapper (!). Allt som inte är fastnaglat stjäls, och affärsägare och personal hotas eller misshandlas. Till slut tål folk inte mer. En plundrare blev påkörd av en upprörd affärsägare (se bild nedan).

Jordbävningen är som sagt hemsk. Men vad bilderna och rapporterna från Chile gör är att påminna om varför landet en gång var nära att bli en kaotisk, brutal kommuniststat. Uppenbarligen finns det fortfarande en aggressiv minoritet i landet som hyser kvar samma vidriga moral som gjorde att Salvador Allende kunde förstatliga, plundra, och stjäla. Och än en gång kallas militären in för att hålla ordning, då folk själva inte kan hålla emot vänsterpackets våld.


Tragiskt, hemskt, men historien upprepar sig själv. Även om DN vill lägga skulden hos en “blodsbesudlad militärjunta“.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on March 2, 2010.

4 Responses to “Vänstern ute och plundrar i Chile”

 1. Hej,
  Du har skrivit fantastisk BRA beskrivning av sitvationen som råder i Chile med den vänsterpacket som regerar!!
  Kunde inte varit bättre faktiskt, den nuvarande regeringen har varit så inkompetent på så många områden och nu innan de lämnar över till ny valt presidenten Piñera och de nya minister, som bl.a är mycket mer kompetenta och utbildade, har visat en stor inkompetens för att hantera Tsunami katastrofen, de skyller på Marinen om Tsunamin och det var Forsvarministern plus resten av packen som INTE KUNDE tolka Marinensmeddelanden!!
  Regeringen ber om internationell hjälp efter 3 DAGAR sedan inträffade katastrofen!! HELT OFATBART! Den säger att de höll på att planera räddningsaktionerna!!, VA?!! efter 3 dagar kommer de igång? De viste alltså inte att de första 24 timmar är kritiska för rädda alla som ligger nedgravda och svårt skadade eller ligger i vattnet och försöker hålla sig vid liv…
  Kan någon fattar detta MONUMENTAL KLANTIGHET AV DEN CHILENSKA REGERINGEN?
  Tack vare den nivald Presidenten satts Försvaret på plats för att hålla ordning på alla plundrare och börja hjälpa de tusental människor som skriker eftr hjälp med allt militar infrastruktur som militärerna har för ett krig eller katastrof.
  Presidenten Bachelet saknar total ledarskap begåvning vid såna katastrofer eller de bryr sig inte eftersom de har bara få dagar kvar vid makten? I alla fall, de är skylldiga till många människor död…
  En arg chilenare som sorger sina landmen

  • Ja, jag har också hört att de första 24 timmarna är de viktigaste. Det är synd att se. Jag har själv besökt Chile på semester och har många goda minnen, så det känns extra tufft att se när inte bara en katastrof händer, utan hur dessa extremister vänder sig mot sina egna landsmän och plundrar och förstör.

   Jag hoppas regeringen skärper sig, och att landet får bra hjälp fort. Samt, givetvis, att det slutas dalta med plundrare!

 2. “Pinochets regim var inte bara solljus och honung, dock. Cirka 1500 människor dog, främst i början av militärjuntans etablering. Fruktansvärt, men ungefär lika många som Stalin dödade på en halvtimma.”

  Horribel historieskrivning (många fler dog, och tortyr och förtryck var ständigt närvarande under Pinochets tid). Referensen till Stalin ser jag dessutom som ett makabert försök att förringa en diktators illdåd genom att jämföra med en annans (“Fruktansvärt, MEN…). Varför vill du relativisera det mänskliga värdet på detta sätt?

  • Snarare en ganska perfekt historiebeskrivning. Jag noterar att du inte heller tar med Castros siffror som förutspår Allendes agenda.

   Orsaken att jag tar upp det här är för att vänstern älskar inget mer än att rita likhetstecken mellan sin egna massmördande ideologi och allt annat. “Sovjet dödade, men det gjorde USA med!!!111” eller “Båda sidor har gjort lika hemska saker, men vi menade i alla fall väl!” är vanliga hjärndöda argument från de blodröda som spottar både fakta och miljontals döda i ansiktet. Men det finns grader i helvetet, tro mig. Pinochet räddade sitt land, räddade ekonomin, och återinförde demokrati. Ett tusental människor dog. Tragiskt, men alternativt hade varit hundra gånger värre.

   Å andra sidan kan jag förstå varför den radikala vänstern så aggressivt försöker dra dessa påhittade likhetstecken, för utan dem måste de erkänna den monstruösa sanningen bakom sin ideologi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s