Intressant analys, men….

I SvD skriver Karin Henriksson om att det amerikanska folket inte direkt är imponerade av sin kongress. Stödet från höger är rekordlågt, då halva amerikanska folket motsätter sig att staten tar över en femtedel av ekonomin. Den amerikanska sjukvården är ungefär dubbelt så dyr och utbyggd som den svenska, vilket resulterar i enorma kostnader men inga vårdköer eller väntetider, de bästa medicinerna, och en generellt extremt hög standard, samt goda löner för såväl sjuksköterskor som läkare. Dessutom är man från höger skeptisk till skatt på koldioxid och el, höjda skatter, och så vidare. Vad Karin Henriksson missade att få med i sin artikel när hon skrev att ingen kan regelrätt höja skatter i USA så var hon delvis rätt. Systemet fungerar ofta så att skattesänkningar har en viss tidsgräns och måste regelbundet förnyas. Obama och hans kongress har sagt att de tänker i det “tysta” låta många av dessa löpa ut. Media har noterat detta i USA, och resultatet är kraftigt höjda skatter för medelklassen. Från vänster, givetvis, är man uppgiven att kongressen inte lyckas driva igenom just de så kallade “reformer” i socialdemokratisk riktning som gör USA:s konservativa livrädd och/eller vansinniga.

Karin Henriksson gör där, trots en i regel ganska god analys, misstaget att påpeka att systemets konstruktion gjort det så långsamt att det är nästintill handlingsförlamat. Detta skall vara en dålig sak, tydligen. Men faktum är att USA har lyckats överleva en bra bit över två hundra år som demokratisk stat utan vare sig statskupp eller diktatorer. Man har klarat sig igenom ett blodigt inbördeskrig utan att alla sönder. Se på Frankrike och deras revolution, där man redan haft fem så kallade republiker och otaliga kungar och kejsare. Se på Tyskland, där småstater, kejsardöme, ett par års demokrati, och diktatur trycks in på ett århundrade, och där världskrig och röd terrorism knappast gjort situationen gladare. Orsak och verkan, i detta fall, är just att det inte ska gå att driva igenom stora förändringar över en natt. Dessutom är USA, till skillnad från exempelvis Sverige, extremt heterogent. Massvis med kulturer, religioner, åsikter, tankar, invandrare från varje land i Europa och kanske världen.

Personligen hade jag inte klagat om det hade krävts 60% stöd även i Sverige för att driva igenom reformer. Vi hade då fått brett folkligt stöd bakom landets politiska väg, och kompromisser hade tvingats arbetas fram. Sverige är trots allt en land som uppskattar konsensus och kompromisser, vilket kan vara en anledning varför vi undvikit de blodiga inre stridigheter som slitit sönder många andra länder. I USA har Obama och hans cheerleaders har nu fått lära sig att det inte bara funkar att driva en ideologi i politikens utkanter utan försök till samarbete. Detta är en styrka, inte en svaghet!

Advertisements

~ by Escaping Perdition on February 22, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s