Obamas sjunkande popularitet

I svensk media får vi dag ut, dag in höra hur duktig Obama är. Han är en lysande talare, en brilljant ledare, ett ekoniskt geni, och den sanna, grönröde ledaren som skall leda oss till en bättre värld. Det är inte förvånande för mig eller andra som jobbat utomlands att republikaner vinner vartannat val i USA, men i Sverige kommer det som en schock varje gång demokraterna förlorar.

Det är å andra sidan förståeligt varför snittsvensken blir överraskad, då mediebilden som målas upp är att republikaner är korkade, giriga, elaka, inkompetenta, och hatiska. Demokraterna är charmerande, smarta, ekonomiska, och samtidigt humana. Klart att om man målar upp världen på det viset blir verkligheten som en blixt från klar himmel varje gång den gör sig påmind.

Varför tar jag nu upp detta? Jo, jag vill påpeka att demokraterna kommer förlora stort 2010. Folk är missnöjda med Obama, som idag hade förlorat presidentvalet, och hans parti, och republikanerna kanske återtar representanthuset. Själva presidentposten 2012 är det fortfarande för tidigt att sia om. Å andra sidan lär denna utvecklingen inte göra någon i Sverige glad, då valen i USA 2010 är relativt sett marginella, och att vi ungefär samtidigt i Sverige får en ny grönröd (brun?) röra vid makten.

Jag har ett förslag! Vad sägs om att skapa en konservativ och liberal halva av Sverige, och en socialistisk? Folk får välja sida, och sedan ser vi hur det går. Jag har en känsla av att om 10 år blir det som Västtyskland och DDR, USA och Sovjet, Sydkorea och Nordkorea, eller varför inte öländerna Taiwan och Kuba?

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 14, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s