Haitis socialistiska tragedi kunde förhindrats

I Sverige används en psykiskt sjuk människas självmord som cynisk ammunition mot regeringens politik. Samtidigt ignoreras de mycket mer påtagliga politiska skälen till varför tiotusentals människor fått sätta livet till när en jordbävning drabbar Haiti.

Den fruktansvärda jordbävning som skakat Haiti har resulterat i att mellan 30 000 och hundra tusen människor har dött. Det är nästan en fantasisumma, så stor att det är omöjligt att ta in den. Det vore som om hela Linköping plötsligt skulle raderas från kartan, alla barn, alla föräldrar, alla drömmar.

En riktigt bra artikel i Aftonbladet påpekar att även om det är en fruktansvärd tragedi, så finns det historiska förklaringar till varför det blev så illa, varför så många liv slösades bort. Trots tiotals miljarder i bistånd, tillräckligt för att göra varje person till medelklass om det fördelats per skalle, så lever landet i enorm fattigdom. Byggnader är uselt gjorda i dåliga material och sämre byggteknik. När skalvet kom bara rasade det. Det finns ingen räddningstjänst värd namnet, byråkratin är korrupt och militären likaså.

Många vänsterbloggar hävdar, med rätta, att det är på grund av den extrema fattigdomen som dödssiffran blivit så fasansfullt hög. Där gör de dock ett gigantiskt misstag: de vägrar erkänna varför landet är så fattigt. Svaret är väldigt enkelt. Efter det blodiga aristokratiska förtrycket äntligen stoppats förra århundradet ersattes det inte av marknadsekonomi och liberala rättigheter till egendom, pressfrihet och yttrandefrihet. Istället ersattes det av 70 års socialism. Storbönder och fabriksägare var onda, de skulle rånas och skjutas. Intellektuella skulle avrättas, yttrandefrihet försvann, skatterna var enorma, statliga monopol dominerade, och pengarna distribuerades ut på måfå till de fattiga som stöttade den tyranniska partiapparaten. Samt partipamparna.

Vi har sett samma situation gång på gång, i land efter land. Framgångsrika (dvs de som bygger landet) målas ut som utsugare, och staten tar kontroll. Vi har sett det i Maos Kina, i Stalins Ryssland, i socialistjuntans Burma, i Röda Khmerernas Kambodja, och på hundra andra platser. Idag ser vi dess konsekvenser när en av världens största oljeproducenter tvingas ransonera el för att dess ekonomi kollapsat efter förstatliganden, hur ett av Afrikas rikaste jordbruksländer idag svälter, och i Haiti där oändligt många människor dör i onödan. Allt i kollektivets namn, allt i kampen för att ta andras egendom för att stoppa i sina väljares giriga fickor.

Gång på gång så ser man hur socialistisk politik leder rakt ner i helvetet. Folk svälter, avrättas, blir arbetslösa. Ändå så hittas det alltid på svepskäl och bortförklaringar. “Det var fel sorts socialism!” eller “Det är USA:s fel” eller “borgarklassen förhindrar utopin genom sabotage”. Men när man tittar på länder som är välmående i världen, där det finns god vård för de flesta, jobb för de flesta, och mat att äta när man blir hungrig, så ser man länder som USA, Japan, Tyskland, Hong Kong, Schweiz. Länder där storföretag frodas, där banker uppmuntras, där egenföretagare kan bli rika, och där marknaden tillåts blomstra.

Förr eller senare måste man inse att det finns ett tydligt samband mellan marknad (om än reglerad) och välstånd, samt med socialism och elände. Så nästa gång någon frågar varför så många var tvunga att dö i Haiti, peka på första bästa idiot med en Che Guevara t-shirt. Eller varför inte på valfri vänsterpartist?

//edit// Notera hur när såväl Aftonbladet och DN som SvD analyserar landets blodiga, fattiga historier nämner ingen ordet “socialism” en ändå gång. Skam!

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 13, 2010.

4 Responses to “Haitis socialistiska tragedi kunde förhindrats”

  1. Du har helt rätt.

  2. I Dagens Nyheters papperstidning idag 15 januari sid 13 skriver journalist Erik de la Reguera: ” Sedan demokratiseringen för tjugo år sedan har Haiti tvingats utstå såväl militärkupper mot demokratiskt valda ledare, som en aidsepidemi, förödande naturkatastrofer och gått igenom ett nyliberalt stålbad iscensatt av internationella valutafonden, IMF”. Symtomatiskt att DN ser liberalism som något ont som tvingas på och jämställs med med militärkupper, aids och naturkatastrofer.

    • Wow. Jag vet att jag inte borde tycka det är uppseendeväckande, då det är så väntat.. men ändå, visst blir man besviken på vår så kallade borgerliga dagspress?

  3. Helt korrekt analys.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s