Cyniskt utnyttjande av tragedi

SvD har en gigantisk rubrik på sin hemsida med den tragiska historian om Mari-Louise, en människa som tydligen länge haft fysiska och psykiska problem och som nu begått självmord. Enligt tidningen är orsaken att hon fått sin sjukpenning indragen. Det är klart att det är synd om kvinnan. Många människor lever under tuffa förhållanden, många är sjuka, andra har det svårt socialt, och varje år väljer över tusen svenskar att avsluta sina liv. Mobbning, tuff barndom, kronisk sjukdom, skilsmässa, missbruk… det finns många saker som kan leda till vad som verkar vara oändligt mörker för individer. Det enda positiva är att trenden minskat. Trots mindre statliga åtgärder och nedskärningar i offentlig sektor har antalet självmord minskat med  nästan 40% sedan Olof Palmes allra värsta socialistiska härjningar 1984.

Oavsett hur synd det är om Mari-Louise och det faktum att det finns mycket orättvist lidande i landet, så har jag svårt att se vad nyhetsvärdet är. Knappast att belysa ett tragiskt människoöde, då det finns en (mycket god) generell policy att inte ta upp självmord i media. Syftet med artikeln verkar tydligen vara att kritisera regeringens skärpta regler för sjukförsäkring, med motiveringen att genom att inte betala ut mer pengar så kommer vissa personer begå självmord.

När brevet från Försäkringskassan kom på skärtorsdagen förra året blev Mari-Louise mycket upprörd. Hon ställde in alla planer för påskhelgen, ringde sina barn och var förtvivlad. Hon hittades död av grannarna på påskdagen, bland papper med läkarintyg och brev från myndigheter.

Jag tycker artikeln är cynisk, politisk propaganda av den värsta sorten. En människas tragedi blir ammunition för en agenda där mer bidrag är lösningen. Faktum är att Mari-Louise varit sjukskriven i flera år på grund av sina problem, och faktum är stat, kommun, och landsting varken gjort henne frisk eller psykiskt stabil. Att därmed argt be om mer av samma usla medicin är befängt!

Det vore enkelt att underminera hela argumentet genom att påpeka att det fanns mer självmord då vi var mer generösa med statligt stöd förr i tiden. Det vore enkelt att säga att om bidrag och socialtanter är vad som löser all psykisk ohälsa, så är det konstigt att folk utan bidrag med stabila jobb, familjer, och så lite kontakt som möjligt med offentlig sektor mår bäst. Jag kan hänvisa till min egen hemska sjukdomstid, då jag åkte in och ut på akuten och operationsbordet i ett helvetiskt år innan jag blev “frisk”, men inte fick ett enda öre av försäkringskassan för jag hade varit högskolestudent som “bara” sommarjobbat 3 månader om året. Jag överlevde tack vare stöd från familj, fästmö, och vänner, inte genom bidrag eller socialtanter.  Men personligen tycker jag inte att dessa, eller övriga, argument behövs.

Jag tycker det räcker att säga att det är fel att exploatera ett självmord för att gynna politiska mål, oavsett ideologisk hemvist. Skäms, SvD och Carina Stensson!

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 13, 2010.

12 Responses to “Cyniskt utnyttjande av tragedi”

 1. Detta var exakt mina tankar när jag läste samma artikel; politisk populism när den är som allra värst.

  Föga förvånande blåser Aftonbladet upp “nyheten” ännu mer, naturligtvis med den obligatoriska omröstningen (“Har du förtroende för Försäkringskassan?”) direkt under.

  Ibland blir man mörkrädd

 2. I sak håller jag med om att artikeln bryter mot god journalistisk sed att inte kommentera (läs “exploatera”) självmord i media. I sak håller jag också med om att det bakomliggande, och, med all önskvärd tydlighet politiska, budskapet är ett befängt sätt att utnyttja människors personliga tragedier för ett cyniskt framhävande av egna politiska ideologier är rent skamligt, för att inte säga under alla lågvattenmärken som redan innan denna artikel befann sig under havets botten.

  Men jag kan ändå inte låta bli att bli upprörd över den cynism och byråkrati som råder på många håll i dagens Sverige och som Mari-Louises fall väl belyser. Det verkar i många fall (inte bara på försäkringskassan) ha gått så långt att vi inte längre är “demo” – alltså folket – i “demokrati”, utan bara nummer, del av en statistik som har ett högre värde än vad människan har. Detta tror jag inte beror på politiska beslut, utan på en alltmer allmänt utbredd oförmåga till empati. Man möter samma brist på empati i trafiken, i köer, i utelivet och på många andra ställen där lite medkänsla skulle skapa en så mycket bättre värld. Varför kunde inte handläggaren i Falun (i Mari-Louises fall, alltså) åtminstone tagit kontakt med läkaren innan han/hon drog undan försörjningen för en förmodat psyksjuk människa?

  Exemplen på brist på empati i dagens samhälle skulle räcka till 10 avsnitt om dagen av “Uppdrag Granskning” som tydligen skall ta upp Mari-Louises fall ikväll. Varför har det blivit så?

  Där, “Escaping Perdition”, har du en vinkling som inte är politisk. Som inte är till min egennytta. Som inte skadar någon annan. Men som på grund av, bland mycket annat, Mari-Louises fall blir en alltmer akut allmänfara i vårt samhälle och som är på väg att omintetgöra vårt egett vardagsliv och lämna oss som livrädda eremiter.

 3. instämmer till fullo, det är smaklöst. Man kan tycka vad man vill om försäkringskassans nya regler men om artikeln återspeglar repotaget är vinklingen inte bara smaklöst utan dessutom sällsynt obegåvad; hun får avslag av FK och tar därför livet av sig – försäkringskassan tar livet av folk. Mina invändningar 1) exploatering. 2) hur kan vet man hur hon resonerade och vad som fikk bägaren att rinna över? 3) Om detta nu trots allt var droppen som fick bägaren att rinna över så är det totalt irrelevant då det lika gärna kunde vara något annat som utlöste självmordet. Tyvärr ligger hela repotaget i tidens anda; när något tragiskt sker så måste man alltid hitta en syndabock som får stå vid skampålen för att linda de anhörigas smärta och så att pöbeln kan gotta sig. Är det inte kvinnlig barnläkare som på sin fria dag kommer in till Astrid Lindgren för att vårda en terminalt och prematurt spädbarn så är det en polis som stoppar en person som lite senare visar sig ta livet av en oskyldig. Sverige har kommit til en punkt där man måste finna en syndabock vid alla tragedier, cyniskt påhejat och exploaterat av media.

 4. Marie-Louises död är bara en i raden av många tidigare och många som komma skall. Ni som ej är utsatta för vårdens slapphänthet och Försäkringskassans godtycke kan vara glada. Det är ett helvete där ute.
  Marie-Louise hade antagligen kronisk borrelia.
  Alla hennes symptom tyder på det, kombinationen av värk/ledvärk med depressiva besvär – varningskockorna ringer, men hon skulle aldrig få rätt diagnos i Sverige. Diagnosen måste man lista ut själv och köpa behandling själv. Visst är det “nya” sverig häftigt! Nej det är inte klokt.

 5. Hade inte den här kvinnan haft allvarliga psykiska problem i grunden hade hon antagligen inte tagit livet av sig den här påskhelgen, men Försäkringskassans besked på skärtorsdagen var ju helt uppenbart den utlösande faktorn som fick henne att gå från tanke till handling. Hennes läkare hade uppenbarligen sett i vilket skört tillstånd kvinnan var i, och rekommenderat sjukskrivning. Det är fullständigt absurt att Försäkringskassan inte följde läkarens rekommendation, och absurditeten understryks ju av de konsekvenser det fick. Jag blir rädd, riktigt rädd och väldigt bekymrad över hur empatin och det sunda förnuftet verkar minska i Sverige. Jag tänker inte skylla allt på Alliansen, men det är ju knappast så att den regering vi haft sedan 2006 försökt bromsa den utvecklingen (som startade redan under förra s-regeringen)… Tvärtom. Vad för typ av land vill vi ha? Vill vi ha ett Sverige där bara de som haft turen att växa upp till starka, självsäkra individer ska kunna nå framgång, medan de som kanske haft ett dåligt självförtroende sedan barndomen, som växt upp under svåra förhållanden, som haft oturen att drabbas av psykiska och andra sjukdomar etc ska få klara sig bäst de vill? Att de får förlita sig på vänner och släktingar för försörjning, och om de inte har det får de väl leva som hemlösa och tigga? Eller vill vi acceptera att dessa människor kanske inte kan ge 100 %, men ändå låta dem vara en del av samhället genom att ge dem samhälleligt ekonomiskt och annat understöd (för få arbetsgivare vill ha anställda som inte presterar 100 %), helt eller delvis beroenden på individens förmåga ? Vilket samhälle vill bloggaren ha?

  • Jag tycker det är jättebra att sjuka kan få hjälp. Jag tycker det är jättebra att folk inte behöver gå från hus och hem vid arbetslöshet. Jag tycker att vi har hamnat helt fel när familj glöms bort, och hela ens trygghet vilar i en statlig myndighets händer.

   Skandalen är att efter flera år var kvinnan fortfarande sjuk, psykiskt förstörd, och bidragsberoende. Lägg skulden där den hör hemma, inte på oss som vill ge folk en chans att ta sig ur den omänskliga spiralen av bidrag, utanförskap, socialtanter, mer bidrag, mer utanförskap, mer social-personal, osv.

   Ett fruktansvärt människoöde används cyniskt av folk med en politisk agenda. Du kan slänga ur dig vad du vill, men jag skulle aldrig sjunka så lågt.

 6. “Faktum är att Mari-Louise varit sjukskriven i flera år på grund av sina problem, och faktum är stat, kommun, och landsting varken gjort henne frisk eller psykiskt stabil. Att därmed argt be om mer av samma usla medicin är befängt!”

  Nejvisst, tillbaka med henne i arbete istället! Det skulle hon säkert ha blivit frisk av.

  Min käre vän, vad tröttsamt det är att läsa alla dessa fega, cyniska, anonyma högerhatbloggar(re) som du representerar. Den dag du vågar träda fram med namn är du möjligen värd att ta på allvar.

 7. Var inne på samma spår som du tills jag läste ditt inlägg som fick mig att tänka om. Om nu en myndighet är orsaken att bägaren rinner över och resulterar i ett självmord så måste detta rapporteras och kritiseras sen att du drar en koppling mellan regeringens skärpta krav med detta får du står för men tror inte det var bättre förut. Huvudproblemet här är, nu som då, att försäkringskassan ogiltigförklarar en diagnos utförd av läkare som träffat patienten antingen på eget bevåg eller genom att en annan läkaren bara läser en journal utan att träffa människan. Lite förtroende får vi väl ha för läkaryrket…

 8. Jag håller med om det du skriver. Jag skrev en kommentar på Aftonbladets kommentar sida. Men den verkar ha tagits bort. Mycket låg journalistik.

 9. Du hade ju kunnat nämna att anledningen till att självmorden minskat på senare år är de nya antidepressiva medicinerna i SSRI-klassen, prozac med flera. Vi medicinerar nu människor mer effektivt än tidigare, vilket förhindrar att en del av dem begår självmord. Men har vi för det blivit lyckligare som folk?

  Den här reaktionen från er på högerkanten, att vilja skjuta budbäraren och tysta ner, gör det här till en dubbel tragedi. Inte bara skulle människan piskas när hon levde. Hennes död ska inte heller diskuteras i efterhand, eftersom det stör er politiska agenda.

  • Vi har c:a 1300 självmord i Sverige per år. Varje självmord är en fruktansvärd tragedi inte bara för den drabbade, utan för alla de anhöriga. Vi vettiga människor, vare sig höger eller vänster eller i mitten, vill visa respekt för dessa individer och låta deras anhöriga vara i fred med sin sorg.

   Tyvärr finns det människor som väljer att använda ett av dessa 1300 självmord som ammunition för en politisk agenda. Det tycker jag, och många fler, är cyniskt och smaklöst.

   Vad är nästa steg? Att vi ska lyfta fram skolbarn som begått självmord för att kritisera folkpartiets skolpolitik? Att vi ska lyfta fram kroniskt sjuka som begår självmord för att attackera Astra Zeneca och kristdemokraternas vårdgaranti? Att vi ska lyfta fram män som begår självmord efter skilsmässor och attackera vänsterns familjepolitik? Kanske skylla unga arbetslösa som begår självmord efter år av utanförskap på socialdemokraternas arbetspolitik? Nej, låt de sörjande och de döda vara i fred!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s