Svenskars (o)kunskap om USA

En sak som gång på gång kommer upp i kommentarer på bloggen, eller som man ser på andra bloggar och inlägg, är en massivt snedvriden och i allmänhet ganska obildad syn på USA. Folk kan slänga ur sig namn på amerikanska politiker, mediepersonligheter, och kommentatorer på löpande band, samt en eller två anledningar att de är bra eller dåliga, och känner sig därefter som duktiga experter som vet allt om det stora landet på andra sidan pölen. Men jag vet inte om jag skulle beskriva förmågan att citera svensk medias USA-bild verbatim är att veta sådär kanonmycket, egentligen. Jag har själv bott/jobbat i USA i många år från och till, och har funnit att massvis med svenskar har en massivt överdriven bild av sin egen kunskap om såväl Sverige som omvärlden. Givetvis finns det undantag, men i snitt.

Snittsvensken tror sig exempelvis ha bra koll på USAs konservativa (halva befolkningen, lite mer), men har aldrig lyssnat på Rush Limbaugh. I Svensk media beskrivs han, tillsammans med tv-stjärnan Sean Hannity, som “den radikala högern”, trots att de inte är mer höger för USA än SvD:s PJ Anders Linder för Sverige. En vinklad beskrivning samt en eller två orsaker att (felaktigt) se ner på en person, tagna ur sina sammanhang, är en cynisk nidbild i popagandasyfte, inte “kunskap.”

Det finns givetvis hundratals andra exempel, vissa mer vanligt förekommande än andra. Att USA inte ger sjukvård till fattiga (fel), att det finns vapen överallt (fel), att amerikaner är obildade (fel), att Fox News är propaganda utan nyhetsvärde (fel), att svenskar oftare läser på universitet (fel), att vi har mer jämställda löner (fel), att de inte har dagis (fel), att de är främlingsfientliga (fel), att deras media är högervinklad (fel) eller att de inte läser massa böcker (fel). För att göra saken än värre så är svenskar nästan lika obildade om sitt eget land. Man tror att arbetsgivaravgift är en skatt på arbetsgivaren istället för en extra inkomstskatt (fel), att Sverige är ett “mittenland” politiskt (fel), att vi har en jury som dömer brottslingar (fel), att SVT är oberoende och ej finansierad via skatt (fel), att det bara finns ett visst antal jobb och pengar att fördela (fel), att vårdköer är vanliga utomlands också (fel), samt att barn mår bättre på dagis än hemma med sina föräldrar (fel).

Vi har en befolkning som är otroligt duktig i att följa sina kvällsnyheter och läsa sina morgontidningar. Resultatet blir ett par miljoner människor som kan ungefär lika mycket om en massa ämnen som en TT notis: 2-3 rader, samt namn och eventuellt ålder. Det kanske är passande för På Spåret eller Jeopardy, men knappast för en seriös diskussion eller allvarligt ställningstagande om världen. Och om journalist X säger till dig att personen i TT-notisen är en elaking och ger dig ett exempel som bevis på detta i sin lilla TT-notis… ja, då dröjer det ett par dagar, och sedan rabblas den lilla lögnen upp som vore det en bibelvers.

Som Ronald Reagan sa: The trouble with our liberal friends is not that they are ignorant, but that they know so much that isn’t so.

Och eftersom snittsvensken inte riktigt vet, så kan jag förklara att en amerikansk konservativ menar “socialdemokrat” när han slänger ur sig “liberal”. Grattis, en till munsbit i TT format.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 12, 2010.

3 Responses to “Svenskars (o)kunskap om USA”

 1. Hej,

  Skulle du vilja ta en sekund och dela med dig om värdefulla böcker som du tycker skall läsas?

  • Hej Rasmus!

   Det är svårt att välja rätt böcker eftersom du inte är mer specifik kring vilket ämne du är intresserad av, så jag slänger ur mig lite böcker på måfå som jag tycker är läsvärda.

   Freakonomics av ekonomen Steven Levitt är en populär, enkel bok som lär ut lite grunder i ekonomi och hur man kan analysera samhällsfenomen genom intellekt istället för genom rent tyckande.

   Djurfarmen av George Orwell är en klassiker som visar fint vad som händer när kollektivet ska ta över. “Alla djur är lika, men vissa djur är mer lika än andra.” Se Sverige för exempel. 😉

   Och Världen Skälvde av Ayn Rand är många högerliberalers bibel, och är en blanding av filosofi och skönlitteratur. USA:s näst mest inflytelserika bok efter Bibeln.

   Vill du har en god bild av hur USAs konservativa höger ser på världen, med en god dos humor, rekommenderar jag dig Slander av Ann Coulter.

   Om du är seriös och vill ha rent litterärt guld rekommenderar jag dig “Let Us Talk of Many Things” som är en samling av William F. Buckleys tal. Buckleys språk är vackert och sofistikerat, men även hans argument och tankar är imponerande. Många hävdar att Buckley, som är näst intill okänd i Sverige, med sin journalistisk och sina debattartiklar väckte liv i det moderna konservativa USA efter årtionden av demokratisk-liberal dominans. Till hans begravning kom såväl presidenter och senatorer såväl som intellektuella och journalister. Väl värd att läsa, om du kan få tag i den, oavsett din politiska hemvist.

   Utöver detta finns det ju klassisk statsvetenskaplig litteratur av Hobbes, Burke, de Tocqueville, Mill, och Locke väl värd att läsa, om än överkurs för de allra flesta.

   Sist men inte minst vill jag rekommendera två saker. För när det gäller kunskap om Sverige rekommenderar jag dig att gå in på Timbro.se och i deras bokhandel se över deras gratis rapporter. Inte för att Timbro aldrig har fel, utan för att de erbjuder en alternativ samhällssyn som man inte kan få via DN, P1, eller SVT. För det andra rekommenderar jag tv-serien Uncommon Knowledge som kan ses gratis på Internet. Den görs av Hoover Institution vid Stanford University, och erbjuder högkvalitativ, djup debatt utan reklam med USA:s främsta jurister, politiker, författare, och debattörer. Till skillnad från debatt på TV är det ingen pöbel som skriker sig hesa för att dela med sig av vad de “tycker” i 20 sekunder, utan 40 minuters seriös djupanalys av de vassaste hjärnorna i USA.

   Hoppas det hjälper! 🙂

 2. Tack så mycket! Bättre svar kan man inte önska sig! Då mina lästimmar mestadels kretsar runt fysik och intresset för politik och historia har stigit i det närmaste så är dessa lästips en sann guldgruva! Lycka till med fortsatt skrivning!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s