Handling och konsekvens, orsak och verkan

Socialdemokratins (oavsiktliga) plan för landet Sverige.

Steg ett

Skapa år för år sedan 60-talet mer extrema socialistiska lagar där du gör det omöjligt för företag att avskeda folk som super på jobbet, är slöa, eller beter sig illa men inte “brottsligt illa”. Höj skatter, skapa extrem miljölagstiftning, bygglovskrav, lagstadgad facklig makt, samt måla ut företagare som bovar och kapitalism som en best som måste tämjas. Ta bort 19 av 22 lagar som håller statliga och kommunala tjänstemän ansvariga för sina handlingar.

Steg två

Bli förvånad och upprörd när företag inte längre vågar anställa ens goda arbetare på heltid, på grund av risken att de inte kan bli av med dem om de skulle börja bete sig uselt sekunden de fått fasta kontrakt. Hota med strejk. Se till att unga först sparkas ut från sina jobb. Bli upprörd över berättelser om hur många snyltare tycker bidrag nu är mer behagligt än arbete.

Steg tre

Förfasa dig över Europas högsta ungdomsarbetslöshet, men se det positiva: det ger en massa jobb till socionomer, sociologer, socialarbetare, arbetsförmedling, och byråkrater. Lova att lösa problemen med större offentlig sektor och statliga åtgärder.

Steg fyra

Gråt lite när Saab, Volvo och så vidare går i konkurs och andra företag flyttar helt eller delvis utomlands. Skyll dessa konkurser på företagen och girighet. Uppmuntra sedan till nyföretagande med de innovativa åtgärderna högra skatt på framgångsrika samt mer lagar, regleringar, krav och byråkrati.

Steg fem

Tänk positivt när allt går fullständigt åt helvete, arbetslösheten skenar, och välfärden ruineras: det är mer härligt socialistiskt att alla har det lika uselt än att bara ett fåtal har det.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 12, 2010.

3 Responses to “Handling och konsekvens, orsak och verkan”

 1. Men du, kapitalismen är ju en best som måste tämjas. Människan är girig. Förnekar du den ekonomiska krisen? Mam kan ju för tusan inte ha ett system som vädjar till låga instinkter!

  • Människans egenintresse är vad som lett till varje uppfinning och produkt som gör ditt liv längre, enklare, och bekvämare. Ingen ställer sig på en monteringslina för att det är en kul grej, ingen spenderar tio år av sitt liv och alla sina sparade pengar att starta ett företag för att man är en altruist.

   Det är helt naturligt med en ekonomisk nedgång, om än tråkigt. Tänk på ditt eget liv. Har det alltid varit kanonbra, med hälsa, perfekta förhållanden, underbart jobb med bra lön och inga problem? Givetvis inte.

   Men det som gjort denna krisen så mycket värre är statens inblandning före och efter. Det som ledde till kollapsen i början var att USAs regering tvingade statliga bolåneföretagen Freddie Mac och Fannie Mae att garantera lån till ALLA som ville ha hus, oavsett kredit eller jobb. För alla skulle ha en mänsklig rätt till hus. Dessa värdelösa så kallade “toxic assets” paketeras om med bättre kredit, och såldes till bankerna som långsiktiga “securities” för dem att basera sin lån på. När fastighetsbubblan kollapsade fick vi, istället för en enskild kris, en kedjereaktion som slog ut såväl byggbranschen, fastighetsmäklare, banker, samt folks hems värden.

   Upp och ner, fast mest upp, är en del av marknadsekonomin. För att det ska gå så här åt helvete krävs att statliga experter lägger sig i.

 2. Ett av dom i särklass bästa blogginlägg jag har läst genom tiderna!! =)
  Dock lite för många sanningar för att en stor del av befolkningen i landet Sverige ska orka ta det till sig tror jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s