Värderingar i dagens Sverige

En sak konservatismen konstant återvänder till är värderingar. Hårt arbete, laglydighet, familj, bland annat. Det är ganska uppenbart att dessa värderingar inte längre är de dominerande i Sverige.

Per Gudmundson skriver mycket bra om hur Gripenstedt 1855-1866 lade grunden för de så kallade “hundra åren av tillväxt”, tack vare liberalisering i form av borttagande av tullar, rätten att starta företag, och en liberalisering av hela marknaden. De allra flesta svenska storföretag skapades årtiondena efter dessa reformer. Gudmundson fortsätter:

Sandvik kom 1862, Nobel 1863, Atlas Copco 1873, SCA 1874, LM Ericsson 1875, Alfa Laval 1878, Munksjö 1883, Facit Halda 1887, Bahco 1892, AGA 1904, samt ASEA och SKF 1907. Och därur kom sånt som Volvo, som grundades som dotterbolag till SKF 1926.

Han hänvisar därefter till en Metroartikel där man påpekar hur Sverige ska bli bäst: pappaledighet, bistånd och dataspel. Idioti.

Att uppmuntra folk att få bidrag för att vara hemma skapar varken välfärd eller tillväxt. Det gör heller inte att hälla våra skattepengar över dikaturer i tredje världen eller att spela spel, hur kul det än må vara på fritiden. Hur stor tillväxt genererar varje timmes World of Warcraft-spelande eller biståndsarbete? Noll? Förmodligen ett gigantiskt svart hål om man räknar med en alternativkostnad om produktiv verksamhet skett istället för 16 timmars dubbelklickande på alver eller inköp av ekologiska kylskåp som bistånd till folk utan elektricitet.

Det är ju i och för sig ingen överraskning att folk genuint tror att sådant där kommer rädda välfärden och skapa tillväxt. Folk är i snitt inte jättesmarta, och för att göra saken värre matas vi dagligen med en verklighetsbild i media som är absurd. Ett gäng vargar flyr från en djurpark och måste därför skjutas, vilket resulterar i landssorg och otaliga tidningsartiklar. Samt granskning från länsstyrelsen. En vidrig mördare begår självmord, och genast tas det upp om inte rättspsykiatrin gjorde tillräckligt för honom, att det är ett massivt misslyckande, och att eventuellt ska det granskas av polis. Och för att göra saker ännu mer absurda så har vi så generösa lagar om rätten till jobb att även om du dömts för sexuella trakasserier mot dina anställda får du sitta kvar tills facket (!) säger annat. Det enda positiva är att klimatbluffen äntligen avslöjats som den bluff den är. Forskarna är nu ense om att det blir kyla i närmare 30 år framöver, och att isen kring nordpolen vuxit med 26% sedan 2007. Trots detta är journalisterna i DN och SvD som livnär sig på väderalarmism knäpptysta. Hur annars ska de betala hyran?

Men jag tänker inte bara klaga; jag har förslag att göra situationen bättre. Steg ett är att vi erkänner att låga skatter, liten byråkrati, och möjligheten att bli rik på sitt arbete skapar tillväxt, inte bidrag, bistånd, och lek. Steg två är att vi inte bara visar empati för djur som mår illa, utan också visar empati för människor som har det svårt genom att satsa på allmänpsykiatri, hårda straff, och noll daltande med återfallsförbrytare och ungdomsbrottslingar. Ofta är det just i barndomen folk ärras för livet, ofta av en förälders svek eller brutal mobbning. Sist men inte minst tycker jag vi kan säga att det är ett “massivt misslyckande” att Ulf fick chansen att mörda två gånger, och att det ens fanns tankar om att han någonsin skulle ut igen, inte att en seriemördare begick självmord.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 11, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s