Vad är nyhetsintresset för Sverige?

Sarah Palin, en ganska irriterande kvinna som man kan säga vara till USAs konservativa vad Gudrun Schyman är för Sveriges socialdemokrater, har tydligen blivit erbjuden någon slags konsulttjänst för TV-bolaget Fox News. Varför detta rapporteras i svenska tidningar är ett mysterium för mig, då Fox News inte existerar i Sverige efter att de rödgröna partierna fick kanalen bannlyst, och då Sarah Palin är mer eller mindre okänd för 95% av svenska folket. Så totalt meningslös nyhet att rapportera om. Så varför gör media det?

Kanske ska folk kunna känna sig lite rättmätigt upprörda en liten stund: en borgerlig tv-kanal låter en av högerns minst vassa politiker få kommentera nyheter. Fy! Skam! Hela det pinsamma dramat resulterar i två förutsägbara minuter hat.

Jag hade kunnat bry mig mer om:

1. Det hade skett med en politiker relevant för vårt land i en kanal vi kunnat titta på i Sverige.

2. Om folk inte varit totalt blinda för att TV4 har Gudrun Schyman i nöjesprogrambästa sändningstid i ett valår!

Sten i glashus? Vi kanske borde se över våra egna TV-kanalers politiska vinkling innan vi blickar utomlands.

//edit// Har gjort vissa förtydliganden i texten för att bättre illustrera vad jag vill komma fram till. Ber om ursäkt om det påverkar kommentarerna för de som redan skrivit inlägg.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 11, 2010.

21 Responses to “Vad är nyhetsintresset för Sverige?”

 1. Lugn och fin nu, det går alldeles utmärkt att tycka att detta är utomordentligt komiskt samtidigt som man tycker att svensk media är en samling pajasar. Tror inte jag läst speciellt mycket om henne i svensk press för övrigt, däremot massor i diverse amerikansk press. Och hon är utan tvivel en sopa. Inte för att hon är konservativ, det har jag inget emot, utan för att hon envisas med att göra bort sig hela tiden (och göra ett redan svårt val fullständigt omöjligt att vinna för sitt parti).

  • Instämmer helt och hållet. Jag fick höra hur ett par amerikanska konservativa skribenter hyllade henne, så jag som den USA-vän jag är traskade in på Youtube för att lyssna på hennes tal.

   Migrän följde snabbt därpå.

   Det är väl lite nackdelen med att vara för ideologiskt bunden: även annars vettiga människor försvarar tossingar som absolut inte borde försvaras bara för att de delar vissa av ens värderingar.

   • Exakt. En ideologisk grund är bra att ha att stå på, men om man tar det som ursäkt för att inte tänka själv är man illa ute.

 2. Jag tycker inte heller att nyhetsintresset för Sverige är särskilt stort.

  Däremot tycker jag att Sarah Palin mest är komisk att lyssna till. Både hon och George Bush borde satsa på att bli stå-upp komiker istället.

  “It’s wonderful to be part of a place that so values fair and balanced news,” Palin said in a written release.”

  Ja, är det något Fox News är kända för så är det deras ärlighet och välbalanserade nyheter. Rofl 🙂

  • Instämmer här med. Palin och Biden har i amerikansk media ofta framställts som radarparet från Comedy Planet när det kommer till udda uttalanden. Tror inte det funnits politiker med skon i mun så ofta sedan Dan Quayle, stackarn.

 3. Håller med helt och hållet.

 4. Tror du på allvar att 95% av svenskarna inte vet vem Sarah Palin är? Hon blev ju kändare än sin huvudkandidat och har sedan dess varit totalbevakad över hela världen vad hon än tar sig för . Rätt eller fel, men nog är hon nyhetsvärdig.

  • Svenskarna vet vad hon heter, att hon är en elak högerkvinna, och att vi ska tycka illa om henne. Det är omöjligt att undgå. Väldigt få har dock läst upp sig på vad hon egentligen står för, lyssnat på hennes tal, eller läst hennes storsäljande bok.

   Jag vill förtydliga att jag inte är imponerad av henne, men jag tycker det är löjligt att vi ska matas med irrelevanta nyheter om en utländsk politikers uppdrag i en tv-kanal vi inte ens kan titta på. Har vi inte viktigare saker att ta itu med här hemma?

 5. Intressant att folja kommentarerna pa den har traden. Har sitter ni i landet med varldens hogsta skatter, industrivarldens langsta sjukvardskoer, en Europas hogsta nivaer av valdsbrottslighet, med ett transfereringssystem som haller pa att bryta samman, en forvarvsfrekvens under 70 procent, Europas hogsta ungdomsarbetsloshet… osv… och ni tycker Sarah Palin star ute pa nagon slags ytterkant.

  Det paminner mig om en sovjetisk student jag traffade i Uppsala pa den gamla onda tiden da Berlinmuren fortfarande stod. Han studerade matematik eller vad det nu var och borjade forelasa for mig pa bruten engelska om hur Sovjetunionen minsann hade en battre parlamentarisk demokrati an Sverige, for i Sovjet hade man ju bara ett parti. Sa det blev aldrig nagot tjafs om vem som hade ratt.

  • Bloggen är till viss del skapad för att jag ska kunna ventilera frustration kring dessa frågor och problemen med den svenska socialismen.

   Angående just Sarah Palin så anser jag däremot att hon är ett stolpskott. Hon är ingen inspirerande ledare i stil med Ronald Reagan eller Margaret Thatcher. Hon är ingen lysande konservativ debattör som Rush Limbaugh, Ann Coulter, William F. Buckley, eller Andrew Klavan. Hon är definitivt ingen intellektuell gigant i stil med Ayn Rand, Milton Friedman, eller Samuel Alito. Hon är heller ingen vass kommande stjärna inom republikanerna, som Bobby Jindal eller Thaddeus McCotter.

   Snarare så är hon en någorlunda trevlig individ med konservativa värderingar som tyvärr inte har den erfarenhet, karisma, och allmänbildning att hantera de svåra frågorna som USA ställts inför. Hon är lite som Mona Sahlin eller Marit Paulsen: Hyfsat ointelligent och dåligt påläst, men ideologiskt rabiat och folkligt populär pga sin framtoning i vissa kretsar.

 6. Klart svensk media ska rapportera om Sarah Palin. Vi vet mer om USA än vad vi tror.

  • The trouble with our liberal friends is not that they are ignorant, but that they know so much that isn’t so. – Reagan

 7. Visst finns det intresse att följa henne. Om fyra år kan hon sitta som ledare för USA. Och om vi inte har nog med problem under 10-talet redan lär vi få det då.

  • Det är väl just det som är poängen: Vi kan ej se Fox News i Sverige, så oavsett om vi vill eller inte kan vi inte följa henne.

   Därav artikelns fullständiga meningslöshet.

 8. Nyhetsintresset för Sverige är inte nödvändigtvis stort just nu, men kan potentiellt BLI stort om republikanerna skulle bli de styrande i nästa USA-val. Det råder väl inga tvivel om hur mycket USA påverkar övriga världen. Ta frågor som kampen mot terrorism och massförstörelsevapen, den senaste finanskrisen såväl som den på 30-talet, Pirate Bay-rättegångarna, diverse handelsembargon, etc etc… allt detta initierades i USA och påverkar resten av världen såväl som Sverige.

  Min personliga åsikt är att den dagen Sarah Palin – en kvinna som på allvar tror att jorden är 6000 år gammal och inte en dag mer – sitter som vice president för världens mäktigaste land och med nycklarna till avfyrningsmekanismen för USAs kärnvapen, den dagen kommer SAMTLIGA svenskar att behöva känna till vad hon står för och hennes förflutna.

  • För det första: Det här är ingen fördjupad analys, det är en meningslös liten artikel om att hon fått ett konsultjobb på en tv-kanal VI INTE KAN SE.

   Och ja, ja, du vet att hon är dum och elak, grattis. Svenskar vet en eller två saker som gör att de ska ogilla Palin, och sedan varje gång hon visas upp i media så väller sarkasmen, hatet och ilskan fram i solidarisk vrede.

   Det är väl gulligt, men simpel propaganda som distraherar från värre problem här hemma. Lite som medias variant av när Pavlov ringde i klockan för att få sina hundar att salivera.

   Vi har en rabiat socialist som anser att svenska män är talibaner och vill göra om Sverige till DDR dansande sig in i folks “hjärtan” på bästa sändningstid på TV4, som för övrigt har nästan lika många tittare i Sverige som kabelkanalen Fox News har i hela USA. Med tanke på att USA är 35 gånger större än Sverige……. ja. Men det är OK, tydligen, eftersom folk är upptagna med att vara upprörda på en utländsk ex-politiker i en kanal de inte ens kan titta på.

 9. Se dokumentären om FOX Media!!!
  Klipp på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=gqgYpfsrcJw

  Ha det bra!

 10. Det är en skam att vi inte kan titta på Fox news i Sverige. Den TV-leverantör som ordnar det har mig som kund samma dag!

  • Jag håller med, men den leverantör som ger dig Fox News blir av med sändningstillståndet sekunden de inför kanalen i Sverige, så ingen vågar. TV8 testade ett tag, men när kanalen blev mer allmänt tillgänglig anmälde S, Mp, och V kanalen till granskningsnämnden, samt använda politiska påtryckningar. Fox News försvann raskt från svensk eter och ersattes med tyska (!) nyheter, anmälan mot TV8 från regeringen försvann därefter, och senare fick TV8 ett fett kontrakt från Com Hem till alla deras kunder i statliga och kommunala miljonprojekt och hyreshus.

   Så nej, Fox News eller annan icke-socialistisk nyhetsrapportering lär vi inte se skymten av på ett par årtionden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s