Avatars riktiga världsbild? Barnoffer och vidskepelse.

Avatar är en film som sveper världen som en tsunami, med dödsoffer bara ett par år i framtiden om väljare börjar tro på idiotin James Cameron spottar ur sig. Tanken att naturfolk är goda och upplysta, medan vi i den postindustriella världen är onda och giriga är väldigt tilltalande för en generation av förvirrade, rotlösa människor.

Sanningen är dock raka motsatsen. Ju närmare vi kommer det primitiva naturtillståndet, ju mer bestialiska och vidriga blir vi. Sunt förnuft och vetenskap slängs ut genom dörren och ersätts av spiritualism och vidskeplighet. Det senaste examplet är Uganda, där häxdoktorer lovar botemedel mot HIV, impotens, och andra problem. Kostnaden? Bara en tusenlapp. Mycket billigare än en privatläkare här hemma.

Ja, just det ja… det kostar också ett barns nyligen utslitna hjärta. Men lite ägg måste väl ändå knäckas i naturreligionens namn, eller hur?

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 9, 2010.

5 Responses to “Avatars riktiga världsbild? Barnoffer och vidskepelse.”

 1. Instämmer till fullo, bra skrivet.

 2. Den förslappade, naiva och urbaniserade nutidsmänniskan som får sina dagligvaror och allsköns bekvämligheter serverade i princip till farstudörren inser inte att naturen är grym. Således idealiseras även den ädle vilden så som hon, föga realistiskt, föreställs i Avatar och som föreställs som levandes “i samklang och harmoni” med naturen. Till saken hör även att ett jägar- samlarliv av den typ, vilken man i filmen på ett nästan barnsligt sätt framställer som en förebild, skulle kräva att befolkningen på planeten reducerades å det kraftigaste och att man bl.a lät det naturliga urvalet bortselektera svagare individer, vilket knappast är förenligt med en humanistisk livssyn. In alles patetiskt, men stundvis ändå vackert om man ser till det rent filmtekniska / scenografiska.
  En hård militärtjänst innefattandes strapats- och överlevnadsövningar har gjort mig immun mot “Rousseauistiska” (van)föreställningar av detta slag. Att äta eller ätas, vilket det handlar om ifall man drar det till sin spets, är vare sig vackert eller romantiskt, utan enkom kärvt.

  • Mina tankar, precis. Folk vägrar inse hur bra de har det, och de uppoffringar som gjorts för detta välstånd. Min underbare morfar, som tyvärr gick bort för ett antal år sedan, växte upp i en fattig bondefamilj. Ett dussintal syskon, och när fadern dog i sjukdom (som idag lätt kunnat botas) fick familjen sälja gården för att bekosta begravning och “fest” till faderns ära. Min morfar växte upp som dräng hos en annan, mer lyckad bonde, innan han blev myndig och kunde ta sig in till stora staden för att göra sin egen lycka. Elektricitet, moderna mediciner, industri, skola åt alla, bilar, TV, kemikalier, flygplan… alla dessa saker som det klagas på och tas för givet numera var han innerligt tacksam för. Om någon “Avatard”, som fansen humoristiskt kallas, hade sagt till honom att livet hade varit så mycket bättre utan teknologi, skolor, elektricitet, mediciner, fordon… ja.. han hade väl bara skakat på huvudet och undrat tyst (för han var artig) var denna idiot grävt sig upp från.

 3. Spot on my friend, spot on! Det som bekommer mig är att majoriteten tar vårt välstånd och relativa välmående för givet. Det är som om de flesta helt och hållet glömt eller valt att förneka de uppoffringar och det arbete som ligger bakom den civilisation som vi byggt upp och nu håller på att rasera; alla ska ha men ingen ska leverera = socialism, alternativt så lever man rövare med ärvda medel = sprutar skumpa på lösaktiga fjortisar. Var finns samhällsbärarna och samhällsbyggarna i vår generation?

  • Precis! Det är ju medelklassen (heder åt den), eller de som blivit rika på att skapa tillväxt (heder åt dem med), som bygger landet.

   Socialismen handlar ju i mångt och mycket om att skuldbelägga dessa människor och få dem att känna sig moraliskt tvingade att ställa upp för snyltare. “Ja, du producerar något, alltså skapar du koldioxid, därmed måste du böta till Gunnar här som inte gör ett piss, och därmed inte skapar någon koldioxid. Betala, syndare!”

   En positiv sak med stekarna, dock: den svindyra skumpan de ejakulerar på varandra häller fina pengar in i statskassan. Alltid något. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s