Varför the Bill of Rights existerar

En sak som aldrig lärs ut i demokratiska länder, inte ens i USA, är varför fäderna till den amerikanska revolutionen (världens enda lyckade revolution) lade till tio extra rättigheter till författningen strax efteråt. Vid första anblick verkar denna så kallade Bill of Rights vara en ganska schizofren blandning av rättigheter och skydd, som tar i åtanke allt från religionsfrihet till rätten att bära vapen, från yttrandefrihet till din rätt att ha en rättegång med jury.

Själv hade jag ingen aning, och hade inte tänkt på det mycket. För ett tag sedan hittade jag dock världens mest intressanta hemsida. Vid Stanford University finns den berömda Hoover Institution, där man forskar i och debatterar kring samhällsfrågor med hjälp av de vassaste hjärnor västvärlden kan producera. De har en serie intervjuer där en mycket påläst akademiker ställer frågor till olika kända samhällsdebattörer, alltifrån senatorer till företagare, författare till domare. Ingen reklam, inga avbrott. 40 minuter av djup, smart analys. Det vill säga raka motsatsen av det du ser på Aktuellt eller läser i tidningen.

Ett avsnitt var med Antonin Scalia, en av domarna i USA:s högsta domstol. Nästan som ett sidospår tog han upp detta med Bill of Rights, och att det finns starka krafter som vill inskränka delar av den. Han förklarade att orsaken till den udda blandingen är att det är dessa tio saker som en totalitär ledare behöver inskränka eller ta bort för att kunna göra om USA till en diktatur.

Tänk lite på det. Självklart vill en dikator inte att sina medborgare ska kunna skydda sig genom att äga vapen. Och total yttrandefrihet (inte den kastrerade variant vi har i Europa) vore hemskt för en enpartistat. Rätten till en jury stoppar politiska partimedlemmar (Svenska nämndemän) från att döma dig efter ideologi. Religionsfrihet stoppar statliga kyrkor, medan förtydligandet av att all makt som inte explicit ligger i statens händer ligger i folkets gör det svårt att skapa exempelvis svenska “ramlagar“.

The Bill of Rights är därmed otroligt provocerande för alla de som tror sig veta bättre än dig och mig hur du ska sköta ditt liv. Enligt många är Europa på väg mot en så kallad “mjuk totalitarism“, där frihet byts ut mot reglering, allt i trygghetens heliga namn.

Fråga dig själv, vilka rättigheter har du i Europa som är okränkbara? Om staten vill styra dig, vad kan du sätta emot? Inte många, inte mycket är svaren.

Lite off topic, men se nedan för intervju med professor Paul Rahe om “soft despotism”. Drygt 40 minuter.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on January 2, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s