Kärnfamiljer borde hyllas

Kärnfamiljen är den bästa lösningen för barn, vuxna, och samhälle. Där, jag sa det. Och ni behöver inte skämmas för att hålla med.

Faktum är att barn som växer upp i en trygg, stabil kärnfamilj har bättre fysisk och psykisk hälsa, lever längre, skapar också oftare själv stabila förhållanden, och klarar sig inte minst bättre såväl akademiskt som ekonomiskt. I snitt. Vi är ju alla individer. Men tro fan att det påverkar. Många ensamstående inser detta också. De har det svårare att få det att gå ihop med fritid, ekonomi, matlagning, skola, och stöd till sina barn, samt att ägna egen tid åt förhållanden, motion, och dating. Barn till ensamstående har sämre förutsättningar, samt en rejält förhöjd risk att hamna i missbruk och kriminalitet. Ändå likställer media ensamstående eller skilda par med de lyckligt gifta. Det är som att få en Trabant men bestämt hävda att det är en Audi S8.

Media gör landet en gigantisk björntjänst när man vecka in, vecka ut skriver om alla fördelar med “nya” familjekonstellationer. Jag tycker personligen det är nedlåtande och falskt. Det är som att skriva om hur dåligt det är att vinna guld, eftersom brons är så himla tufft. Visst, jag förstår VARFÖR man gör det: man vill få dessa tappra men otillräckliga själar att må bättre. Men samtidigt formar man hela samhällsdebatten till att det plötsligt är “lika bra” att vara en istället för två, när det självklart absolut inte är det. Kulturellt glidmedel till kärnfamiljens nedmontering, kan man kalla det.

Tyvärr går man då också extrema politiska ideologier tillmötes. När SvD skriver om orättvisan i att kärnfamiljen ses som en norm, så går man RFSUs ärenden i frågan. Vad skriver då dessa tomtar?

Även under 1960- och 70-talen förekom en debatt och praktiska försök gjordes att bryta ner tvåsamhetens normer. Men dåtidens krav på fri sexualitet kombinerades sällan med krav på lagmässiga regleringar av relationer mellan flera personer. Nu har dock frågan blivit hett politiskt stoff.

Läste ni det? Att “bryta ner tvåsamhetens normer”. Man vill demolera allt det som bygger upp trygga samhällen och skapar trygga barn. RFSU gör det av suspekta politiska skäl (med DINA skattepengar!). Men media gör det för att man är dumsnäll. Man ser att ensamstående ofta är fattigare, har det tuffare, och att deras barn oftare hamnar i bråk, missbruk, får sämre betyg och blir så kallade “problembarn”. Men istället för att kritisera orsaken till alla symtom, så klagar man på symtomen och hävdar att det är samhällets fel och att staten magiskt ska fixa allt (givetvis utan att erkänna orsak->verkan i frågan)!

Man offrar barnen och samhället för att kunna vara lite “snäll” och ge ensamstående föräldrar en klapp på huvudet, helt enkelt.

Istället för att säga “du har helt rätt, men borde få en massa stöd för hela samhället är felbyggt”, så borde man vara ärlig och säga “din situation är kass, och därför kommer vi ställa upp och hjälpa dig tills du fixar det”.

P.S. Dessutom är ensamstående miljöbovar, för er som tror på klimatbluffen.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on December 30, 2009.

4 Responses to “Kärnfamiljer borde hyllas”

 1. Du måste skämta? Var har du hört att det är bra för barn att bo med föräldrar som bråkar eller på annat sätt inte trivs tillsammans. Bättre att de skiljer sig.

  • Notera att jag flera gånger skrev “trygg, stabil” kärnfamilj. Och den dubbla smärtan för barnen är att deras bråkande föräldrar kommer med all sannolikhet fortsätta bråka även efter skilsmässan. Kort och gott, skilsmässobarn har ett stort handikapp i livet. Det betyder inte att vi borde förbjuda skilsmässor eller säga att de alltid är fel. Det betyder att vi borde erkänna ensamstående föräldrar som en icke-optimal, “minst usel” lösning på ett komplext problem, inte ett stadium att eftersträva.

 2. Fast den här diskussionen handlar ju om lika rättigheter, inte att förorda otrygghet. Du verkar gå från en ytterlighet till en annan.

  • Jag tycker inte det är en ytterlighet att säga att det är bättre för barn med en kärnfamilj, och att samhället borde uppmuntra folk att skaffa det.

   Självklart händer det att skilsmässor blir nödvändiga och bra, men för det borde man inte glorifiera ensamståendet i sig som norm. På samma sätt som man ska hjälpa folk som har en rejäl förkylning, istället för att säga att “oj, det är kanonbra, förkylning är det nya ‘frisk’!”

   Sedan har vi ju också problemet med “lika rättigheter”. Som ensamstående har du mindre tid att ge barnen i form av fritidsaktiviteter, matlagning, läxläsning, och så vidare. Man har det ofta mycket svårare ekonomiskt. Det är tufft. Vad menas då med lika rättigheter? För det kan ju aldrig bli lika med 50% så mycket förälder! Den enda lösningen då blir massiva statliga insatser, höga bidrag, olika offentliga stöd. Vilket i mångt och mycket innebär att staten subventionerar, snarare än avskräcker, barn åt ensamstående. På de skattebetalande kärnfamiljernas bekostnad!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s