Bara vänsterpolitik på menyn?

Helena Lindblad skriver en årskrönika om film i DN, och skriver följande:

“När den ambitiösa filmtidskriften FLM gjorde en kritikerenkät i höstas inför sin stora 00-talsgenomgång av svensk film fick jag den lite ovanliga frågan om huruvida svensk film varit ”politisk” under 00-talet. Det var rätt svårt att svara på. Eller rättare sagt, nästan all bra film har ju någon form av politisk agenda.”

Verkligen? Det visste jag inte.

Lindblad väljer därefter att ta upp filmer med följande teman, i hennes egna ord: “queerpolitik”, “sextiotalistisk revolutionsnostalgi”, “klasskamp”, och “svidande välformulerad kritik mot Irakkriget”. Vilket partiprogram har queerpolitik, revolution, klasskamp, och USA-hat på sin agenda? Inte är det ett liberalt parti i alla fall. Vänsterpartiet? KPML(r)? När Lindblad tar nästa steg och hyllar såväl den människofientliga Antichrist samt filmerna som glorifierar den kommunistiske bödeln Che Guevara så är bilden komplett.

Trots en uppenbar hårdsocialistisk vinkling, såväl förutsägbar, ointellektuell och onyanserad, så är det svårt att kritisera Lindblads agerande ur ett egennyttigt perspektiv. Hon är fast i ett system där kontakter och inbördes beundran inom en liten klubb kulturkritiker är allt. Genom att tydligt påpeka att de enda filmerna värda att se är socialistiska kampfilmer, så lever Lindblad upp till de krav kollektivet ställer på henne. Klart att det är lite billigt och fördummande, men förståeligt.

Att Lindblads agerande är förståeligt innebär dock inte att det är bra, snarare tragiskt. Det är internationellt pinsamt att i Sveriges filmvärld är det en films politik, inte dess kvalitet, som har avgörande betydelse för dess betyg. Vilka kritiker ska de 4-5 miljoner svenskar med borgerliga värderingar lita på?

Om vi ska leka Lindblad och tycka att politisk åsiktsidentifiering gör en film bra eller dålig, så vore ju en “god” lösning att ge alla filmer två betyg, en i rött bläck, en i blått bläck. Den röda siffran är betyget för socialister, den blåa för borgerliga. Löjligt, men Lindbladskt. Eller så kan vi bara avskeda politiska aktivister inom kulturkritiken, det funkar nog ännu bättre.

Förresten, på tal om film, så skickade jag för ett par år sedan in ett mejl till en annan svensk filmkritiker efter ett par uselt politiska recensioner där jag kort och mycket artigt frågade om recensenten kunde rekommendera ett par riktigt bra konservativa filmer.

Jag fick inget svar.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on December 29, 2009.

4 Responses to “Bara vänsterpolitik på menyn?”

  1. hm de konservativa filmerna är ju allmänhet konservativa och därmed tråkiga…..sic

    • Om du seriöst tycker att Braveheart, Forrest Gump, Apocalypto, the Lives of Others, the Dark Knight, 300, Brazil, och Master and Commander är tråkigare filmer än Ché, Antichrist, The Queen, Nixon, Milk, och Revolutionary Road, så finns det nog inget någon kan göra för dig.

  2. Var har du fått uppgiften att det finns femiöjoner svenskar med borgeliga värderingar?

    • De senaste femtio åren har opinionen legat cirka 45% borgerliga mot 55% socialistiska värderingar i landet. Därav att vänstern lyckats ge oss som arbetar världens högsta skatter, vårdköer, 500 000 förtidspensionärer, Europas högsta ungdomsarbetslöshet, AMS (arbetsförnedringen), statligt finansierade könsbyten, världens kortaste straff för våldsbrott, samt behållit den fria världens längsta monopol på såväl media (1994) som huvudvärkstabletter (2009).

      45% av 9 miljoner innevånare är, enligt min Windows miniräknare 4.05. Därtill variation baserat på opinionsmätningar som ibland går upp, samt soffliggare, oengagerade, och om man ska vara ful, gråsossar. Därav att jag skrev “4-5 miljoner”, med en rejäl lutning ner åt 4-miljonersstrecket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s