USA ett steg närmare socialism

I Sverige är vi så stolta över vår så kallade “gratis” sjukvård. Givetvis förstår ju alla att den inte är gratis, utan istället bekostas av skattepengar. Vi är nöjda med vårdköer och felbehandlingar, i alla fall så länge vår lika fattige granne betalar. Så naturligtvis hurrar vi på likt IQ-befriade cheer-leaders när USA nu närmar sig samma misslyckade system som vi har i Sverige. Några exempel:

* I Sverige betalar du för din grannes könsbyte. Om 56-årige Ulf vill bli Ulla, så ska du stå för notan för mediciner, terapi, och kirurgi.

* I Sverige bestämmer staten var det får finnas sjukhus, vilka löner läkare ska ha, och hur många läkare som får utbildas. Detta innebär flera negativa konsekvenser. Vi har för få läkare i landet. De läkare vi har får varken mer eller mindre betalt baserat på hur duktiga de är. Och eftersom de har internationellt sett låga löner extraknäcker eller frilansar de ofta, vilket ökar risken för såväl felbehandling som underbemanning. Det finns oftast för få platser.

* I Sverige bestämmer staten vilka mediciner som är kostnadseffektiva. Det innebär att om du är sjuk får du oftast höra att du ska sjukskriva dig och ligga hemma en vecka, sedan höra av dig igen. Därefter får du de allra billigaste, oftast sämsta medicinerna. Nästan alltid får man inte effektfulla mediciner förrän man redan hunnit insjukna riktigt rejält, till en kostnad av enormt mänskligt lidande och långa sjukskrivningar. Har du magsår? Ligg hemma en vecka, sedan får du lite tabeletter i en vecka, sedan några till veckan därpå, osv. Har du tur mår du bättre inom en månad eller två.

* I Sverige bestämmer staten antalet sjukhusplatser, antalet maskiner, och antalet anställda specialister. En person med fruktansvärda ryggproblem kan få vänta ett halvår på en vanlig magnetröntgen, en person med tinnitus lika länge på att bara bli skickad till en specialist.

* I Sverige dör fler av allvarliga sjukdomar i USA. Fakta: har du fått exempelvis prostatacancer eller någon av många andra vanliga, dödliga sjukdomar ökar dina chanser att överleva markant om du får behandling i USA. Detta trots att Amerikaner är (ofta) feta, med dålig kost och usla levnadsmönster. Svenskar lever otroligt mycket mer hälsosamt, men har högre dödlighet i de allra flesta botningsbara sjukdomar.

* USA spenderar nästan dubbelt så stor del av sin (enorma) BNP på sjukvård, trots ett i stort sett fritt system. Sverige är snålare. Visst, alla har rätt till sjukvård, men kraftigt bantad sjukvård. Som vanligt i socialismens ögon är det viktigare att alla får 100% lika knaper sjukvård, än att 85% får kanonbra sjukvård och 15% får knaper sjukvård.

Sverige hyllar nu att USA är på väg rakt mot socialistisk misär. Vårdköer, politiker som säger till din läkare hur han ska behandla dig, och de sämsta medicinerna är morgondagens verklighet. Stackars jänkar. Och stackars oss svenskar. Snart har vi ingenstans att fly till.

God Jul.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on December 24, 2009.

25 Responses to “USA ett steg närmare socialism”

 1. Gött mos. De flesta punkterna på din lista går att göra sig av med _även_ i ett system där alla omfattas av statlig sjukförsäkring. Att kalla det socialism är nog en överdrift, men i vilket fall är amerikanerna värda det.

 2. Det är väl inte det värsta. Värre är att jag tvingas bidrag till att min granne kan slå ihjäl ett ofött barn utan att jag har en chans att hjälpa min arma granne som inte förstår bättre

 3. jag är en idiot

 4. “Det är väl inte det värsta. Värre är att jag tvingas bidrag till att min granne kan slå ihjäl ett ofött barn utan att jag har en chans att hjälpa min arma granne som inte förstår bättre”

  I USA är abort tillåtet fram till 14e veckan. Tror du på allvar att det foster som formats vid den tidpunkten kan liknas vid ett ofött barn? I sådana fall är du ovetenskaplig, och då är det inte så konsigt att du inte får din vilja igenom. Jag skulle inte vara för abort om jag inte var mycket säker på att aborter faktiskt *inte* resulterar i att ofödda barn dödas.

  Om man illegaliserar aborter kommer kvinnor göra aborter ändå, under farligare former.

  Säkra, legala, ovanliga. Det är en klassiskt liberal idé.

 5. Du menar Sverige och alla så kallade industriländer vilka alla förutom USA har en heltäckande sjukförsäkrning. De är alltså socaialistiska alla de här länderna. För övrigt tror jag att de tiotals miljoner amerikaner som helt står utan skydd skulle vara jävligt glada om de hade svensk sjukvård, den som du verkar hata så mycket. Men det är klart, det är ju inte empati och omsorg för andra som brukar känneteckna högerspöken….

  • Socialdemokratin, dvs socialismen, har gjort att de flesta industriländer är så kallade blandekonomier. Så ja. Det är väl en ganska etablerad sanning, oavsett om man är för eller emot statlig kontroll av läkare och sjukvård?

  • Skot dig sjalv och skit i andra ar en bra filosofi, det ar i mitt tycke omsorg och empati for andra, da manniskor har enligt min moraluppfattning en ratt att bli lamnade ifred. Du har inte tolkningsforetrade for vad som ar omsorg och empati och vad som inte ar det, din sjalvgoda javel.

 6. Det var inte Axel Edgren som skrev att han var en idiot. Det borde han ha gjort.
  I Sverige är aborter tillåtna fram till v 18. Därefter måste tillstånd inhämtas från Socialstyrelsen. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd i de fall fostret kan antas vara livsdugligt vilket enligt nu gällande praxis brukar sättas vid v. 22.
  I USA tillåts aborter till vecka 24 i de flesta stater. Flera stater tillåter också aborter senare än så. Procedurerna vid dessa mycket sena aborter skiljer sig väldigt lite från infanticid.

 7. “Tror du på allvar att det foster som formats vid den tidpunkten kan liknas vid ett ofött barn”? Just precis det!!! Och ännu värre är att en politiker har fått lov att bestämma över detta, liv eller död, och jag som granne har betalt eländet och är oförmögen att hjälpa! Jag är personligen tillsammans med mina Amerikanska vänner, skakad.

 8. snacka går utmärkt. ni som inte känner empati med de amerikaner som saknar sjukvårdsförsäkring och liknar deras situation med att ha en svensk sjukvårdsförsäkring tycker jag ska åka ditt och leva det liv de lever och så får vi se om ni fortfarande känner så. föreställ dig bli nekad sjukvård på grund av din sociala status. det e helvete för helvete!!

  • Det var dagens mest korkade liknelse. Så om jag inte känner empati för knarkhandlare och porrstjärnor utan sjukförsäkring, så ska jag leva som dem? OK. Och om du inte känner empati för pedofilers öde i Thailändska fängelser så ska du åka dit och bli pedofil?

   För övrigt finns det sjukvård åt alla i USA, men du få en räkning efteråt. Ingen har rätt att neka dig vård. Läs på. I Sverige är det tvärtom: där får du varken räkning eller nej, bara ett “ja, okay, vi tar emot dig om 7 månader”. Säg hej då till år av ditt liv om du blir sjuk här i Sverige.

  • Forestall dig att bli nekad sjukvard pa grund av godtycke? Ar det battre menar du?

   • Du blir aldrig nekad sjukvård i USA för allvarliga saker. Däremot, till skillnad från Sverige, kan du nekas sjukvård för könsbyte eller ljusterapi om du inte kan betala själv eller har försäkring. Det är rättvisa.

 9. “I USA tillåts aborter till vecka 24 i de flesta stater. Flera stater tillåter också aborter senare än så. Procedurerna vid dessa mycket sena aborter skiljer sig väldigt lite från infanticid.”

  Det borde sänkas till 20 eller 18. Men ni ger fan i Roe v. Wade.

  “Och ännu värre är att en politiker har fått lov att bestämma över detta, liv eller död, och jag som granne har betalt eländet och är oförmögen att hjälpa!”

  Tja, du och dina vänner har absolut ingen rätt att säga åt kvinnor att de inte får ha aborter överhuvudtaget.

 10. Halleluja!! Håller helt med!

 11. I sista klippet med Ronald Reagan så är det Medicare som han anser skall leda till socialism. Då alla republikaner nu stödjer Medicare och lovar att de inte skall skära ner det, flytta pengar från det eller ta bort det, innebär det inte att en förkrossande majoritet av dagens republikaner är socialister? Hur illa är inte det?

  • En bra poäng. I USA kallar sig många inom vänstern för “progressiva” istället för liberaler eller socialdemokrater. Detta är ganska passande, för de driver igenom stora program som sedan sitter fast. Progressivt närmande en socialdemokratisk stat. Många republikaner är mycket kritiska till Medicare på grund av dess enorma omkostnader och avsaknad på rättvisa, men å andra sidan när man väl drivit igenom ett sådant system är det näst intill omöjligt at få bort det. Det vet president Obama, och om han väl lyckas driva igenom den här vårdreformen (2 av 3 steg är klara nu), så kommer republikanerna aldrig kunna ta tillbaka den.

   Detsamma gäller Sverige. Det är lite svårt att kalla moderaterna för socialister, men å andra sidan finns det inga riksdagsmoderater som öppet kallar för en nedmontering av välfärdsstaten till Amerikansk eller Hong Kong nivå. Det vore politiskt självmord. Egentligen är det väldigt deprimerande, men över ett långt tidsperspektiv tror jag fascism/socialism är näst intill oundvikligt, då staten växer i makt och resurser för varje år som går.

 12. Jag kanner precis som du, bloggpostaren, snart finns det fan ingenstans man kan fly langre. Det ar det som ar det varsta av allt. Och sjalvklart ska just DN och Sverige hylla den sakta smygande undergangen av den frihet som det en gang i alla fall fanns fragment av pa denna planet.

  Om Amerikanerna anda var mer aktiva i den nidbild europeisk media tillskriver dem! Varfor ar de inte mer egoistiska och stolta over sitt unika satt att leva, varfor i helvete koper de inte mer vapen och hyllar individualism och aganderatt istallet for att rosta fram denna testuggande idiot som ingenting forstar.

 13. De synpunkter som radas upp här är bara en sida av saken, det finns en annan aspekt.
  Stora delar av USA håller på att äta sig sjuka. Prognosen om ingenting förändras är att var tredje amerikan kommer att ha diabetes om (jag tror det var) 20 år. Det är en fin tanke med sjukvård åt alla, men vem ska finansiera detta om majoriteten är sjuk? Vad som verkligen hade varit en radikal och samtidigt förnuftig åtgärd istället för denna sjukvårdsreform vore att satsa på friskvård. Skyhög skatt på skräpmat, som istället läggs på att få ner priserna på bra mat, samt upplysning som skapar medvetenhet om sambandet mellan mat och hälsa. Man skulle också satsa på forskning och utveckling av andra läkemetoder än den gängse skolmedicinen, eftersom det är stora problem med den också då den sällan fungerar bra annat än som akutmedicin. Vid sk kroniska sjukdomar gör den oftast bara saken värre med sidoeffekter eftersom den är symtomdämpande och inte i grunden läkande. De enda som i verkligheten kommer tjäna på denna reform är matindustrin och läkemedelsindustrin.

  • Många amerikaner lever fruktansvärt ohälsosamt, det har du rätt i och det skrev jag i inlägget. Detta leder ju till problem med integriteten om man ska ha ett gemensamt finansierat, dvs socialistiskt, sjukvårdssystem. För plötsligt för att få ner kostnaderna måste staten också lagstifta om vad du får äta, hur mycket du får äta, och så vidare. Snart blir det ett mat-FRA på dagordningen.

 14. http://www.anncoulter.com/cgi-local/article.cgi?article=332

  Om man ändå fick avnjuta USAs renläriga, pionjärmässiga och rättvisa system…

 15. Det är väl ingen som tycker att man ska lagstifta om hur mycket och vad man ska få äta, det finns andra styrmedel som jag skriver som tex skatt på skräpmat och pengar till upplysning som skapar medvetenhet.

  • “det finns andra styrmedel”

   Precis. Precis. Precis.

   Eftersom man via socialistisk “allmän” sjukvård gör allas sjukdomar till allas kostnad, är steget pyttelitet till “andra styrmedel” över andras liv.

   Ja, egentligen blir det inte “andras” liv längre, ditt eller mitt liv. Det blir “våra” liv. Länge leve kollektivet? Nä, fy fan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s