Frustration kring SAAB:s öde

Det är ofta ganska enkelt att peka fingret mot vad som gått fel. Inte sällan är det politiker som lagt näsan i blöt, eller diverse socialistiska krav som byggt på varandra lager efter lager tills saker brister. Det är lätt att se hur kriminalvårdsreformen på 60-talet har lett till dagens situation med gäng, barnmisshandel, och kraftigt ökande anmälda våldsbrott. Det är lätt att se hur höga skatter och höga bidrag fått folk att välja arbetslöshet, förtidspension, eller sjukskrivning före jobb. Det är lätt att se hur pamparna bygget en ny politisk adel som lever på andras slit och svett. Men vad jag inte kan se är varför SAAB har gått så åt helvete.

Jag har läst artikel efter artikel. Ja, jag vet att vi har höga skatter, men flera svenska företag klarar sig ändå tack vare outsourcing av produktion in kombination med hög svensk effektivitet. Jag ogillar fackens korruption, men Metall sköter sig oftast riktigt bra, särskilt i jämförelse med Kommunal och Handels. Vad var det som fick SAAB att gå under? GM:s inkompetens? De borde ju själva gått i konkurs i USA om det inte vore för Obamas socialistiska stöd till dem. Var det Sveriges regerings velande och alla regler? Några andra skäl, säkert i kombination?

Det är frustrerande att för en gångs skull inte ha några bra lösningar, eller ens halvdana förklaringar. Och dagens media med för korta, för grunda, för sensationalistiska artiklar gör mig inte visare. Det känns oerhört bittert att en viktig, ikonisk svensk industri går i graven, och jag kan inte förstå varför.

Mina tankar går till alla de som direkt och indirekt drabbas av den här fruktansvärda tragedin.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on December 18, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s