Hudfärg borde inte avgöra brottets allvar

En sak som ofta gjort mig konfunderad är hur svensk media väljer ut vilka brottsmål som ska få mycket uppmärksamhet. Vissa fall är givna eftersom de sker på hemmaplan eller är synnerligen grova, men i vissa fall badar man i detaljer och ger ut såväl namn som funderingar kring uttryck och motiv, medan i andra är man så gott som tysta. Men i alla fall….

Senast tar SvD upp fallet Luis Ramirez, där en illegal invandrare i USA blir misshandlad till döds av ett gäng. Gängmord, gängvåldtäkter, och gängmisshandel är ytterst vanliga i USA, ofta svarta eller latino gäng som härjar vilt. Våldsmännen döms till fängelse. Detta verkar uppröra, trots att senast häromdagen propagerade SvDs Karin Henriksson för kortare straff i USA, och i Sverige får man 3 års vård för kombinerad misshandel, våldtäkt och mord. Så 2 år för dråp är väl ganska passande med svenska mått mätt? Vad klagar SvD över?

Det som gör mig upprörd, förutom medias hycklande, är att detta fallet får så mycket uppmärksamhet på grund av att det finns rasistiska undertoner. Tillåt mig förtydliga: Jag tycker rasism är svinigt och FEL. Man ska döma individer efter deras handlingar, inte efter vad en person från samma kontinent med samma hudfärg råkat ha gjort. MEN: Det är inte värre att mörda någon för att du ogillar hans hemland än att du mördar honom för att du ville våldta honom och slippa undan, eller för att du hatar hans glasögon, eller för att du bara är en psykotisk seriemördare. Ska vi plötsligt börja slänga in motiv i rättssystemet lär det bli en jäkligt hal backe ner i fördärvet. “Jaha, du mördade din fru för att hon var otrogen, ja, det är ju bättre än mannen som mördade sin partner för att komma åt hans pengar. 4 år och 8 år.” Är det värre att mörda en man eller kvinna, en centerpartist eller folkpartist (svara inte på det, tack!), en blondin eller brunett?

Samtidigt som detta fallet uppmärksammas så var SvD och resten av svensk media knäpptysta om det mest bestialiska mordet som skett på årtionden i USA. Mordet på Christopher Newsom och hans flickvän Channon Christian var horribelt. De kidnappades den 7e Januari för två år sedan. Därefter våldtogs Christopher, misshandlades, och togs sedan ut för att avrättas och tändas eld på. Channon våldtogs och misshandlades likaså, brutalt, med fruktansvärda skador i alla kroppsöppningar. Bland annat hade ett avbrutet stolsben använts. För att rensa bort sina spår hällde gärningsmännen frätande kemikalier på hennes blödande könsorgan medan hon fortfarande levde och ner i hennes strupe.  Därefter band de fast henne, dumpade henne i sopsäckar, och lät henne sakta kvävas till döds.

Sök på Newsom på SvD, och du får upp tjugo träffar om homosexuellas rättigheter i San Francisco, och inte en enda om det värsta mordet jag kan tänka mig. Typiskt.

Denna horribla tortyr begicks för övrigt av svarta män mot ett vitt par, om vi nu ska göra som SvD och fokusera på etnicitet. Media i USA var knäpptysta tills Fox News och bloggare tvingade fram den horribla berättelsen till amerikanska folket. Mainstream media ville inte ta tag i storyn eftersom de var rädda att det skulle leda till “rashat”. I Sverige var media likaså knäpptysta. Vi lär aldrig få veta om det var av samma skäl, även om det kan antas, för det finns ingen konservativ eller ens oberoende granskning av media i det här landet, eller alternativ att komma ut med information.

Orsaken att jag tar upp det här är inte att lägga skulden för tortyrmorden på Christopher och Channon på alla svarta män, eller för att försvara dråpet på Luis Ramirez. Jag tar upp det för att jag är så satans trött på att media bara belyser fall när de kan utnyttja dem i ideologiska skäl. På sätt och vis är mainstream media vare sig i Sverige eller USA lite som högerextremister, i det att de bara vill lyfta fram de fall som gynnar den egna, blinda ideologin.

För mig är det självklart att straffa brott riktigt hårt, samtidigt som brott ska uppmärksammas rättvist. Det är synd att SvD och de andra tidningarna i landet inte känner likadant, vare sig det gäller hårda straff eller rättvis uppmärksamhet.

Å andra sidan, som en kort fotnot, måste jag säga att detta är typiskt. Kolla upp fall om mobbning, våldtäkt, eller mord, och vänsterbloggar som Svensson, Esbati, Röda X, JJN, och Jinge är knäpptysta. Men om det finns ens en misstanke om att en polis betett sig lite fel, då blir det hus i helvete. Det verkar som om rättvisa, som vanligt, är underordnad ideologi.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on December 15, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s