Lagligt betyder inte nödvändigtvis rättvist

Det finns en massa konstiga lagar i såväl Sverige som resten av världen. Här hemma döms en man som mördar och våldtar en 16-åring till 3 års vård. I Etiopien stenas kvinnor till döds om de blir våldtagna, då detta räknas som otrohet. Och i Schweiz så sitter en filmskapare som drogat och våldtagit en 13-åring i husarrest i en lyxig alpinstuga de flesta av oss bara kan drömma om, för att snart släppas. Man kan säga vad man vill, men bara för att ett pack politiker (eller valfri diktator) skrivit in något i en lagbok innebär det inte att det är moraliskt rätt.

Varav detta utlägg? Helt enkelt för att Tony Blairs rådgivare nu gått ut med att de gett den gode Tony rådet att kriget i Irak var “olagligt“. Personligen tycker jag att Irakkriget var en dålig idé av den enkla anledningen att dessa människor inte är redo för demokrati. Det tog Europa hundratals år, inbördeskrig, världskrig, massdemonstrationer, etc. innan det gradvis skapades (bara för att nu sakta förtvina). Jag tror det är svårt att lyckas med samma manöver via en blitz-attack mot Bagdad.

Oavsett detta tycker jag inte man kan ställa någon i väst inför rätta. Irak var en diktatur där våldtäktsläger fanns för kvinnor ur minoriteter eller oppositionspartier, där fotbollsspelare torterades om de gjorde dåligt ifrån sig, där folkgrupper gasades ihjäl. Givetvis ska inte internationell lag skydda en sådan stat. Tyvärr har vi byggt upp ett internationellt regelverk (regelvärk, snarare), där du som diktator får lov att göra exakt vad du vill mot den egna befolkningen, men ingen utomstående får göra något mot dig. Det är lagligt att tortera ditt folk, olagligt för någon att stoppa dig. Se bara på Iran.

Detta passar väl de flesta FN-länder perfekt, eller hur? Men inte fan är det rättvist.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on November 29, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s