Får problem eller skapar problem?

Jag hör till dem som väldigt sällan har problem med folk eller situationer. Visst, vissa människor är kanske lite mer påfrestande, men med en bra attityd går det mesta att lösa. Jag har haft bra arbetskamrater, chefer, lärare (för det mesta), och klasskamrater.

Men det finns vissa människor som alltid får problem. De anser sig behandlade fel, de hamnar i konflikter, de tycker folk är dumma. Men jag tycker vi borde ställa oss frågan om det kanske inte är så att i de flesta fall så är det dessa människor som själva skapar problemen genom sin egen attityd och sina egna val.

Exempelvis kan vi ta Diana Saksala, som gått till sin förskola där hon börjat otrevligt fråga ut personalen om “genus”, för att därefter läxa upp dem om hur de behandlar barn olika och hur de borde agera. Jag tänker på fyra saker när jag läser det här och ser bilden som SvD lyft fram.

1. Människor som babblar högljutt om genus är ofta vänsterextrema provokatörer.

2. Kvinnan på bilden med tjocka glasögon, dålig hy, grått hår, och blommig “klänning” ser ut att vara alldeles för gammal för att vara mamma, och verkar inte bry sig om sitt yttre.

3. Det finns inga kommentarer alls om vad Diana Saksala jobbar med eller om hon har en make.

4. Hon har döpt dottern till “Eufemia”. Mycket udda namn taget från en katolsk kvinna som torterats ihjäl.

Jag vet att jag borde vara mer “tolerant”, men det enda jag får fram av den här artikeln är intrycket av att kvinnan i fråga verkar vara en arg, äldre, ensamstående gammal 68-aktivist som skapar problem snarare än drabbas av dem. En sådan som skapar stormar i vattenglas. Jag stör mig på henne riktigt rejält, och tycker synd om såväl hennes dotter som dagispersonalen.

Har jag rätt eller fel?

Advertisements

~ by Escaping Perdition on November 19, 2009.

29 Responses to “Får problem eller skapar problem?”

 1. Sen heter förskolan Mamma Mu 🙂

 2. Du har så alldeles utomordentligt rätt

 3. Du har helt rätt, jag stör mig precis lika mycket som du. För gammal för att vara förälder, hon blir säkert obekväm när hon kommer till dagis och träffar dagispersonalen som antagligen är yngre än henne och pga dåligt självförtroende försöker hon läxa upp “barnrumporna”. Har samma erfarenhet av en pappa på min dotters skola, vi har båda 8:åriga döttrar fast jag är 30 och han är 55, han är riktigt dryg och otrevlig.

 4. Om jag har förstått dig rätt, så får du sällan problem med folk, men kvinnan på bilden har du problem med, fast du aldrig har träffat henne. Orsaken att du retar dig på att henne är att hon har dålig syn (dvs tjocka glasögon), dålig klädsmak, gammal och att hon inte delar dina politiska åsikt.
  Har jag rätt eller fel?

 5. Jo det är nog ganska omoget och irrelevant att hänga upp sig på ålder, kläder och hy.

 6. Som erfaren förskolepedagog sedan 24 år tillbaka, så kan jag bara säga att föräldrar som den här kvinnan poppar upp lite då och då. De har svårt att inordna sig i den kollektiva institutionen, och vill på olika sätt utmärka sig, och då gärna genom att “läxa upp” personalen – inför barngrupp och andra föräldrar.

  Jag tror det är många inom barnomsorgen som jublar tyst idag – för att en förskola äntligen vågat sätta ner foten och lyfta upp att de här föräldrarna faktiskt är en arbetsmiljöfråga för förskolans personal.

  Det borde vara självklart att en förskoleplats kan sägas upp om en förälder inte klarar att ta hänsyn och respektera presonalen och verksamheten.

  Sedan vill jag inte på något sätt gå till personaligt angrepp mot just den här mamman. Hon får ha vilka politiska åsikter hon vill, se ut precis som hon vill, och döpa sin dotter till vilket namn hon vill.

  Men… Hon får INTE trakassera sin dotters förskolepersonal.

  Det jag fundrar på är hur tror hon att hon i fortsättningen ska kunna samarbeta med något daghem, efter att ha gått ut i rikspressen på det här sättet? Hon är paria i varje förskola från och med idag… Hon bekräftar ju bara förskolans orsak till uppsägning… Undrar hur hon tänkte?

 7. Vem vet men artikeln känns helt klart snyftvinklad, jag får också haveristvibbar av kärringen. Helt okej att diskutera genusfrågor men gör det sakligt och vänskapligt, inte malligt och uppläxande. Alla som har haft nån typ av jobb där man möter kunderna vet att det finns en del riktigaa dårar där ute. Hon är väl en sån..

 8. Jag får intrycket att chefen är totalt inkompetent och som genom sitt agerande skickar fel signaler till sin personal. Det här är sådant som man i förskolan måste lära sig att hantera och inte ta så himla personligt hela tiden. Många gnällkärringar inom förskola och äldrevård verkar tycka att det är de själva som ska stå i centrum och är i regel väldigt dåliga på hantera människor, trots att det är det som deras yrke går ut på!

  Personalen måste vara proffsigare än att de känner sig kränkta och tycker att det är ett arbetsmiljöproblem bara för att en förälder verkar vara missnöjd när hon hämtar sitt barn, kanske är hon bara väldigt trött efter en lång arbetsdag?

  Folk som man stör sig på förekommer överallt, det gäller att inte låta sig påverkas av det, särskilt i yrkesrollen. Kanske kan man ändra mammans eventuellt sura uppsyn genom att som personal anstränga sig lite och inte sätta sig på tvären och bli tjuriga och ta all kritik som personliga attacker.

 9. Jag måste hålla med om din slutsats.. Och jag får känslan av att kvinnan mörkar mycket av sitt beteende och vad hon sa. jag börjar fundera varför hennes barn ens går i förskola, lite som att hon minsann skulle göra dagispersonalens arbete mycket bättre..
  Som sagt.. något stämmer inte. Hade gärna fått en blick i hennes bakgrund tex. eller vad hon jobbar med.

  Bra skrivet iallafall! Jag kommer läsa resten av dina inlägg också! 🙂

 10. Lyckligtvis har ju alla andra förskolor och dagis bilden på mamman nu så dom kan sätta upp den på väggen och låsa inifrån om hon dyker upp. Arma Eulalia eller vad barnet nu hette????

 11. Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv! Mitt i prick.

 12. Oj, såg inte bilden!!! (eller kopplade inte) Du har troligtvis rätt. Du kan ta bort mina kommentarer.

 13. tillägg till namnet Eufemia. Eufemia betyder “vältalig” från grekiskans eu “bra” och phemi “att tala”. Vet inte vad du fiskar efter med dina utvalda kommentarer men helt opartiska verkar de inte!

 14. Tänkte ungefär samma tanke när jag läste artikeln i SvD. Jag menar; man får ändå anta att dagispersonalen haft någotsånär grund för att känna sig kränkta…

 15. Fick exakt samma vibbar. Hon är garanterat en riktig böld i röven.

 16. Eller så är det så att privata förskolor inte klarar av att ta kritik.
  De skall nog syssla med annat än att försöka driva en förskola med perfekta individer till kunder.

  • Jag antar att du menar “Eller så är det så att _denna förskola_ inte klarar av att ta kritik.”
   Att statliga institutioner generallt skulle vara bättre på att ta kritik är något som jag starkt skulle ifrågasätta.

 17. Med tanke på hur tidningar brukar vinkla artiklar, och att det råder tystnadsplikt från förskolans sida, finns det nog massor bakom. Nästan alla föräldrar klagar eller knorrar på dagis, det handlar ju om deras barn, så om de vill säga upp lilla Eufemia så ligger det nog mer än lite obehagliga frågor och klagomål bakom.

 18. Jag ställer mig nog på förskolpersonalens sida i det här. Visst ska man ju kunna lämna sin åsikt ifall man känner att ens barn far illa på förskola, inte tu tal om saken – men detta barn har ju inte behandlats illa? Visst, dottern verkar ha föredragit att leka med dockor istället för bilar – men inte tycker jag att alla tidigare generationer av döttrar som “drabbats” av denna “hemska” uppfostran verkar ha traumatiska minnen av detta?

  Nej, detta är nog helt som du skriver, en övervintrad -68-anhängare som drabbats av Fi-syndromet.

 19. Det kan vara intressant att se det hela från moderns synpunkt och se om man kan hitta en förkalring till det inträffade.

  Om man är lite äldre och förvärvat erfarenhet av arbetsliv, politik och allmänt intresserad av samhällsfrågor är det inte osannolikt att man har en hel del synpunkter på verksamhet i allmänhet och dagisverksamheten i synnerhet. Många av dess synpunkter kan vara relevanta och värdefulla att ta del av och utvärdera hur de kan tillföras verksamheten.

  Ett problem är att förskolan har låg status och drivs av personal med ofta begränsad kompetens och utbildning.

  En förälder med denna bakgrund har säkert många relevanta synpunkter som personalen tycker är besvärande för att de känner att de inte har möjlighet att påverka verksamheten utan kommer i en mellansituation.

  Så mamman kanske hade rätt och rent utav mycket rätt i sin analys men personalen känner sig påhoppad vilket kanske inte var meningen.

  Har man kritiska synpunkter som förskoleverksamheten är det bättre att ta upp det med ansvariga tjänstemän eller politiker som faktiskt gärna vill ha en dialog.

  Själv skulle jag säkert bli ovän med dagispersonalen om jag framförde allt vad jag tycker om förskoleverksamheten i kommunen men det tar jag upp med de som kan påverka och har ansvar.

  Gäller dt vilka kläder barnen skall ha på sig imorgon tar jag upp det med personalen men genusfrågor tar jag hellre upp med ledningen eller politikerna.

  /Numera farfar

 20. Naturligtvis finns det mer bakom uppsägningen än att mamman på ett “trevligt sätt” skulle ha haft synpunkter på förskolans genusperspektiv. Man blir inte uppsagd på sådana grunder. Synd att förskolans rektor inte får uttala sig och berätta vad som lett fram till beslutet. Säkerligen har man gjort allt man kunnat för att lösa situationen utan att lyckas. Mamman verkar i alla fall inte vilja låtsas om att hon har något med det hela att göra. Jag skulle inte bli förvånad om det var så att mamman gjort sig omöjlig och varit tvungen att byta förskola för sitt barn tidigare. Såna här mönster brukar upprepa sig.

 21. Äntligen någon som inte klagar på hur hon blivit bemött. Jag bor nära förskolan och hon Diana bor någonstans i närheten. Vi kallar henne cykelkärringen för det är det hon gör, cyklar runt med ungen i regn och rusk och soligt. Jag har stött på henne vid ett tillfälle och hon är nog inte riktigt frisk, så uppfattade jag henne. Och väldigt gammal för att ha en tvåårig dotter!

 22. stackars unge. Med en sån morsa kommer ungen garanterat bli mobbad.

 23. Vilka problem hon har skapat för sin stackars dotter. Det är min första tanke. Antagligen är Diana en helt omöjlig person att ha att göra med och Mamma Mu har säkert goda skäl för sitt agerande.

 24. Att man kan tycka så mycket trots att det bara finns en kort artikel om vad som hände. Inte ens reportern vet ju egentligen vad som hänt, utan återger efter sin förmåga de fakta som getts av de inblandade. Det är både förståeligt och ok att ha de tankar som många här får av texten. Men är det schysst att elakt diskutera någon offentligt på så lös grund som i den här tråden? Jag skulle ta mycket illa vid mig av sådana omdömen om min person då jag inte är offentlig och då de som uttalar sig har så lite fakta. Jag tror att den som startade den här tråden är en misslyckad person med flera ouppklarade föräldaraaffärer och en vacker, överdominant storasysterr. Det tas nu ut på okända människor som råkar hamna i media. Har jag rätt heller?

  • Årtiondets mest misslyckade kommentar, grattis, här har du pokalen “Klazze”. Manligt namn, för övrigt.

   1. Nej, jag kommer har en underbar familj med två lyckligt gifta föräldrar, inga äldre syskon, och en helt fantastisk fästmö själv. Därtill massa roliga kusiner, vänner, bra jobb, osv.
   2. Personen i fråga SÖKTE UPP media, “Klazze”. Precis. Sökte upp. Det här är inget skyggt offer av en massmedial hetsjakt. Det är en publicitets-tokig tossing som tror att om hon bara kommer in i tidningen med sina absurda anklagelser så ska den stackars dagispersonalen tvinga vika sig.
   3. Går man ut i media för att göra sig hörd, så ska man ha det jävligt klart för sig att folk kommer tycka till. Personligen tycker jag en sådan här incident ska skötas snyggt och diskret med bara de inblandade parterna. Genom att gå till tidningen och gråta ut sätter mamman sig själv i en position där folk självklart kommer spekulera. Det är som att släppa en sexfilm med sig själv på Internet och sedan klaga när man kallas billig.
   4. Mina kommentarer är inte på lös grund. Det framkommer tydligt från bild och text att det här är en problem-människa. Vi har alla stött på dem. Mina misstankar bekräftas av andra som kommenterat. Som “S” skrev här nedan verkar denna kvinna också vara ökänd i sitt eget kvarter som en “inte riktigt frisk” person.
   5. Dagispersonal är underbetalda och hårt arbetande. Klart att de ska bete sig väl, men hjälper man till och har en positiv attityd får man mycket gott tillbaka. Denna kvinnan gör motsatsen: hon klagar, bråkar, och till slut skickar hon hela jävla journalistkåren efter den stackars personalen. Jag är STOLT över att försvara dem mot denna galning. Du, däremot, verkar endast bry dig om bråkstaken. Skäms!

   Klipp dig, byt namn, och skaffa lite empati för arbetande människor istället för att leka bitchig socionom.

 25. Detta är förmodligen det mest inskränkta blogginlägg som skapats. Trodde först att det var ett skämt.
  “tjocka glasögon, dålig hy, grått hår, och blommig “klänning”” Skumt!
  Människan CYKLAR tydligen också året runt som en annan kommentator skrev. Vilken galning! Hederliga människor (inte Vänstermänniskor alltså) kör faktiskt bil oavsett väder. Sätt henne på fästning ögonaböj!

  • Wow. Inte många är dumma nog att gå ut med eget namn samt länk till sitt “företag” på blogginlägg. Än mindre för att argt kommentera kontroversiella frågor. Riktigt kul kommer det i alla fall bli i framtiden när folk söker på “Håkan Dahlen” eller Flowlogic.se och hamnar här. Jag är säker på att dina kunder kommer vara mycket imponerade över hur sofistikerad, diskret, och IT-kunnig du är. Att det sedan blir tydligt att du står upp för en hatisk, psykiskt instabil dagisterroriserande vänstertant är ju bara en bonus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s