Strindberg är inte “nationalskald”

Lars Ring skriver i en kommentar att Strindberg är en “nationalskald” som förtjänar massvis av våra pengar. Detta för att finansiera en festival som onekligen hade gjort herr Ring lycklig.

Problemet är bara att Strindberg inte är särskilt förankrad. Faktum är att mannen var en högljudd socialist och likaså en högljudd kvinnohatare. Detta är väletablerat och välkänt. Det gör att för oss som varken är socialister eller kvinnohatare, så finns det ytterst lite av nöje eller värde i Strindbergs produktion.

Problemet är att Strindberg är otroligt omodern. Socialistisk klasskampsretorik och föråldrade, unkna idéer om kvinnans plats gör sig inte väl i detta århundrade, vilket kanske förklarar varför ingen förutom de extremt gamla, de extremt kulturellt korrekta, och stackars skolungdomar utan val, är de enda som idag ser Strindberg som god underhållning eller god samhällskritiker.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on November 18, 2009.

2 Responses to “Strindberg är inte “nationalskald””

  1. Hans värderingar har mycket lite att göra med om det är god litteratur eller inte.

    • Jag håller inte med. Värderingarna skapar grund för såväl hans karaktärer som deras interaktionen, bakgrund och så vidare. Om Strindberg försökt hålla sig neutral hade det inte spelat lika stor roll, men han använder sin produktion som en megafon för sina unkna värderingar. Tröttsamt att behöva stå ut med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s