Måste man alltid hylla snyltare?

Jag kan ärligt talat inte komma ihåg en enda artikel i vare sig DN, SvD, eller GP där man angripit de som väljer att inte arbeta. Det verkar som om alla som inte jobbar har extremt goda skäl till det, att de är stackars offer som behöver massvis av mina pengar, dina pengar, allas pengar. De behöver stöd, sympati, mer förståelse. Ingenstans finns det någon som säger att vad flera av dem kanske behöver är en rejäl kalldusch och ett slut på bidragen.

Faktum är att många ungdomar väljer att inte jobba. Faktum är att många äldre väljar att inte göra det heller. Vissa unga sitter hemma dygnet runt och spelar World of Warcraft, och när de inte gör det super de upp sina bidragspengar. Vissa äldre lever på försäkringskassan samtidigt som de ägnar all sin tid i stallet. Alla känner vi någon eller några som bara utnyttjar systemet. Multiplicera det med alla landets medborgare, och plötsligt är det inte svårt att förstå varför en av tio i 40-49 års åldern har förtidspensionerats eller varför var fjärde ungdom inte gör något vettigt.

Och ändå så är det enda politiskt korrekta att säga “ja, de har ju det lite tufft”. För det är enklare att le snällt och öppna plånboken till snyltare, än att behöva höra att man är “elak”. Det är enklare att säga “alla är offer” och “staten tar hand om er”, än att förklara svåra saker som personligt ansvar, orsak och verkan, eller frihet.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on November 18, 2009.

One Response to “Måste man alltid hylla snyltare?”

  1. Problemet är att många saknat självförtroende. Jag tror det är snarare deras bristande självförtroende och sin egen förmåga som är problemet än viljan att jobba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s