Kunglig demokrati eller skendemokrati?

Det är ett himla liv i såväl bloggosfär som gammalmedia när en moderat riksdagskvinna föreslagit att farbror Kung borde återigen få rätt att försöka sätta samman regeringen efter att ett val gjorts. Såsom var fallet innan 1975.

Egentligen är jag ingen gigantisk fan av kungahuset. Jag har inget emot dem, de gör ett bra jobb. Samtidigt hade det varit trevligt om det var ens kompetens och inte ens föräldrar som bestämde vad för jobb man fick. Men anyway… min tanke kring hela den här stormen i en vattenglas är att vår demokrati är inte sådär jättedemokratisk ändå.

Vart fjärde år slänger man in ett par papperslappar i en låda. Därefter bestämmer några partier vem av sina mest indoktrinerade sykofanter som ska ha makt, ofta nissar som aldrig jobbat utan bara varit aktiva med att slicka uppåt sedan barnsben i ungdomspartierna. Dessa individer bestämmer sedan ALLT kring våra liv i fyra år. Hur mycket av varje lön du får behålla, vem som ska leda polisen, vilka straff som är riktiga, vem som är skyldiga. Vilka rättigheter du har, var du får bo, hur du får bygga ditt hus, hur din bil får lov att vara, och vilka namn du får ge dina barn. Tiotusen andra saker som du aldrig röstat om bestämmer de, allt rättfärdigat med att 51% av de som röstade trots allt gav dem makt att göra vad de vill med dessa 51%, samt de övriga 49% också. Folkomröstningar, direkta personval, eller direktdemokrati åt helvete, vi måste ge all makt åt pamparna och partieliten!

Ärligt talat, om nu farbror Calle G i Hans Majestäts Kungliga Slott får lite mer makt, spelar det egentligen någon som helst roll för oss vanliga dödliga?

kung

Advertisements

~ by Escaping Perdition on October 5, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s