Jobben och skatterna är samma sak

SvD har en kommentar kring Borgs budgetframträdande där det påpekas att han är mer eller mindre en sosse med hästsvans. Sant sant. Tyvärr väljer man att vinkla kommentaren åt vänster. Vad har Hernadi för politisk hemvist, egentligen?

Man citerar den socialistiska bloggaren JJN, och en annan vänsternisse som kommenterar där, samt en som säger att Borg borde bli arbetslös. Sedan tar man ett lösryckt citat från en påstådd “höginkomsttagare” som gärna säger sig vara villig att vara med och betala mer än de 58% som han eller hon redan betalar idag. Man kan ganska lugnt anta att personen i fråga antingen ljuger eller har ett politiskt skapat jobb i den offentliga sektorn. För vem som slitit sig fram vill ge 58% inkomstskatt, 32% arbetsgivaravgift (ja, sossar, det är en skatt på arbetaren), 25% moms, och så vidare till de som inte sliter? Ingen.

Problemet med vinklingen är dock värre än så. Det är att man hävdar att skatter inte är viktigast för väljare, utan att det är jobben som är viktigast. Ja, givetvis. Jag tycker vi behöver en sund försvarspolitik, fler poliser, och hårdare straff, men självklart är jobben att prioritera i kristider. Det gör “välj ett alternativ”-metoden som SvD använder så gott som totalt oanvändbar, då alla partier i teorin vill få ner arbetslösheten. För att det andra så hänger skatt och jobb ihop. Om någon kommer och tar allt du tjänar ihop när du sliter det där lilla extra för att nå en högre inkomst, så blir det givetvis mindre intressant att slita. Om inkomstskillnaden mellan att jobba och att inte jobba är liten, så är givetvis motivationen att söka ett jobb man inte är 100% sugen på liten.

SvD brukar högljutt propagera för miljöskatter. Varför? Jo, för att man har som policy att det finns en så kallad klimatförändring, att den är dålig, och man tar det som givet att högre skatter på ett område minskar incitamenten att fortsätta med beteendet. Därav att högre skatter på miljömässigt “dåliga” saker leder till färre av dessa saker.

Man misslyckas däremot fatalt att ta det logiska steget vidare. Skatt leder alltså till att man gör mindre av det som beskattas, eller hur? Hög skatt på arbete, nyföretagande, och anställningar måste ju då givetvis leda till mindre vilja att arbeta, starta företag och anställa nytt folk.`

Det är därför naturligt att om folk vill ha fler jobb i samhället, vilket vi alla vill, så måste skatterna pressas så lågt ner vi bara kan med bibehållen god standard inom vård, skola, omsorg, infrastruktur, och polisväsende.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on September 21, 2009.

2 Responses to “Jobben och skatterna är samma sak”

  1. Det är fantastiskt uppmuntrande för en ensam själ i Sverige 2009 att se att det faktiskt finns åtminstone en person som delar min uppfattning av tillståndet för Sverige och vad som bör göras för att förbättra detta moras till 100%. Jag har emellanåt misströstat och trott mig vara helt allena om mina funderingar men din blogg visar att det alltså finns i alla fall en, i min mening, vettig person kvar i landet. Tack!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s