USA-hat leder till förvirring

Jag klickade runt på olika bloggar länkade till en DN artikel om motstånd mot president Obama. Även om rubriken var provocerande så tyckte jag inte att själva innehållet var så vinklat som jag hade väntat mig. Det finns en genuin ilska bland vanligt folk i USA mot att skattepengar i miljarder används för att finansiera såväl dåliga bolag som storfinans som socialistiska hobbyprojekt.

Tyvärr kan man inte ens nämna USA utan att riktigt ruttna, hatiska vänsteråsikter kommer rullande fram. På “Andreas Blogg” skriver en person:

“En hög med irrationella rasister som använder en förvirrad teologi för att motivera sin egen egoism.”

Därefter gick det utför, fort! Jag svarade:

Herregud, människa. Hur kan du säga så? Du är ju fullständigt förblindad av hat. Jag tycker genuint synd om dig, och hoppas verkligen du inte sprider sådana åsikter till några barn. Ang. USA så finns det en väldigt stark känsla där att staten inte ska lägga sig i, att man ska klara sig själv. Det var inte staten som uppfann vare sig telefonen eller diskmaskinen eller bilen. Går inte att klara sig själv, ska man få stöd av vänner och grannar, men inte av en massiv tvångsmakt i Washington (eller Stockholm!). Därför är all hälsovård för barn gratis via massiva donationer, exempelvis. Folk delar ut mat gratis vid soppkök eller leksaker till sjuka barn. För Amerikaner är frihet viktigare än trygghet. När var senaste gången snittsvensken var ute bland fattiga och sjuka de inte kände för att hjälpa till? Chansen är näst intill noll om de inte är typ frikyrkliga eller något åt det hållet.

Till viss del har de rätt. Deras sjukvård ÄR mycket dyrare än vår, men vi har uppnått våra låga kostnader genom att dels förslava all sjukvårdspersonal med politiska beslut om vad de får tjäna, var de får jobba, vad de för göra, samt dels genom att vi låter USA ta fram och testa alla nya mediciner, sedan tar vi de billigaste här. Vår sjukvård är billig, och många sliter som djur för att göra det bästa av den. Men till skillnad från USA har vi vårdköer, låga löner, och avsaknad på de senaste medicinerna. Sedan får man se till resultaten. Har vår välfärdsstat med världshöga skatter sett till att vi inte har några fattiga, några arbetslösa, några missbrukare, några brottslingar, några långtidssjukskrivna? Om inte, så är det kanske dags att inse att även om det svenska systemet har fördelar, så har det nackdelar. Precis som det amerikanska.

Det kanske inte var årets mest välformulerade svar, men jag blir genuint trött på alla dessa hatiska individer som så fort de hör USA blir helt förblindade av hat. USA har en hel del att lära sig av Sverige, men man är någorlunda dum i huvudet om man inte är villig att erkänna att även Sverige har en hel del att lära sig av USA.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on September 20, 2009.

2 Responses to “USA-hat leder till förvirring”

  1. Japp. Den här Lennart Pehrson skriver nästan enbart artiklar som fokuserar på det värsta Obama utsätts för. Jag hoppas inte USA-korrar i Sverige skriver om vår politik baserat på vad de knäppaste kommunisterna säger om Reinfeldt, för att dra en parallell.

    Så länge media beter sig på detta sätt kommer det svenska totala oförståndet över att ca 50% av USA röstar republikanskt att fortsätta.

  2. “Jag hoppas inte USA-korrar i Sverige skriver om vår politik baserat på vad de knäppaste kommunisterna säger om Reinfeldt, för att dra en parallell.”

    Men är det inte de ofta gör? Jag slås av hur många amerikaner (som även i amerikanska media) är så självsäkra på vad kommunism innebär utan att någonsin ha varit i ett kommunistland. Dessa uppfattningar måste ju komma ifrån deras egna medier?

    Många européer har ju ändå upplevt kommunismen på olika sätt (jag med) och vi har ju också ratat det systemet med emfas så man borde ju kunna se på hur Europa löser sitt problem utan att omedelbart hojta kommunism.
    I det perspektivt tycker jag nog synen på Europas politiska system i USA är mer primitiv och mer fylld av invektiv än den många USA-kritiker i Europa framför. Framförallt om man ser den position som de “kommunisthojtande” propgandisterna faktiskt har i det politiska systemet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s