Bra – Inga fler bidragskonstnärer

Tro det eller ej, men vår regering har gjort något fullständigt briljant för en gångs skull. Efter att ha backat och skrapat i så många av vänsteretablissemangets frågor vågar man nu äntligen göra något ideologiskt riktigt, och det är att ta bort de orättvisa, elitistiska konstnärslönerna. Tanken bakom dessa är att vissa utvalda socialister ska få livslång lön för att de flaxat ihop lite konstverk och annat där de kritiserat kärnfamiljen, marknaden, och konservativa värderingar. Då måste de givetvis belönas för all framtid.

Hela poängen med socialdemokraternas kulturpolitik har ju varit att explicit “motverka marknadens inflytande på kulturen“. Detta låter säkert finfint för folk hjärntvättade sen barnsben av SVT, men vad är egentligen marknaden? Enkelt. Det är du och jag och våra grannar ute på stan shoppande eller på Internet surfande eller på konsert eller på teater. I klarspråk betyder att att den gamla kulturpolitiken gick ut på att motverka det du ville ha, för att ersätta det med vad politiker ville att du skulle ha.

Socialism i ett nötskal, det vill säga. Det är dags att göra upp med 60- och 70-talens kvasi-Marxistiska galenskap en gång för alla.

För skojs skull gick jag in och tittade vilka det var som fick garantin. Länk finns HÄR. Där har man självutnämnda Marxister som Göran Palm, Pol Pot-älskande kommunister som Jan Myrdal, och värre. Tack gode Gud att detta tas bort!

//edit// En sista kommentar. Många högljudda vänsternissar skriker att utan gigantiska bidrag så får vi ingen kultur värd namnet, särskilt då inte den så kallade “finkulturen”. Detta är givetvis en lögn, likt det mesta inom socialismen. Vare sig alternativkultur som goth på 80-talet eller punk på 70-talet behövde särskilt “kulturstöd”. Och konstigt nog skapades de flesta tavlor på våra museer, de flesta klassiska stycken i våra symfonihallar, och de flesta mästervärk inom opera och teater under en tid utan lagstadgad konstnärslön. Då borde man givetvis ställa frågan: Om inte finkulturen är så mycket mer briljant nu än vad den var förr, utan rentav sämre och mer skrikig, är det inte så att den statliga bidragskulturen är ett totalt misslyckande?

Advertisements

~ by Escaping Perdition on September 19, 2009.

6 Responses to “Bra – Inga fler bidragskonstnärer”

  1. “Finkultur” är det det som Anna Odell et al sysselsätter sig med? Detta von oben prat gör mig illamående. Folket äga rätt att själv bestämma vilken kultur de önska ha genom att konsumera denna efter egen önskan, inte efter politiska principer där s.k. kulturpersonligheter beviljats livstidsersättningar för att producera kräp som endast en liten navelskådande klick säger sig gilla. En bit av socialistsverigegår förhoppningsvis i graven i och med detta, men å andra sidan så kommer de som redan fått ta del av kakan att fortsätta få sin försörjning via våra skattepengar. Äckligt.

    • Ett litet tillrättavisande bara, som dessvärre hela konst och mediaetablissemanget också skulle behöva. Anna Odell sysslar inte med kultur eller konst, utan med debatt, opinionsbildning och politik. Att hon sen råkar gå på en konstskola och själv blandat ihop äpplen och päron får tillskrivas ren och skär förvirring.

  2. Ibland kanske man måste acceptera att samhället spenderar pengar på sådant man föraktar, t.ex. sport.

    • Jag tror att den stora skillnaden är att våra idrottsmän och kvinnor drar på sig den blågula tröjan och gör sitt bästa för att representera landet för pengarna de får. Dessutom gör ju idrottsföreningar mycket för att hjälpa barn att få vänner och bli aktiva, oavsett föräldrars socioekonomiska styrka.

      “Konstnärer” som Myrdal, Palm, och de Geer gör knappast något för att hjälpa vare sig Sverige, våra barn, eller vår hälsa. Snarare kanske motsatsen, med tanke på vilka värderingar de gått ut med. de Geer ritade ju könsord på svenska flaggan, och Myrdal delar ut Lenin-priset varje år till andra vänsterextrema.

  3. det är inte som att konstnärer upphör skapa konst bara för att de inte kan försörja sig på det eller inte får bidrag, vilket verkar vara en rätt vanlig föreställning. de får bara mindre tid över till det då man får skaffa sig ett jobb vid sidan om, eller ta frilansjobb (i form av beställda verk). så gör varenda professionell konstnär/illustratör jag känner – och det fungerar utmärkt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s