Metropia har det om bakfoten

Det är nästan tragikomiskt hur paranoida vänstermänniskor är för väntermänniskor. För dem är företag monolitiska enheter, stora kolosser som suger blodet ur samhället och magiskt trollar fram pengar som används för att styra allt. Enda sättet att få ett bra samhälle, enligt dessa stackars varelser, är att bekämpa kolosserna och ta deras pengar för att “rättvist” dela ut dem (till sig själv och sina vänstervänner, givetvis).

Man fattar inte att varje företag är en samling av tiotals, hundratals, tusentals individer. Att det råder konkurrens mellan företag och att man hela tiden måste kämpa för att det ska gå hyfsat. Och att pengar skapas genom att man skapar värde åt frivilliga konsumenter. Sony kan aldrig med våld tvinga ifrån dig dina pengar, men det kan staten.

Därför blir det extra tragikomist när svenska filmskapare ska skapa en dystopisk framtidsvision där ett ont företag styr hela Europas tunnelbana och hjärntvättar folk. Även i en tid då företag efter företag kollapsar, där Obama sparkar GMs VD, cigarettbolagen kastrerats sedan länge, och Microsoft betalar miljardböter till EU, så kan inte dessa vänstermänniskor tänka sig att det kanske är staten i sig som är the Bad Guy med massa makt. Nej, det måste vara ett företag.

Suck.

Iofs borde ingen vara överraskad. Detta är samma människor som gjort filmer om Che Guevara, konsumtionens ondska, samt försvarat terrorister.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on September 2, 2009.

8 Responses to “Metropia har det om bakfoten”

 1. Men snälla nån. Snacka om en patetisk stackars varelse. Du skrämmer mig mångt mycket mer än vänstermänniskorna med din svart-vita polemik. Är själv företagare med 18 anställda men inser också att stora företag, ofta med mer eller mindre monopol inom sitt område, är ett resultat av tvivelaktiga karteller och ibland även gangsterliknande metoder. Dom, om några kan fakltiskt agera som diktaturer. Dessa företag måste och ska granskas kritiskt, lika mycket som vi behöver granska staten.

  Om staten eller dess affärer sköts illa så kan vi nämligen i en demokrati rösta för en regering som tar tag i problemet. Det är inte möjligt om ett företag har monopol på en nödvändig vara. Det är skillnaden.

  Jag tycker den här filmen ser mycket intressant ut och är det inte samma bolag, atmo, som gjort Videocracy, filmen som granskar Berlusconis framfart? Om du inte tycker att han behöver granskas så står du ganska ensam om den åsikten. Alla fall i den lite sundare världen. Och Juliette, Stellan mfl. Dom är väl kommunister dom också, då? Eller tror du inte dom läste manus?

  Den senaste tiden har väl verkligen visat att det kapitalistiska systemet behöver styrmedel. Annars går det som vi sett överstyr. Varenda tänkande människa inser det. Du har en post som heter “Sossar Belönar Sossar”. Det är bar men trots att jag inte är sosse så saknar du trovärdighet om du inte också kan beskriva “Hur företagsstyrelser belönar sig själv”. Senast idag kritiserade t.ex Anders Borg bankernas belöningssystem.

  Det är faktiskt svårt att ta en så förblindad person, som du verkar vara, på allvar. Och framför allt, jag är hellre medborgare i ett land som Sverige ser ut idag, med statligt kultur- och filmstöd än i din framtidsvision. Den borgar inte för mångfald och valfrihet, där även dom små företeelserna kan nå ut.

  • Lilla gubben, det är klart att jag skrämmer dig mer än vänstermänniskor gör. Du ÄR en vänstermänniska, och en ganska extrem sådan. Det är gulligt att du har ett eget företag och anställer folk, eller i alla fall hävdar att du gör det. Får jag gissa att företaget endast överlever genom snyltade skattemedel? Lite som filmbolaget som skapar Metropia.

   Självklart borde Berlusconi granskas. Men personligen tycker jag inte att han är värre än exempelvis Göran Persson, som ändrade lagarna så hans gård för tiotals miljoner blev så gott som skattefri, och gav sin älskarinna det bäst betalda jobbet i den offentliga sfären. Så kör hårt, vi kan börja granska. Och som en parantes: Berlusconi är mer eller mindre en sosse själv. Han är knappast en förespråkare av en mindre stat med mindre kontroll. Att tro annat är obildat.

   Angående att “företagsledare belönar sig själva”, så är det ganska idiotiskt att tro att de inte gör det. Det är som att skriva en kritisk reflektion kring att folk står på en monteringslina för att tjäna pengar, inte för att de tycker det är party. Skillnaden mellan företag och stat är att jag har alltid rätt att tacka nej till ett företags produkt. De måste vinna över mig. En stat kommer och tar, punkt slut. Du ser uppenbarligen inte skillnad mellan tvång och fritt val, vilket är ganska livsfarligt om det finns fler som du där ute som kan rösta igenom sin agenda.

   Jag måste säga att jag har svårt att artikulera just hur lite jag bryr mig om du “tar en förblindad person på allvar” eller inte, för övrigt. Tror du jag kommer sluta se fakta och sund förnuft bara för att en virrig anonym internetanvändare på vänsterkanten tycker att socialism är bra? Du är ju bara ytterligare ett vänsterdregg som vill snylta på andras pengar, och som tror att en skattefinansierad “kultur” styrd av politiker och tjänstemän är bra. Att statlig kontroll “borgar för mångfald och valfrihet” är rent ut sagt skrattretande.

   • För det första är jag moderat, hur konstigt det än kan låta (måhända extrem), och för det andra tar inte mitt företag emot några bidrag. Sen kan du tydligen inte läsa inantill, heller. Hur ska vi kunna “välja” en livsnödvändig produkt som bara har en enda tillverkare? Dom stora företagen, som snart har monopol, håller på att bli en stat i staten, utan att vi kan välja bort deras produkter. Staten i sig är ju regering, riksdag och myndigheter. Om dessa instanser missköts så kan vi alltid byta regering.

    Varje myndighet styrs av politiker och tjänstemän. Rättsväsende, vägbyggande men också kulturen. Det borgar för rättssäkerhet, mångfald och fler alternativ, till skillnad från att enbart kommersiella intressen styr. Det är nog bara att tugga i sig. Återigen, missköts det så har vi möjlighet att byta ut dom styrande.

    Jag har varit med några år. Du kan kalla mig elitist om du vill, men faktum är att jag och min fru nästan enbart konsumerar dom TV-program, långfilmer och musik som tyvärr inte är så populära i vårt land. På radion lyssnar vi nästan enbart på P1. (Tyvärr är det mest “vänstermänniskor” som gör dom bästa programmen och filmerna, vilket är synd. När dom borgerliga kom till makten 1976 fördubblades stödet till dom fria “vänsterinriktade” teatergrupperna, hur konstigt det än kan låta, så ensam om den åsikten var man ju inte). Du måste ju stå till höger om moderaterna, nån slags liberal-fascistisk politik, vad vet jag, men är det inte konstigt att dom borgerliga inte har lagt ner allt stöd till kulturen och dess vänsteranhang?

    Det är självklart att din ståndpunkt skrämmer mig, när du inte inser att det du står för skulle grusa mina möjligheter att få tillgång till den “snmalare” kulturen. Att t.ex kalla mitt försvar av public service (som skapades i det konservativa England på 20-talet) för skrattretande är ju egentligen det riktigt skrattretande även om jämförelsen mellan Berlusconi och Göran Persson tar priset.

    Om du fick råda, så skulle vi varken ha Operan, Dramaten, Statsteatern, Riksteatern, Kulturskolan, Muséer eller SVT / SR. Även om jag är moderat så har jag insett att små stater måste stödja kulturen samt närliggande verksamhet med skattemedel. Annars dör den. Svensk musik, teater, dans och film är vida internationellt känd, vilket vi ska vara stolta över.

    Du vill skrota detta och jag får nog svårt att påverka dig men faktum är att en person som anser att ett kritiskt granskande av Guantanamo, egentligen är ett stöd för terrorister, en sån person skrämmer mig mer än granskarna i sig.

 2. Har du sett filmen? Jag har inte sett den själv, men som jag förstått från synopsen och tidiga Venedig-recensioner handlar den snarare om att typ finna sin egen väg istället för att lyda under samhällets konventioner. Och att det finns ett ont företag snarare beror på att rättsstaten svikit och låtit sig korrumperas – inte att företag till naturen är onda. Men om du har sett filmen får du gärna belysa på vilket sätt den stämmer in på ditt inlägg, för isåfall är jag helt med dig.

  • Andra recensioner har en helt annan tolkning. Vare sig i DN eller på fan-sajter så verkar folk vara överrens om att det är en enda stor attack mot marknaden och konsumtionssamhället.

   Om man nu anser att detta är en bra eller dålig sak har väl att göra med ens ideologi, men det är så det verkar framstå.

   Här är en recension som gör mig orolig.

 3. Av någon anledning vill inte WordPress låta mig svara direkt på “Busters” inlägg i samma tråd, så jag får skriva här istället.

  För det första är jag extremt nyfiken på vilka företag det är som har monopol och börjar bli större än staten. Ericsson som åker på däng av Nokia, Samsung och Motorola? Electrolux som krigar mot tjugo andra vitvaruföretag? IKEA som är en av tio möbelaffärer inom en kvarts körväg? ICA som slåss mot COOP, Hemköp, Lidl och Willys? Volvo som knappt överlever och som slåss mot 15 andra biljättar? Telia som slåss med 3, Telenor, Tele2, och ett drös till?

  Det är lätt att spotta ur sig socialistiska konspirationsteorier om monopol, men det är svårare att belägga en enda av dem. De enda monopol vi har är de som staten tillåter, så gott som alltid till statliga bolag.

  Det är gulligt att du och din fru njuter av P1 och vänsterteater. Kör hårt på det. Men du misslyckades med att artikulera varför du har rätt att stjäla mina pengar för att finansiera dina fritidsintressen. Igen, du har svårt att se skillnad på “ditt” och “mitt”, och det gör dig tveklöst till en socialist eller värre, oavsett vilket parti du hävdar att du röstar på vart fjärde år.

  • Google är ett exempel som inom en snar framtid nog kommer att lyckas. Det är bara tur och en enda mans förtjänst att Apple är en konkurrent till Microsoft.

   Alla undersökningar i världen visar att en levande och mångsidig kultur gynnar ett land ekonomiskt i slutändan, inte bara genom turism utan också genom innovativa satsningar från utländska företag. Dessa vill inte satsa i länder som är tråkiga, helt enkelt. En levande och mångsidig kultur är en investering, inte en ekonomisk börda.

   Du tycker att jag stjäl dina skattepengar för att jag anser att vi ska stödja denna kulturella investering på samma sätt som vi stödjer vägbyggen, kungahuset, försvaret etc etc. Sanningen är att det är DU som är den största tjuven av oss två:

   Sveriges finanser, och därmed DU, lever just nu på pengar som bl.a jag har sett till att Sverige tjänat på kulturen. Om DU hade fått bestämma så hade inte Sverige varit världens 3:e största musikproducent idag eftersom du hade lagt ner Kulturskolan och Arbetslöshetsförsäkringen. Tråkigt och oekonomiskt.

   Om DU hade fått bestämma så hade Sveriges rykte som filmland grusats och allt vad det innebär (Bergman, Moodysson och kolla alla utländska turister som lockas att gå i Stieg Larssons Millenium-miljöer i Stockholm t.ex). Tråkigt och oekonomiskt.

   Vi har en tradition av alltför höga skatter i det här landet, så jag kan förstå ditt ställningstagande. Men du verkar ändå intelligent nog att inte dissa ALLT som har med kultursatsningar att göra, som ett förbaskat mantra.

   Menar du att vi ska lägga ner alla muséer som t.ex Drottningholmsteatern (vilket vi iof inte får, tror jag, eftersom det tydligen tillhör världsarvet) bara som en princip?

   För att du ska förstå vad jag menar så vill jag ge ett exempel från Australien (som förresten skattefinansierar inhemsk film mer per capita än vad Sverige gör):

   Ärligt nu. Skulle inte du, om du hade kommit till makten under operabygget i Sydney, stoppat detta skattefinansierade idiotprojekt? Med dom skäl du angivit ovan är ju svaret tveklöst JA. Tråkigt och oekonomiskt. Vet du vad Operahuset betytt för Sydney i synnerhet och Australien i allmänhet? Beräkningar visar att detta fantastiska landmärke betalat sig minst 5 gånger om.

   Om du vidhåller dina principer så är du en riktig tråkmåns och får du som du vill så flyttar jag till England där runt 70% av befolkningen är stolta över sitt statliga BBC. Men först vill jag att du betalar tillbaka vad du är skyldig mig.

   • “Tur” har ingenting med att lyckas eller inte. Skicklighet, vilja, intelligens, och ambition är formeln. Varken Google eller Microsoft är monopol, för övrigt. Och ingen av dem är heller svenska företag. Vår politik har stoppat alla etableringar av nya storföretag sedan 60-talet. Det kanske är ett sätt att stoppa “hotet om monopol”?

    Ditt hela resonemang om att jag är en “tjuv” för att Sverige har viss skatteinkomst från kulturverksamhet är helt uppåt väggarna. Jag betalar en hel del skatt, och fuskar aldrig oavsett mina personliga åsikter. Jag betalar till om med den förbannade tv-licensen som bara används till vänstervriden propaganda. Och eftersom jag vill att marknaden ska ta över så folk själva får välja vad de vill och inte vill stödja så är jag plötsligt en brottsling i dina ögon? Herregud, människa. Hur du inte själv hur absurt det låter?

    Museum, teatrar, operahus och liknande borde finansieras frivilligt av donationer, stödföreningar, och besökare. Men det är givetvis svårt att få fram donationer i ett land där man medvetet gör allt för att förhindra folk från att bli rika, och dessutom vägrar göra donationer skattebefriade som i de flesta andra västländer. Att inga operahus skulle byggas är således befängt och talar om en okunskap och kollektivistisk rädsla för privatpersoners initiativ. Köpenhamns operahus, exempelvis, kostade över 5 miljarder kronor men donerades av en företagare till danska folket.

    Vi behöver inte storebror för att ge oss det vi vill ha. Vi behöver honom däremot för att suga ut vanliga medborgare för att ge oss det en liten elit tycker vi borde vilja ha, utan att veta om det själva. Det säger jag nej tack till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s