Socialism i dagspressen?

Sveriges mest konservativa tidning är Svenska Dagbladet. Samtidigt är Sverige ett land som internationellt sätt är extremt långt åt vänster på den politiska skalan. Allt ska finansieras av staten, vare sig det är “feministisk porr” som “tämjer” kapitalismen, till din lokala tidnings budget.

Därför tänkte jag slå ihjäl en timma eller så genom att klicka mig igenom SvD:s hemsida och se hur mycket socialism de lyckats pressa in i sin så kallade konservativa tidning. Är mina fördomar berättigade, eller är jag ute och cyklar? Vi börjar på förstasidan:

Först skriver Tobias Brandell om Anna Odells psykprojekt, neutralt och rakt på sak. Inget att klaga på. Åsa Moberg och Torsten Kindström kritiserar psykvårdens dåliga översyn och de övergrepp som sker alltför ofta bakom stängda dörrar. Bra. Alexandra Hernadi fortsätter SvD:s positiva trend med en intervju med en läkare kring svininfluensan. Man har också publicerat en mycket bra debattartikel av Ann-Cathrin Engwall som har en PhD i molekylär cellbiologi, där hon varnar för oönskade bieffekter av en massvaccinering. Längre ner på förstasidan skriver Tobias Olsson om hur några JAS plan skickades upp för att avvisa utländska flygplan från svenskt luftrum. Italien och Sverige har lite olika åsiker angående om EU borde fördöma Aftonbladets artikel om hur Israeliska militärer påstås mörda Palestinier för att sälja deras organ, denna gången från TT. Hittils är allt neutralt och bra. Jag är vanligtvis ganska bra på att se vinkling och liknande, och än så länge har jag inget att klaga på i någon artikel. 1-0 till SvD.

Nästa artikel handlar om Phillip Garrido, mannen som anklagas för att ha hållit en flicka han kidnappat fången i många år och under den tiden våldtagit henne och gett henne två barn. Intressant nog verkar artikeln nästan positiv till att registrera sexbrottslingar så man har bättre koll på dem. Skriven av Tobias Olsson. Förvånande, och positivt. Vanligtvis brukar det vara bara daltande och mer daltande med brottslingar i svensk media. Det fortsätter därefter med en ganska neutral teknikartikel om hur nya uppfinningar kan ge ADSL i 80-100 mbit nu, och 500-2000 inom ett par år tack vare Ericsson. Det är väl en jävla tur att vi inte lyssnade på idioterna som ville bränna skattemiljarder på fibernät. Marknaden sköter saker bäst utan politisk inblanding.

Därefter följer en mängd artiklar om sport, samt ett par korta TT notiser. Sedan börjar det tyvärr vända. En artikel om att kollektivet måste bränna pengar på lata eller inkompetenta barn räknar ut att de tio procent som aldrig kommer kunna försörja sig själva kostar kollektivet 300,000 till 400,000 om året. Det var minsann höga bidrag!  Därefter kommer ett par kritiska artiklar angående försäljningen av medicin-monopolets olika butiker. Man tar också okritiskt upp en artikel kring Erik Gandinis attacker mot Italiens ledare Berlusconi. Vad som inte nämns är att Gandini är en känd vänsterextremist som gjort filmer bl.a. finansierade av SVT och Svenska Filminstitutet (dvs skattepengar) som attackerar globalisering, kapitalism, och konsumtion. En annan artikel av två journalister talar om behovet av feministisk porr som är anti-kapitalistisk. Allt avslutas på en positiv not med en liten kommentar kring DDRs inkompetens och att vilda bär kan bli en tillväxtindustri.

Så.. hur illa är det hela? Jag skulle vilja erkänna att det inte alls var lika vänstervinklat som jag hade väntat mig. Det överväldigande antalet artiklar är neutrala, men när ideologi tillåts kika fram är det nästan oundvikligen socialistisk ideologi som gömmer sig bakom kulisserna.

Notera att jag endast tagit upp ordagrant innehåll. Analyserar man det hela via statsvetaren Steven Lukes’ modell kring maktens olika ansikten, där vad som /inte/ tas upp eller nämns är av minst lika stor vikt som vad som tas upp, så lär vi få ett helt annat perspektiv. Det finns inga artiklar alls som stöder kapitalism eller “family values”, hårdare straff eller minskning av statens makt. Men ändå, det kunde varit mycket värre!

Fotnot: Orsaken till att jag inte länkar till artiklarna jag nämner är Twingly. Då skulle det här inlägget länkas till varenda artikel jag nämnt per automatik av WordPress/Twingly. Och ärligt talat finns det få saker värre än Twingly-horande bloggare.

Advertisements

~ by Escaping Perdition on August 31, 2009.

One Response to “Socialism i dagspressen?”

  1. Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om, även om det knappast kommer erkännas utåt.

    Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns fr o m idag på

    http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/Analyser/story/index.html

    Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept. “På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s